M 50 god., Zagreb Član od 21.04.2007. Pošalji poruku
Poruka: 26 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 3.5.2007 u 17:16 Tema: Krzno je problem ili ne?
[quote:cb970cda1a="Ibrahimović"]Ne ali Bog se žrtvovao za čovjeka a ne za sva živa bića na zemlji.[/quote:cb970cda1a]
Bog se žrtvovao za čovjeka jer je čovjeka izbavljao od grijeha. Druga bića ne žive u grijehu i nisu sposobna sagriješiti. Jedini je čovjek prihvatio Sotoninu ponuđenu jabuku.
Ibrahimoviću, želim reći kako to što se Bog žrtvovao za čovjeka ne govori ama baš ništa o Božjem odnosu prema drugim bićima, pa tako i životinjama. Odnosno, ne govori ništa općenito o Božjem stvorenju, u što spadaju i rijeke, mora, kiše, oblaci, jezera, planine, doline, stijene, minerali, vulkani, zrak, elektricitet, munja, vatra, Mjesec, Sunce, meteori, tamna tvar, elektroni, kvarkovi, sve vrste sila ... Sva bića uključivo lavove, zmije, lešinare, pauke, žohare, amebe, bakterije i viruse, jabuke, kruške, alge, orhideje, imele, krumpirovu zlaticu, smrdljivog martina, komarca malaričara i samu malariju.
Korn-horn, u knjizi postanka piše "I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti čovjeka" "Tada Jahve, Bog, učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla - pogledu zamamljiva a dobra za hranu" "Rijeka je izvirala iz Edena da bi natapala vrt" "Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva."
Da odmah odbacimo moguću misao kako biljke, za razliku od životinja, ne pate u zarobljeništvu ili da ih ne boli kada ih se reže ili oštećuje ili ubija. Pate i boli ih, kao i životinje, samo što one to ne mogu tako izraziti.
Pa ipak, sova će uloviti i pojesti miša, antilopa će pasti travu, zec i košuta će kidati koru s drveća, ris će uloviti i pojesti zeca, lavica će uloviti i pojesti antilopu, pastrva će uloviti i pojesti muhu, čovjek će uloviti i pojesti šarana.
Pri tome je važno čini li se to s poštovanjem prema Božjem stvorenju, ili se to čini iz oholosti. Ubijem li lisicu iz oholosti da bih od njenog krzna napravio bundu kojom ću se praviti važna pred prijateljicama, to je čisti grijeh oholosti. Ubijem li vuka da bih napravio bundu koja će me zaštititi od laponske hladnoće, ona se ne može govoriti o oholosti i to ne može biti grijeh.
Držim li svinje u šumi i povremeno odaberem jednu čije ću meso pojesti a od kože napraviti nešto što mi je potrebno za život, teško se može govoriti o grijehu. No, uzgajam li svinje u zgradi, u betonskim odjeljcima, gdje se ne mogu kretati, kako bih ostvario profit prodajuži zapravo nekvalitetno i otrovno meso onima koji nikakvo drugo meso ne mogu kupiti te uživao u kući koja je veća nego što mi treba, u autu koji troši više goriva no što je nužno, ako ću se tim novcem ponašati bahato i oholo, onda sam definitivno učinio grijeh prema toj životinji odnosno njezinom Stvoritelju.
Čovjek ne može u cijelosti sagledati taj grijeh, ali Bog ga vidi. Zato je dao najopćenitije upute kako treba živjeti a ne griješiti.
"Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva."
M 89 god., Zagreb Član od 10.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1557 (stari forumaš) Status: niži moderator
Napisano: četvrtak, 3.5.2007 u 21:20 Tema: Krzno je problem ili ne?
spremiti ju u ormar iz kojega ju je izvukao nakon nekoliko tom kapicom nepokrivenih pontifikata! i time simbolicno pokazati da je bezrazlozno ubijenje zivotinja radi luksuza za njega stavljeno ad acta!
Ž 89 god., Zagreb Član od 23.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3566 (stari forumaš)
Napisano: petak, 4.5.2007 u 13:11 Tema: Krzno je problem ili ne?
[quote:ceef097a86="marc"]spremiti ju u ormar iz kojega ju je izvukao nakon nekoliko tom kapicom nepokrivenih pontifikata! i time simbolicno pokazati da je bezrazlozno ubijenje zivotinja radi luksuza za njega stavljeno ad acta![/quote:ceef097a86]
ma dobro, ali ta životinja od koje su napravili obrub njegove kape ubijena je valjda pred 400 godina! :roll:
Napisano: petak, 4.5.2007 u 13:19 Tema: Krzno je problem ili ne?
ako je nesto tada bilo prihvatljivo ne znaci da je i danas! pa zamisli da indijanci ponovno izvade trofejne skalpove i s njima pocnu paraditati po americi! a takodjer je rijec o vrsti "zivotinjske" koze...
Napisano: petak, 4.5.2007 u 13:24 Tema: Krzno je problem ili ne?
hmmm... onda bi, u cilju dosljednosti, trebali oderati kožu sa svih vatikanskih naslonjača i zamijeniti je poliuretanom... pa nek velikodostojnike žuljaju pozadine
Napisano: petak, 4.5.2007 u 13:30 Tema: Krzno je problem ili ne?
pa onda ostavite sirotom papi tu kapu na glavi :!:
šta ste zapeli za nju...
i pokojni je papa nosio kožne cipele, pa mu nitko nije prigovorio da bi umjesto njih trebao obuti holandske nanule
slažem se da je razbacivanje kožom i krznom kao odjevnim predmetima danas potpuno nepotrebno civiliziranom čovjeku... ali mi se ovo s papinom kapom stvarno čini kao cijeđenje komarca, a puštanje deve na miru :roll:
Napisano: petak, 4.5.2007 u 13:38 Tema: Krzno je problem ili ne?
ova tema je potaknuta komentarom clanka na portalu koji se time bavio!
i nasi odgovori na to nisu "cjedjenje komarac" nego prinosi raspravi!
a sto se same kape tice;
covjecanstvo jos uvijek nije naslo savrsene metode nadomjestanja prirodnih materijala u svekodnevnom zivotu i s time se svakako moramo pomiriti. i kod onih artikala kod kojih ne postoji kvalitetni nadomjestak moramo ustuknuti pred nacelima i razmisljati o zdravlju! ali kod kape uistinu nema potrebe za krznom, ama bas nikakve! i na to jos samo nadodajem:
[quote:513a078c5d]
spremiti ju u ormar iz kojega ju je izvukao nakon nekoliko tom kapicom nepokrivenih pontifikata! i time simbolicno pokazati da je bezrazlozno ubijenje zivotinja radi luksuza za njega stavljeno ad acta![/quote:513a078c5d]
[quote:513a078c5d]
ako je nesto tada bilo prihvatljivo ne znaci da je i danas! pa zamisli da indijanci ponovno izvade trofejne skalpove i s njima pocnu paraditati po americi! a takodjer je rijec o vrsti "zivotinjske" koze...[/quote:513a078c5d]
Napisano: petak, 4.5.2007 u 13:46 Tema: Krzno je problem ili ne?
pa nisam ni rekla da su svi komentari na ovoj temi cijeđenje komarca... naprotiv, bilo je vrlo kvalitetnih teorijskih razmatranja i obrazloženja zašto je upotreba krzna i kože u odjevne svrhe danas u velikoj mjeri nepotrebna i etički neopravdana
nego me smeta da se baš papinu kapu uzima kao primjer nekakvog luksuza i razbacivanja u tom smislu... kao da ju je on izvukao iz naftalina zato da bi se inatio ekološkom pokretu, prijateljima životinja i ekološki osviještenim pripadnicima vlastitog stada
poprilično mi je licemjerno to zgražanje nad papinom kapicom umjesto upiranja prstom u modnu industriju i, u konačnici, vlastitu nečistu savjest po pitanju hlepnje za luksuznim predmetima (pa i krznom i kožom) kao statusnim simbolima - a iz tih naših potreba za luksuzom i općenito, iz svih mogućih umjetno stvorenih potreba civiliziranog čovjeka i njegovog nezajažljivog komoditeta, i proizlazi gros ekoloških problema današnjice
mislim, zar smo stvarno takve ovce da moramo najprije vidjeti kako papa baca s glave svoju kapu da bismo se i mi bolje osjećali što bacamo iz svojih ormara kožne torbice ili krznene stole, budne, kape, fine kožne rukavice (baš bih voljela znati koliko nas je - uključujući i mene - tako nešto [i:11fd64715f]doista[/i:11fd64715f] napravilo ili se zaklelo da će napraviti...)
pa svatko je od nas bar jednom sebi priuštio taj luksuz, otišao u minus, kupio takvu luksuznu stvar na nekoliko čekova ili AmExom... za one malo posebnije prilike, kad baš izričito [i:11fd64715f]želimo[/i:11fd64715f] da nas potencijalni poslodavci ili budući bračni drugovi doživljavaju sposobnijima nego što smo svjesni da jesmo (uključujući i naše materijalne i statusne resurse)
tako da mi je, dok god stvari tako stoje, ta povika na papinu kapicu čisti, da oprostite, bullshit :roll:
Napisano: petak, 4.5.2007 u 13:49 Tema: Krzno je problem ili ne?
dirljiva je tvoja osvjestenost o kljucnim problemima danasnjice i ugodno je "vidijeti" da se netko jos uvijek zagrije oko pitanja ekologije!
no kako mislis modnoj industriji reci da je upotreba krzna neeticna kada ce oni ukazati da namjesnik kristov na glavi u javnosti nosi taj i takav modni detalj! pa ako on moze, sto ne bi moglo i milijardu i nekoliko stotina milijuna katolika!
Napisano: petak, 4.5.2007 u 13:58 Tema: Krzno je problem ili ne?
[quote:d709d60af4="marc"]no kako mislis modnoj industriji reci da je upotreba krzna neeticna kada ce oni ukazati da namjesnik kristov na glavi u javnosti nosi taj i takav modni detalj! pa ako on moze, sto ne bi moglo i milijardu i nekoliko stotina milijuna katolika![/quote:d709d60af4]
zar tebe doista zabrinjava takav prigovor?
mene ne zabrinjava ni najmanje - iz jednostavnog razloga što za moje postupke pred Bogom neće odgovarati papa, nego ja osobno
zar je možda moja etička dužnost da na svako pitanje spremno ispalim svima prihvatljiv i za svakoga (osim, naravno, mene) etički poražavajuć odgovor?
ako nije na tapetu papina kapica, bit će pedofilija svećenika... ako nije to, onda je vatikansko umjetničko bogatstvo... ako nije to, onda je inkvizicija... ako nije to, onda je...
mislim da bi kršćani trebali postupati u skladu s Evanđeljem i svojom savješću (i po pitanju ekološke odgovornosti kao i svega ostalog), a ne neprekidno strahovati što će na njihovo ponašanje reći ovaj ili onaj lobby, skupina, javno mnijenje, itd.
dakle, ekološka odgovornost da - krzno ne... ali ne zbog straha što će nam prigovoriti drugi, nego zbog vlastite savjesti i zbog Boga