Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Svi smo mi ksenofobi?!
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
Svi smo mi ksenofobi?!
Autor teme: Inspektor Prilika  •  Broj odgovora: 129  •  Broj pregleda: 12990
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10211 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 6.12.2006 u 17:01
Tema: Svi smo mi ksenofobi?!

Čini mi se da jedino umjetnost nije ksenofobična..npr glazbaaaaa, pa slikarstvo, pa kiparstvo. pa poezija, pafotografija, film....poglejte kak se s umjetnošću prelaze sve granice uskih ljudskosti.....

Inspektore ona tvoja suzica uz tugu i sjetu ima u sebi i sol radosti...neprekidno nadograđivanje i otkrivanje novih spoznaja sve nas prelazi....

korni....ne bum ti olakšavala...spoznaj samog sebe ....nisi bez te točkice na sebi..bar jedne male ksenofobične tufnice...
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
angelus
M 62 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2715 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 6.12.2006 u 17:27

[quote:16815df377="brunesa"][quote:16815df377="angelus"] Je, je svi smo zginuli od silna straha. Neki se boje stranaca, neki coprnica, neki sv. Pisma i Isusovih malo oštrijih riječi. Samo je ostao moj kukac okrenut na leđa i umjesti da se potrudi osoviti na noge on traži da mu se pruži slamka....[/quote:16815df377]
daj angelus molim te, ne podcjenjuj me. ne brini za slamke, radije si još jedamput malo pruči onu stranicu na kojoj si pročitao da su vojnici bili ogledalo ranog kršćanstva (slikovito, naravno...) koliko sam se ja informirala, čak su iz zajednice morali izlaziti oni koji su htjeli biti lovci... ovome nije mjesto na ovoj temi, ali niti tvom kukcu....[/quote:16815df377]

O kakvoj ti to stranici? Crkvena povijest i životi svetih nisu ni novinski članci niti recepti za kolače. Ako bi se netko trebao urazumiti, bez uvrede Brunesa, onda si to ti. da ti pomognem prekidam ove gluposti. Imam pametnijega posla.
Idi na vrh

korn-horn
M 27 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 1107 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.12.2006 u 10:23

[quote:58afc1b3ad="Inspektor Prilika"]"malo me naša polemika podsjetila na onu između parmenida i heraklita. tad sam prvi put shvatio da obje strane mogu biti jednako u pravu"

Izvrsno Korni, ma ne samo u pravu, nego i u krivu...evo ka primjer: znameniti sukob, oli polemika nominalista i realista u skolastici, oli desnice i livice u politici...ma sve to jema smisla ako ča svitlosti donese, pa makar na dil čega... ma opet, moga bi sad bit starački zadrt i daje tvrdit: to je samo znak da .... nisu dobro Duh oslikale, ma to ne bi bija plod moga iskustva, vengo, eto, juska navika da ka nije loše bit u pravu (a, sve san skloniji virovat da baš to nije nikako likovito i da baš to puno bolesti donosi)[/quote:58afc1b3ad]

biti u pravu i biti u krivu su odnosne stvari i tiču se nas ljudi. To su ljudski termini. Bog naprimjer nije niti u pravu niti u krivu, nego jednostavno jest. zato ponekad u filozofski dubokim raspravama biti potpuno u pravu može komotno značiti biti potpuno u krivu. a da se ništa ne promijeni
sviđa mi se slika znanje=svjetlo. dođe mi kao da s baterijom svijetlim u noć.

još uvijek vjerujem da je prava uloga razuma da "savlada" samog sebe.da osvijesti samog sebe, a ne okolinu. Da napravi puni krug i da jednostavno bude. To mislim kad kažem da treba zaboraviti sve što smo naučili da bi mogli biti slobodni. Jer dok god je čovjek u nekim stvarima jak, a drugima kaska ili je neznalica neće biti slobodan. kako su intelektualni gabariti u čovjeka ipak zadani i pamćenje konačno jasno je da pamćenje svega je uzaludan posao.da bi se moglo biti u svemu snalažljiv potrebno je prekinuti način "rasta" kakav je u našoj kulturi.........
Idi na vrh

Inspektor Prilika
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 531 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.12.2006 u 17:01

Eh, Korni, mislija sam da smo zajednički stigli do točke na kojoj sa strahopštovanjem osićamo beskrajnu veličinu, dubinu i tajnu onega ča pokušavamo dotaknuti našim ričima, razumom, umom, intuicijom, reflekson, oli samo pukom vojom...ma, eto, ti nisi moga odolit a da opet ne deklariraš znanje o nećem ča je evidentno da ne znaš, jer bi u suprotnom bija Bog, oli baren božanski kako su recimo Platona zvali kroz vikove.
Ma, i na skali niže, da dobrega Boga ostavimo po strani, u lancu, ne znam koliko milijardi juskih bića koja su se od iskona zadesila na pozornicu ovega našeg svita, od kojih su svi, ka ti i ja, bili suočeni sa samima sobom, bližnjima i onim ča ih okružuje, koji su se, dunkve, pitali, iznalazili odgovore i prakse živjenja...samo su neki uspivali pronicati i izgovarati to neko cilo, životodajno...ka ča su bili u jednome isičku vrimena, na raznim točkama svita, recimo Sokrat i Platon, Lao Tzu i Budha. I ne svitle oni do današnejg dana zato ča su milijarde duše ča su od njhova vrimena pasale bile inertne oli hiponotizirane njihovin proniknućima, vengo zato ča su mnogi pokušvali osvitlit to isto, ma ritki su se izdigli da i sami svitle, a poneki su bili jarko osvitljeni baš njihovin svitlom, većina ostajala u tami, al sa "znanjen" i čuvenjem da svitlo postoji.
E, sad, i na skali niže, ča se zove znanost, di se ne izjavjuje da su spoznate sve veze i svi odnosi ovega tajanstvenog cilog, di je spoznaja samo radi spoznaje lascivna, kako je izjavjiva F. Bacon, jedan od utemejiteja moderne znanosti, razlikovanje onega ča možemo našim silama, onega ča jest i kako jest, od onega ča nije je teško izborena metoda ( a ne olako izjavjivanje kako je bit u pravu oli ne bit posve isto, s gledišta ko zna čega). I sad i ovdi se njome ravnaju mnogi, poneki da i sami iznalaze nove veze, poneki da se besprikorno služe iznađenin vezama, a većina se služi samo dilovima toga, ali čuvenjem u to viruje.

E, onda, jemamo jednega, ča se zva Kant, koji je pokuša osvitlit ča je to naš um i čime se to mi služimo dok mislimo, pa je lipo naveja sve njegove kategorije i monade kojima se služi u vrime-prostor kontinuumu u svitu pojava ža je područje naše znanosti, a ono ča je izvan toga svita odvojia u zasebnu cilinu, ča je područje nas ka bića, onih koji vapimo za Bogon.

I daje, sad već jemamo vrhunske znastvene uvide, ča u materijalnim mikro i makro fenomenima, kalkuliraju i s psihogenim oli duhovnim realijama, u kojima "stvarnost"nikako ne izgleda poput slika ča ih primamo našim ušima, očima, oli...
Ona sve više postaje i "duhovna", oli i duhovno "živi" u materiji.

Pa napokon, ča nije utilovljeni Bog Isus Krist virna slika, ali i paradigma i ovega trenutka juske misli...nije li zahvajujući njemu Zapad traga i još je na putu i za puninom juskih mogućnosti i za svojon božanskom prirodom, oli Božjin obećanjem?

Ne triba li čovik prima svemu tome jemat strahopštovanje i beskrajnu zahvalnost, pa i skromnost, jer zna, ako je iskreno žudija i tija bit Čovik, prid kakvin prizorima i dubinama duha su mnoge duše već stajale.

Ne znam ča bi se tu moglo zaboravit (beskrajno je teže to ispravno pamtit, pa i samo imati privilegij u jednon trenutku i u isičku blagovat ča od tih spoznaja)?

Iz ovega sada svaka juska duša može pokušat proboj i prima cilom, ka Bogu, i prima bojem proniknuću veza ovega svita...i mnoge duše to i čine i napriduju, baš zato ča su duše i judi...ma vikovno nam iskustvo govori da one koje odmaknu i najdaje na tom putu...uvik stoje na ramenima onih koji su tuda već prošli...
Ajmo ča, pa reć i koju negativnu, jer iz ovoga sada, od pamtivika duša uvik mora nekud poći, ali ne mora daleko stići...bilo da se uspinje prima Bogu, bilo da raspetjave veze svita, jer i za jedno i za drugo postoji staza, uska ka iglene uši...i postoje načini, metode, mista: ka crkve, samostani, sveučilišta, laboratoriji, sateliti, svemirke stanice...postoje judi ka: profesori, istraživači, svećenici, duhovnjaci, slobodni mislioci...koji o tome uče. Na tem putu nema proizvojnosti.

I na kraju, ka pozitivno, moguće je da si baš ti duša koja bi mogla primiti puninu Kristove milosti, oli biti prosvitljena bez ostatka, ka Budha...( ma onda ti oni samo lipo svitle i ti ćeš biti jedan od ne baš velikog broja judi koji je to iskusio u ovem životu i ne vidim zašto bi tvrdija da njih i to triba zaboravit?). Moguće je i još nevirovatnije, da ti iskusiš Boga i postaneš s njin jedno i da svitu zasvitliš i kažeš mu veliku propovid o zaboravu svega ča su judi i Bog do sada rekli.
Ma, moguće je, naravno, i ono negativno ili nevridno pažnje, pa da se zaustaviš ili čak ne staviš nogu na prvu skalu Jakovljevih ljestava.
To je tvoja budućnost, koju niko ne zna, a ja ti eto već po treći puta želim svaku sriću.
Ma u ovemu sada, zato ča ne vidiš duhovni puzzle ča su milenijima slagale milijarde duša i zato ča kažeš da sve triba zaboravit, a da ponajboje od toga nisi još ni upozna, prije nego si ka lav riknija, oli izbacija propovid s gore, moram ti rijet da mi pariš više ka saborski zastupnik ča govori triba, a da bi čarobnin štapićen legitimira neki život ili neku stvarnost, oli neki stav.. Ma, to je stara štorija, pa onda i ka termin, pejorativneg prizvuka. Vridna da se zaboravi.
Idi na vrh

korn-horn
M 27 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 1107 (stari forumaš)
Napisano: petak, 8.12.2006 u 13:12

zavodljive su tvoje riječi inspektore :) možda si me ipak u nekim stvarima preozbiljno shvatio. moja razmišljanja su moja maštanja. Nikako nije istina da ja živim na taj način. u ovim sam pitanjima u stvarnosti vrlo skroman i bogobojazan. emotivna, intelektualna i duhovna komponenta mog bića stremi ka takvim zaključcima. u toj sinergiji čuči mali tinjajući plamenčić da možda i jesam u pravu. No, jako dobro pazim da sam sebe ne osudim.

kažem opet zavodljive. jer upravo je iznenađujuća elegancija s kojom dovodiš stvari u vezu i odnose. čini se kao da si savladao ljudsku potrebu da svemu dadnu smisao. osmislio si sve ono šta spada u domenu ljudske spoznaje.

i drago mi je da dopuštaš iskustvo pinije. možda se jednom budete upoznali tvoja erudicija i ono što zapravo jesi u proljetnom hladu razgranate pinije. no, nisam siguran da li bih ti to želio inspektore, jer tvoje su riječi toliko zavodljive, toliko smislene........čini mi se da si u kraljevstvu štorija postigao puno više nego ogromna većina podanika :)

no. možda i mene zadesi moja pinija.......... :idea:
Idi na vrh

Inspektor Prilika
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 531 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 8.12.2006 u 14:53

Lipi moj Korni, baš mi je drago ča se razumimo. I moran ti priznat da si vrlo, vrlo lucidno uočija kjučnu stvar, pa ti odgovaran: i smislenost i besmislenost...i sklad i nesklad i dobra i loša povezivanja po juski, u jednakoj miri mogu bit s jednakon snagon i poticaj i prepreka za onu maštu, oni plamićak ča u svakoj duši želi sklad s Bogon. Ma to, u skladu sa starinskin učenjen uglavnon ovisi o poznatin klavijaturama grija i vrlina, pa onda i o tome, na kojoj to od njih duša svira, prijepodne i poslipodne i s koliko tonova. Tu su različite kombinacije moguće, pa i ona da je lipa i smislena štorija jedino bezvridni spomenik taštine.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5 6 7 8 9
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Opatije nullius ili teritorijalne opatije - biskupije
Templar, subota 10.1.2009 u 0:08

Ispovijed
iHR, petak 9.1.2009 u 23:24

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
iHR, petak 9.1.2009 u 23:17

Protestanti
TroIva, petak 9.1.2009 u 23:13

KBF Đakovo
TroIva, petak 9.1.2009 u 23:11

Odnosi Hrvatska - Slovenija
Dalmoš, petak 9.1.2009 u 22:58

I nakon tridesete bez braka?
nuvi2, petak 9.1.2009 u 22:14

Što se događa u Crkvi?
Ivan, petak 9.1.2009 u 21:38

Hrvatske katedrale
barbaraa, petak 9.1.2009 u 20:31

Kućni ljubimci
_ana_, petak 9.1.2009 u 20:22
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Božje stvaranje ili evolucija?
metatronX, četvrtak 8.1.2009 u 20:32

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Svi smo mi ksenofobi?!

IZ WEB SHOPA

Third Day: Christmas Offerings
134,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009

Madrid: Budućnost ovisi o obitelji
Zoom, 28.12.2008