M 39 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 2213 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 11:47 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
"U Crkvi je danas glavni problem kako se definira muško i žensko, jer o tim definicijama ovise i uloge koje se pripisuju (uglavnom samo) ženama, a o tome ovisi i aktivnije uključivanje žena u život Crkve."
http://www.kriz-zivota.com/interview/2144
Sad činjenica je da su žene u židovstvu i u Isusovo vrijeme imale veća prava u pogledu bogoslužja nego danas ali ne vidim baš kako je stanje alarmantno.
Možda zato što sam muškarac.
Ž 31 god., Zagreb Član od 19.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1219 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 14:38 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
I ja se slazem sa s.Rebekom - i mislim da se do razvijanja uloge zene u Crkvi treba ici polako - ne naprasno kako bi se Crkva svima "dokazala" kako je posve otvorena prema ulozi i pravima zene. Jer to onda nije pravi motiv i unijelo bi dosta nereda.
Kao zena, smatram kako zenu treba promotriti u svjetlu njezinog psihofickih obiljezja i na taj nacin podrediti joj odredjene funkcije i sluzbe u Crkvi - sto je pohvalno i na kraju krajeva posve krscanski.
Jedan moj prijatelj, isusovacki bogoslov, jednom mi je rekao kako su njega osobno u Novom zavjetu najvise nadahnuli Isusovi susreti sa zenama koji su zeni dali jednu novu drustvenu afirmaciju i priznanje. Taj stil bi trebao naci i danasnji suvremeni svijet koji zenu "afirmira" i na prema zeni ponizavajuce nacine.
Moze jedna fora iz Njemacke? Gostovala sam u jednoj njihovoj organizaciji koja je nastala pod ingerencijom Njemacke Biskupske konferencije i kad se govorilo o zenama, meni jedan njihov duznosnik isprica sljedeci vic:
-Weisst du, welche ist die Position der Frauen in der Kirche?
-Kniend.
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 15:41 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
Da, u danasnjem Izraelu nemaju nikakva prava....sjede gore na galeriji i nikada aktivno ne sudjeluju u obrednim dijelovima.
Svidja mi se kako sestra sveobuhvatno gleda na rast doprinosa zena u Crkvi.
Dakle, predstavlja i one zene koje ne bi htjele biti svecenice, ali bi ipak htjele aktivnije sudjelovanje u zivotu Crkve i njezinom pastoralu. Ona zeli da Crkva zaista shvati narav, sposobnosti i darove zene. I to je lijepo.
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 15:54 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
[quote:4fc48bf05c]oko 3/4 svih pripadnika svih redova na svijetu cine zene,[/quote:4fc48bf05c]
onda bi se moglo reći pripadnica..a i ta gramatika je podređena muškima , jedino kaj ima žensko ime ( gramatika)...
žene čine većinu u ovome muškome svijetu, a nemaju nikakva prava...i onda dojdu feministice sa svojim muškim hormonima i potvrde da je najbolje...da nas nije čuti..eto..i opet kvalitetne osobe ostaju tiho i po strani, kao motor koji daje energije i pozitivno pokreće ovaj svijet.
...
molim gospodu, da me krivo ne shvate...ali i ti fini dečki su velika rijetkost danas...oni su također u manjini svoje manjine...
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 19:18 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
[quote:156814b281="jasminka"][quote:156814b281]-Znas li koji je polozaj zena u Crkvi?
-Klececi. [/quote:156814b281]
od tuda su i sve milosti, rekla bi Majka Terezija.[/quote:156814b281]
hej jasminka, pnekad mislim da je danas teze doci do ovog klececeg polozaja, negoli do nekog "uzvisenijeg"...
glede marcove napomene kako u spomenutoj raspravi nije bila predvidjena nijedna zena, to nije bas pohvalno naravno, ali eto i Crkva raste; kao sto smo se uvjerili bezbroj puta - nije savrsena...ali eto tu Crkvu cinimo bas i mi...pa cemo valjda i mi biti njoj za neko dobro...
ali zanimljivo je kako je papa Benedikt na neki biskupsku sinodu prosle godine nakon Nove godine pozvao s. Elviru Petrozzi, osnivacicu Cenacola, da biskupima isprica ponesto o pastoralu primjerenom danasnjem trenutku. S. Elvira nije obrazovana, ali je svojim radom doktorirala i mozda iskustvom pretekla sve one koji imaju doktorate iz pedagogije, raznih vrsta pastorala i sl. Eto, jedna "neuka" zena stala je pred Papu i crkvene dostojanstvenike i lijepo ih poucavala o mentalitetu svijeta i krscanskom nastojanju za taj isti svijet. Pa eto, papa Benedikt ipak dokazano cijeni zenu, a ove godine posvetio nam je i Krizni put na Veliki petak.
I jos se slazem s Jasminkom, fini decki i pravi muskarci danas jesu prava rijetkost. Prirodno je da se razlikujemo, ali i uvazavamo te razlike postujuci se maksimalno. I tu ce onda lako biti uvaziti prednosti i nedostatke i muskaraca i zena.
Takodjer, ne smatram feministice svojim predstavnicama, a bome mi nije ugodno ni kada se neki isfrustrirani muskarac bori za prava zena kao da smo neka zaticena vrsta...vrlo je to ponizavajuce.
M 39 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 2213 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 19:44 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
[quote:81c4cfab91="Lady"]Da, u danasnjem Izraelu nemaju nikakva prava....sjede gore na galeriji i nikada aktivno ne sudjeluju u obrednim dijelovima.[/quote:81c4cfab91]
Pa ovo ne kužim.
Mene je jedan židov uvjerio u nešto posve suprotno.
U starih židova su imala široka prava
M 89 god., Zagreb Član od 10.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1557 (stari forumaš) Status: niži moderator
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 19:55 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
dvije stvari:
1. nema mnogo "finih" momaka i muskaraca no nisam bas niti fasciniram brojem dama! pa mislim da su one ugrozenija vrsta nego gospoda, barem sto se vlastitog iskustva tice!
2. ne mislim da muskarci ne trebaju braniti zenske boje ukoliko to cine u cilju zastite ljudskog dostojanstva! istom logikom njemac kao stanovnik bogate zemlje ne bi smio protestirati protiv gladi u angoli! mislim da takva samoizolacija zena nije niti dobra niti cini ista pozitivno u cilju poboljsanja vaseg plozaja!
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 20:30 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
marc, objasni mi svoju prvu točku(/1.)
ne želim ju citirati, jer me vrijeđa....ovdje se govori o pravima žena i o njihovom položaju---a tvoje mišljenje pod ovom točkom, potvrđuje zadrtost muške garde koja ne dopušta ženskoj niti jedan mali pomak...Mislim o problematici koja se spominje u ovome članku........
M 89 god., Zagreb Član od 10.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1557 (stari forumaš) Status: niži moderator
Napisano: srijeda, 18.4.2007 u 20:56 Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
moja tocka jedan govori o opadanju nekih kvaliteta koje tradicionalno pripsujemo damama i gospodi! pa kako je taj proces nagrizao gospodu tako je nagrizao i dame. sestre coronelli koje su nekada u zagrebu vodile skolu pristojnog ponasanja i plesa ne bi znale kuda poceti sa danasnjom mladezi! a ako otpadanje od bontona smatras napretkom onda uistinu kritziram "napredak" svakoga pa i zena. nisi li ti jasminka melanie na nekoj temi prozvala zbog vulgarizma?i to naravno pripisala muskoj dekadenciji!