Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Bozanićeva doza depresije
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
Bozanićeva doza depresije
Autor teme: le on  •  Broj odgovora: 53  •  Broj pregleda: 5170
1 2 3 4
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
Inspektor Prilika
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 531 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 4.1.2007 u 15:31
Tema: Bozanićeva doza depresije

Uf,uf Korni...opet me triraš na pojmovno oli terminološko, ka ozbijno rasvitljavanje, ma cilo, oli cilovito ča ga ti ka samorazumjivo rabiš ni izbliza nije jasno ni razumjivo...

Ah,ah Korni...upotrebjavaš i pojam angažmana, ka nečeg samorazumjivog, a to baš nije nimalo jasno i razumjivo, odnosno u modernon iskustvo pokazalo se u najmanju ruku dvosmislenim.

Mišat ću malo apstraktno i iskustveno, da bi pojasnija vezu cilog i angažmana, kad si me već natira, ma tim se stvarima bave cile biblioteke i...al to sam ti već reka.
Zaboravit ćemo cilo ča je Bog, jer smo ga već spominjali, jer pojam angažmana vezan uz njega je posve druge naravi...pa su tako angažirani bili apostoli, propovidnici, pustinjaci, crkve...u uvik nekome i sada, ali uvik prima miri i pojmu tega cilog ča je Bog...idealna mira njihova angažmana je uvik to cilo...i tu u pojmovnem smislu nema nikakve zbrke, a ovako ili onako se mogu tumačiti prakse teg angžmana ili tih angažmana

Ma angažman o kojem ti govoriš dite je prosvetitejstva, moderne sile, posvitovljenog kršćanstva(gotovo sve kjučne kategorije, ka ča su slobode i prava čovika i građanina su derivat krščanske štorije) ili vire u um, ča je od Decartesa, francuskih enciklopedista, Kanta...i Hegela jemalo snažni dojam da je cilo ili cila priča u njihovin rukama i da je samo triba realizirati. Od tada na svitsku pozornicu jemamo tko zna koliko angažmana...znastvenika, umitnika, građanskih udruga, partija, država i međunarodne zajednice...i svi su se oni, u najmanju ruku pokazali dvosmislenin.
Jedan veliki umitnik ka ča je bija Bethoven napisa je u slavu Napoleonu veličanstvenu simfoniju, ka onemu ča je angažiran da donese svitlost uma Europi koja je živila u "okovima" monarhija, carevina i kneževina...ma vrlo se brzo razočara... Jedan Zola bija je pojam intelktualca angažirana u zajednici prima načelima svitlosti uma...a iza njega cila svita(ča se danas još uvik smatra, gotovo starinski i dužnošću svakog tko se želi smatrati intelektualcem). U tim aplikacijama, da ih tako nazovem, svitlosti uma na cilo neke države, zajednice ili svita svesrdno su pomagale i novorođene male i velike ideologije, ka skraćeni katekizmi za ča da se radi, ka manje ili više netočna slika nekog cilog...ma ka sila koja je rađala angažman, ali nikad i ostvarivala cij koji je obećavala. To je lako provirit na nacionalnim angažmanima, proleterskin angažmanima, angažmanima na juskim pravima svih vrsta...zbija i daje ostaje neumna, a tribala se kupat ka ča je prosvjetitejstvo najavilo u milini i čistoću uma, ka od judi stvoreno krajevstvo nebesko na Zemji. Ono ča je i daje ostalo umno je instrumentarij znanosti i tehnologije ma oni nemaju za cij jusku cilovitost, umnost i sklad njihovih odnosa vengo su u službi izvedbe nespoznatog cilog kako ga živimo, sa svim njegovim iracionalnostima, nagonima i slipilom.
Ovo san sad užasno puno skratija...ma, eto, prosvjetitejstvo je doživilo krah u ovih par vikova ča vlada...i pojam angažmana se skroz zamutija, jer se skroz zamutilo i to cilo na koje se ti pozivaš, a ča je je bija um kako su ga opisali oni velikani.
Uf, uf...prema velikon guruu prosvjetitejstva, Hegelu, istina je cilina, i to tako da se spozna u svim svojim momentima i određenjima, a na tome je prosvjetitejstvo priznalo svoj poraz...i skliznulo prima pozitivizmu držeći se onoga ča može smatrati umnim, pa i po cini da to nikad ne može biti nešto cilo i sveobuhvatno.
Dogodilo se, dunkve, on ča ti vidiš s bolesnon Zemjom, a sve s umom i u ime uma. Radilo se dunkve umno, a postiglo neumno. Ma u prirodi je pozitivizma i prirodnih znanosti, da se i to nehtijuće neumno može privesti umu, pogotovo ako škodi ili priti...a to se upravo događa s ekološkin poremečajima svih vrsta ča smo ih izazvali svojin "umnim" komuniciranjen s prirodom.

Skužaj me, ma stoga stvarno ne vidin kako se netko danas u pravon smislu riči može angažirati na pitanjima ča ih tih guraš u prvi plan, a da nije vrhunski znastvenik, talentirani globalni književnik oli filmaš,"prosvjećeni" državnik velikog kova, industrijalac novih tehnologija, mecena i dobrotovor ka Bill Gates...prvi, ča za sve te monade triba velikog znanja da se okrenu u drugi smir, drugi ča ih znaju dočarat u pravin i poticajnim kolorima za jusku svist i treći ča imaju interes, a četvrti ča imaju moć i šolde. I to je pravedno, jer su sva četiri i stvorili te neumnosti.
I to bi bili posve novi tipovi angažmana...znastveno-tehnološko-moralni, ajmo ih tako pohvaliti,koji će se, eventualno, i dogoditi a bit će projekti globalnih elita znanstvenika, poduzetnika i vlastodržaca uz preteću svitu rafiniranog PR-a.
Ča ćeš ti tu radit, pite te inspektor.
P.S. Starinski pojam angažmana vezan je uz široko poje juskih prava i lipo se uklopija u robni svit i masovne medije, pa gotovo posta i profesija...jema i donkihotski vid angažmana, ka ča je ovi naš na forum, baren za mene
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 4.1.2007 u 17:59

Brunesa, stvarno nećemo doći nigdje. Ja sam te pitala za konkretne, a ti opet ostaješ na razini općenitog i to onoga što može biti koješta. Netko i negdje ne znači ništa, svako djelo, dobro ili zlo, ima vrijeme, mjesto i aktere.
Što se tiče zločina, ne mogu se složiti da je svejedno kojim se redosljedom sudi. Naime, svi koji su podnijeli rat znaju od koga je krenuo, tko je bio napadnuti, a tko napadač. Kada se optužuje prvo napadač, stvari se stavljaju na svoje mjesto i jasno pokazuje na početak zla. U suprotnom, često, žrtva trpi još više.
U konačnici Crkva je uvijek bila i sveta i grešna i takva će biti do konca vijeka.
Idi na vrh

joso
M 28 god.,
Zagreb
Član od 15.11.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 411 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 4.1.2007 u 23:04

inspektore ja te ne razumim.otklen si .pametan jesi al ti govora baš ne pripoznajem.
tija bi s tebom dvi tri riči razminit al ne razumim i ne razumim.
biće da nisam preveć pametan
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 564 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 5.1.2007 u 9:03

[quote:b3c3ea3729="sara"].[/quote:b3c3ea3729]
sara, kako ja ne vodim posebnu evidenciju, ne će mi biti lako pronaći datume i imena na kojima vidim inzistiraš. ne mogu vjerovati da u tvom sjećanju nije ostalo bar ponešto zabilježeno, čisto kao pojam, od skandala koji su izišli na vidjelo, a ticali su se prije spomenutoga. nije da ih ne mogu isčeprkati, ali mi je nekak bljak potezati imena i događaje. onda bismo mogli nastaviti o tome da li su to bile novinske patke, pa dokazivati da nisu ili jesu i tako u nedogled. nemam baš volju za tim, osim ako baš ne može drugačije ... ja znam da je toga bilo, a ti se možeš praviti nevješta ako te veseli (iako ne vidim kakve bi sve to imalo veze s tobom).
pa onda reci da li da počnem listati stare novine ....
Idi na vrh

Inspektor Prilika
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 531 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 5.1.2007 u 14:25

E Joso, Joso a ti meni pariš iz neka Pometova roda, ka ne razumiš, ma žarujica ti sve osvitli kad triba i kako triba...a ovo ča ćakuian s Kornijem je lipa igra, samo druga strana medaje, vižba iz oslikavanja, ča bi se reklo... a srcen san blizu Korniju jer lipo je biti mlad,vrućeg srca i visokih ideala
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: petak, 5.1.2007 u 16:46

E, moja brunesa, baš je u tome stvar. To što piše u novinama može biti bljak istina ili bljak laž. Kako novine prodaju skandali, a kako za klevete nitko ne odgovara (pardon, osim na račun Mesića kao što smo mogli ovih dana utvrditi), može se pisati što tko hoće, okriviti kofga hoće i za što hoće, a da poslije bude "pojeo vuk magarca"
Osobno poznam svećenika o kojemu su novine pisale da je pokrao veliku sumu novaca i nestao, a on je na kiosku svog rodnog mjesta čitao taj članak koji je objavljen na naslovnici. Novine su tužene, presuda nikada nije donesena, samo su nakon toga počeli o čovjeku pozitivno pisati. E, to su ti novine.
Uz put pogledaj kako su novine izokrenule Bozanićeve riječi i kako je Jutarnji rastumačio papine riječi.
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 564 (iskusni forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 8.1.2007 u 8:31

[quote:952731e8a7="sara"]E.[/quote:952731e8a7]

ono što piše u novinama, naravno da treba uvijek čitati s dozom rezerve, no mene nije dodirnuo jutarnji, već sam povodom bozanićeve poruke samo spomenula da se crkva ne ponaša u skladu s onim što poučava. to je ona za mene tužna i očigledna istina, koja me uvijek ponuka da reagiram. no dalje od ovih primjedbi ne idem, jer kao što sam jednom davno rekla ... ako to ne smeta crkvenim vjernicima, ja se nemam kaj mješati. bozanić se je obratio na neki način svim hrvatima, pa sam rekla kaj mislim u vezi s tim.
Idi na vrh

angelus
M 62 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2715 (stari forumaš)
Napisano: petak, 12.1.2007 u 8:46

[[quote:afec5e404e]quote="korn-horn"][quote:afec5e404e="angelus"] Kornjač, grupa homoida koja lovi uz divlje zvijeri i pripadnike vlastite vrste kao poslasticu za mene je čopor pa ti mene optužuj za kaj god hoćeš.[/quote:afec5e404e]

angelus, jako malo znaš o nekim stvarima i upravo je smiješno koliko tvrdoglavo ustraješ na smiješno utemeljenim predrasudama.[/quote:afec5e404e]

Je, i kaj si mogu? Ali ipak znam da je nastupila 2007g prije 12 dana. Pa ti želim sve najbolje. Čuvaj se da te ne upuca čopor gringosa kada budeš u posjetu nekim miroljubivim uređenicima. Jer ti bijeli gadovi još uvijek nisu pokršteni, pa i ako jesu, nisu baš svijesni što to znači.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Opatije nullius ili teritorijalne opatije - biskupije
Templar, petak 9.1.2009 u 23:18

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
iHR, petak 9.1.2009 u 23:17

Ispovijed
TroIva, petak 9.1.2009 u 23:15

Protestanti
TroIva, petak 9.1.2009 u 23:13

KBF Đakovo
TroIva, petak 9.1.2009 u 23:11

Odnosi Hrvatska - Slovenija
Dalmoš, petak 9.1.2009 u 22:58

I nakon tridesete bez braka?
nuvi2, petak 9.1.2009 u 22:14

Što se događa u Crkvi?
Ivan, petak 9.1.2009 u 21:38

Hrvatske katedrale
barbaraa, petak 9.1.2009 u 20:31

Kućni ljubimci
_ana_, petak 9.1.2009 u 20:22
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Božje stvaranje ili evolucija?
metatronX, četvrtak 8.1.2009 u 20:32

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Bozanićeva doza depresije

IZ WEB SHOPA

MercyMe: Coming Up To Breathe
122,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009

Madrid: Budućnost ovisi o obitelji
Zoom, 28.12.2008