M 9 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 531 (iskusni forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 27.11.2006 u 19:10 Tema: Svi smo mi ksenofobi?!
Osvrt ka osvrt i ne bi se ni osvrnija, ma zasta san malo kod ovega poentiranja:
"Naime, osim zraka koji dišemo, vode koju pijemo, mora u kojemu se kupamo (…) što imamo, a da je naše u Našoj? Aute koje vozimo, kompjutore koje koristimo, radio koji slušamo, TV koji gledamo, internet koji pretražujemo, stroj za rublje kojim peremo (…) su izmisli stranci. Ljudi koje ne poznajemo, koji su drugačiji, a njihove umotvorine pomažu da živimo bolje, imamo veću kvalitetu života".
Ka, efektno, ma bokun defektno. Nikad, samo ka monadu, ne bi reka da su zrak, voda i more "naši", a još bi manje reka da su sve pametne naprave izmislili stranci. Za one mirakule prirode nismo ni prston mrdnuli, a za ove od uma i naši su judi dali čagod, ono poznati ka Tesla, Bošković, Getaldić...ma i oni umni a bezimeni. Ka ča niko ne može izračunat pravi udil starih Grka, Indijaca, Kineza, Izraelaca...oli, modernih, Talijanaca, Frančeza, Nimaca, Olandeza, Ingleza, Nordijaca...tako ne može ni Hrvata. To je baština čovičanstva...i svaki je narod ča položija u temeje te svitlosti, oli znanosti, ča je uistinu opća, oli katolička, da nan bude lipje. I u svakon je narodu bilo, jema i biće judi koji ugrađuju svoje kamenčiće u tu zgradu uma, pa onda s pravon te monade tribamo držat svojin, bez obzira ko ih je u nekon trenu finalizira.
Ono ča je zapravo jedino i najvridnije naše je naša rič...i u njoj je sva naša prošlost, naša sadašnjost i uvik i nika budućnost... ma u toj riči još ni izbliza nismo svoji (ka ča bi se pogrišno dalo zakjučit prima tome da jemamo svoj pravopis i razlikovni ričnik, ričnik stranih riči, leksion, etimološki ričnik..).A svoji bismo bili kad bi nam uspilo iz skrivenog blaga naše riči izvuč dobro i mudrost i prima njemu se ravnat. U tem smislu više prevodimo izvanka, pa i loše, pa i ono ča ne razumimo, dok naše blago zakopano spava. Ko zna od svog blaga tvorbu tomu se dive i drugi narodi, pa i u globalno selo...a ksenofobija je uvik pitanje nivoa, pa je jema u svin narodima.
Ž 47 god., Rijeka Član od 06.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 180 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 27.11.2006 u 19:48 Tema: Svi smo mi ksenofobi?!
Prilika slažen se s tobun. Ako i smo ksenofobični mislin da nismo niš više od drugih nacij pogotovo va lipoj našoj Evropi va ku bimo po sili teli poć. Pitajmo malo naši judi ki su delali ili delaju vani su npr Nijemci ili Švicarci više ali manje ksenofobični od nas? Da oni raširenih ruk čekaju stranci i komać čekaju da njin se dosele va susedstvo? Evo i naši susedi Slovenci se baš ne moru pohvalit svojun toleracijun čak ni prema svojimi domaćimi Romi a kamo li da njin tuji dojdu. Ako i smo ksenofobični, pa ča onda? Morda je to zato ča z strancimi imamo loša iskustva? A ki more reć da nimamo? Sad će me neki optužit da san i ja ksenob ali to me uopće ne pojida.
Napisano: ponedjeljak, 27.11.2006 u 20:01 Tema: Svi smo mi ksenofobi?!
ovisi tko su za nas stranci..dojdeš u neko malo misto, udaš se..i uvik si im stranac..e..i ne zanima ih ča si ti isto ervatica, ča govoriš kaj, to im se i ne sviđa neko vrime, dok ne prihvatu i tega..pa si kajkaju s tobon oni ča te volu..ali, uvik si stranac..i zauvik...
pa si nekad u nekomu jadu pomisliš da bi najboje bilo da si si ostala tamo di si i resla...pa jad projde i opet smo si svoji i volimo se na onaj naš domaći čudni način..e..baš smo čudaki..ne znamo se volit..tu je problem..a kad su bile maškare svi smo se jubili i volili, baš nam je lipo biti zamaškarani, pa smo si onda i bliži...e čuda i mirakula...
Napisano: ponedjeljak, 27.11.2006 u 20:04 Tema: Svi smo mi ksenofobi?!
naj se gurati. inspektore, moraš reći s kin razgovaraš jer se uvik sudareme ti i ja..a ja sem zaboravila kaj mi je dijalekat i ča sad da činin?e, ja san stopostotna ervatica i od juga i od sjevera..e.. :oops:
Napisano: ponedjeljak, 27.11.2006 u 20:21 Tema: Svi smo mi ksenofobi?!
Tija san prid par godin registrirat firmu... i sitin se, iden joj dat ime ča, ono, vuče... i rečen neka bude Triba d.o.o. Dođen u trgovački sud, a sudac kaže: odbijan, falija si jedno slovo, a da si i pogodija ingleški iz dišpeta ne puštan.
Ma ča šjor govorite, koji ingleški, koje slovo, di san falija. A on će: falija si zadnje slovo, triba si umisto a napisa e. Ajme šjor da san to tija napisa bi 3B d.o.o.
M 27 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 1107 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 28.11.2006 u 10:36 Tema: Svi smo mi ksenofobi?!
mene vidiš to uopće ne muči!
svijet je prenapučen, nacije države zbog demografske preopterećenosti, a zbog nemogućnosti teritorijalne expanzije u nužnosti su odricati se dijelova svoje suverenosti koju su stekli klanjem. fenomeni globalizacije, interkulturalizacije nas prisiljavaju tražiti pametnija rješenja od onih prosvjetiteljskih.
bilo je to razdoblje povijesti koje je kulminiralo dvama najgorim ratovima u povijesti i idemo dalje.
najmanje što treba ovom svijetu je prenapučivanje, ali na demografsku ekspanziju Indijaca i Kineza treba odgovoriti demografskim ekspanzijama Hrvata, Talijana.... Takvo nas je "pametno" razlučivanje i dovelo do ovoga.
Pokorite životinje i biljke i razmnožavajte se!!!!!
Napisano: utorak, 28.11.2006 u 12:10 Tema: Svi smo mi ksenofobi?!
Dobro si jednačija prima smislu...
Oni san popis da svome gimnazijalcu da mi libre digne u knjižnicu, ma još nije naša vrimena...ka ima puno posla. Ako ne stigne do petka, grem sam