Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi
Autor teme: Ibrahimović  •  Broj odgovora: 45  •  Broj pregleda: 3280
1 2 3
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
Ibrahimović
M 39 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2213 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 19.4.2007 u 7:44
Tema: Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi

[quote:35b62f0196="marc"]nema potrebe za isprikom, i ja sam naglo reagirao![/quote:35b62f0196]

Evo sad ste dokazali da je teško mirno raspravljat i kad se ljudi slažu a kamoli ako imaju oprečna mišljenja.
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10211 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 19.4.2007 u 7:46

no nismo se vrijeđali i zalalzili u svoje živote..a ono što smo trebali riješili smo na pp.
Idi na vrh

Ibrahimović
M 39 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2213 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 19.4.2007 u 10:58

[quote:81f97bc07b="jasminka"]no nismo se vrijeđali i zalalzili u svoje živote..a ono što smo trebali riješili smo na pp. [/quote:81f97bc07b]

Ali ipak bi bilo dobro o tome popričati na http://www.kriz-zivota.com/forum/viewtopic.php?t=407
zar ne?
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 26 (mladi forumaš)
Napisano: subota, 21.4.2007 u 18:25

Prvo bih želio zahvaliti s. Rebeki na ovom interviewu, te upozoriti kako je dnevni tisak vrlo neprimjereno "prenio" (bolje rečeno, tendenciozno povadio ono što je nekom novinaru odgovaralo) "vijest" o ovom interview-u. Svaka čast i uredniku portala koji je doista pronašao kompetentnu osobu za razgovor o ovoj temi.

No, sada malo i o samoj temi. Bilo bi mi drago da se u razgovoru o "ženi u Crkvi" ipak odvojeno govori o redovnicama i drugim ženama. Time ne želim nikako reći da redovnice nisu žene, naprotiv. No, pristupivši nekom redu, redovnice su prihvatile neka pravila. Pa je tako besmisleno poopćavati npr. pitanje pojavljivanja redovnica u civilu - to je stvar njihovog redovničkog pravila, a ne općeg stava Crkve ili mišljenja ovoga ili onoga. Svaka redovnica valjda zna zašto je pristupila nekom redu, zašto je prihvatila neka pravila, i svaka od njih vjerojatno zna na koji način se ta pravila eventualno mogu promijeniti (ili ublažiti), ali sam siguran da se to radi isključivo unutar reda, a ne javnom diskusijom.

Na svu sreću, nisu redovnice jedine žene u Crkvi. :) Crkvu čine svi vjerni: muškarci, žene i djeca, i svi vjerni imaju svoju ulogu u toj Crkvi. Svatko osobno zaslužuje puno poštovanje svih ostalih članova Crkve i naravno svakog drugog čovjeka, bez obzira na spol, dob ili što već. Poštovanje prema ženi u Crkvi iskazujemo doma, na ulici, na radnom mjestu, na ljetovanju ili zimovanju, u vjeronaučnoj učioni, u pjevačkom zboru, u kafiću, na fakultetu, ili bilo gdje drugdje. Žene i muškarci se po mnogočemu razlikuju, njihove su uloge u društvu nužno različite, ali to ne znači da oba roda nisu jednako vrijedna i da ne zaslužuju jednako poštovanje.

A zašto ima malo takvih žena poput sestre Rebeke - proporcionalno manje nego sličnih muškaraca? Odgovor je vrlo kompleksan. Jest - i Crkva ima svoju ulogu u tome, ali ima je i povijest (kako i sestra lijepo napominje), i tradicija, i socijalno stanje i praktičan život i ova sekularna politika, blizina drugih svjetonazora i religija pa i biologija i - ako baš hoćete - geografska obilježja. Uvijek mi je smiješno kada se položaj žene u društvu (pa onda i u Crkvi) promatra parcijalno, samo iz jednog uskog kuta.

Pozdrav svima i ne zamjerite na poduljem postu.
Idi na vrh

Dina
M 53 god.,
Zagreb
Član od 07.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1983 (stari forumaš)
Status: viši moderator
Napisano: subota, 21.4.2007 u 23:54

[quote:cabde8726b="jasminka"]dobro marc, onda se ispričavam jer sam pročitala krivo..eto...oprosti.[/quote:cabde8726b]
I poslije ovih par postova kazite da su zene ravnopravne i kad razumiju i kad ne razumiju jedna jasminka a 2 vas.Ali Dr.S.Rebeka Anic zasluzuje svaki respekt,za ovaj podvig,kako moze zena sve raditi,samo ne na oltaru sluziti?Ako se zna da zena ima vise njeznosti,strpljenja i sve ono sto krasi jednu zensku dusu,i glasam sad i uvijek,za zene svecenice,teolog J.Slankamenac je u jednoj od svojih knjiga napisao ,kako se zene drugacije obracaju Bogu u molitvi,ne samo da ju je odmolila,nego je Bogu prinjela,i svoju brigu za domom,djecom,muzem,znaci zena je socijalno bice,koje zna napraviti lepezu,potreba u molitvi pred Bogom.Zelim samo da Dr.S.Rebeka Anic,istraji u ovoj borbi,i upucujem mnoge molitve za njene snage u istrajnosti.
Idi na vrh

vera
Ž 36 god.,
Zagreb
Član od 11.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 40 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 8:06

Poznavajući muškarce mislim da bi vrlo brzo morali ispovijedati grijeh požude prema svećenicama. Zamislite da se mora ispovijediti svećenici koja ga fizički privlači ?
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10211 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 9:30

Ako se pristupa ispovijedi kao svetome činu, govoru sa Isusom, pokajanju za grijehe i sve svoje griješnosti...tada i ta privlačnost ne bi smjela biti smetnja, nego hrabro suočenje sa svojim "kemijama" i nedostacima karaktera.....
Duhovnik ili duhovnica, morali bi biti duhovno zreli i prepoznavši borbu vjernika sa svojom grešnošću, voditi ga svojim autoritetom i poštivajući osobu Krista, prema cilju svetoga sakramenta pokore- Pročišćenju.

Svoje sukobe sa sobom rješava se direktno, tada je moguće ozdravljenje.....pa i od zamki požuda.

....
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 12:38

Ne vjerujem da bi ređenje žena donijelo nekakva osobitog dobra, ali sigurno puno problema i komplikacija. Premda davno mi reče jedan vrsni teolog da dogmatskih razloga nije moguće naći. Što su protestanti dobili ženama svećenicama i biskupicama- probleme. Sada nastaju i novi problemi na ekumenskim skupovima, pravoslavni episkopi odbijaju sjediti u istom prostoru s njima i razgovarati na istoj razini.
Idi na vrh

marc
M 89 god.,
Zagreb
Član od 10.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1557 (stari forumaš)
Status: niži moderator
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 13:07

sara ja neznam postoje li ili ne dogmatski razlozi za redjenje zena za svecenice ili je to stvar tradicije, ali ako si ti za ili protiv toga zbog razloga koje navodis onda...
crkvi je veilke probleme nanio njezin socijalni nauk krajem 19.st. koji je poceo isticati da nije dovoljno davati milostinju! pa nije jos dan danas u potpunaosti zazivio, no je li lava XIII trebalo sprijeciti da objavi "rerum novarum"?
drugi vatikanski koncil jos kod nekih izaziva kontoverze i lome se koplja oko nekih njegovih odredaba. je li trebalo ivana XXIII sprijeciti da ga sazove...
dakle tvoj prigovor o problemima je primjer stagnacije i nazadovanja! a ono o pravoslavnim episkopima, je ukoliko je istinito, parva sramota!
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 14:21

Ja hodam po zemlji! Pitanje ređenja žena nije vitalno pitanje kao što je bilo socijalno pitanje ili sazivanje II. vatikanskog. Žena kršćanka zna da nije ništa manjega dostojanstva od muškarca jer ne može obnašati određenu službu. Dogmatski nema zapreka, jer smo "svi jedno u Kristu Isusu..." Zna se da su neke žene u prvoj Crkvi vršile službu đakonisa, a da li je to bilo u smislu rukopolaganja ili ne, to ne znamo, nije zabilježeno. Možda će doći vrijeme kada ređenje žena ne bi bilo kamen spoticanja. Za sada jest i mogu zamisliti kakve bi potrese to izazvalo. Znam da je povelik broj ljudi napustio Anglikansku Crkvu zbog ređenja žena. Zar nam to treba, zašto? U ime neke ravnopravnosti? Kršćanin znade, ma kojeg spola bio, da je pozvan služiti. Pa i sveti red je služba na korist Crkvi, na njega nitko nema pravo.
Idi na vrh

AngelMyst
M 34 god.,
Zadar
Član od 29.10.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 319 (forumaš u usponu)
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 14:26

Koliko ja znam (ispravite me ako griješim) u prvoj crkvi je postojala institucija đakona i đakonisa, koje nisu mogle držati misu i ispovijedati, ali su zato mogle propovijedati, možda bi i to mogao biti i dobar način (ako je točan gornji podatak) da se i ženama omogući da i one sebe izraze.
Idi na vrh

marc
M 89 god.,
Zagreb
Član od 10.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1557 (stari forumaš)
Status: niži moderator
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 16:07

naravno da svatko od nas drugacije shvaca vitalnost neke potrebe i njezinog ispunjenja. meni se ne cini nevaznim da se nesto za sto ne postoji digmatska prepreka stavlja pod tepih dvije tisuce godina. naravno "ravnopravnost" tebi nije vitalna no dozvoli da meni je! a od takvih koji svoju vjeru napustaju zbog ispravljanja netemeljenih nepravda su gori samo oni koji neutemeljene nepravde strogo brane!
Idi na vrh

Dina
M 53 god.,
Zagreb
Član od 07.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1983 (stari forumaš)
Status: viši moderator
Napisano: ponedjeljak, 23.4.2007 u 18:30

[quote:54d67ccc51="vera"]Poznavajući muškarce mislim da bi vrlo brzo morali ispovijedati grijeh požude prema svećenicama. Zamislite da se mora ispovijediti svećenici koja ga fizički privlači ?[/quote:54d67ccc51]
Da li si sigurna da obrnuto ne postoji?
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 26 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 12:34

kakvu karizmu treba imati netko tko propovijeda?
kakvu karizmu treba imati netko tko ispovijeda?

Ja osobno ne bih imao ništa protiv da žene propovijedaju. U mojoj župi ima žena koje izvrsno tumače Božju riječ, a isto tako, na žalost, susretao sam mnogo svećenika koji vrlo loše tumače Božju riječ i ja bih im najradije zabranio da to čine. Sigorno postoje neki drugi, važniji kriteriji (i darovi) nego što je spol.

Dinin odgovor (pitanje) Veri ne treba nikakav daljnji komentar.

No, osvrnuo bih se na jednu drugu pojavu. U našoj župi ima, čini mi se, 16 pričestitelja laika s ispravnim odobrenjem biskupa. Tako je već barem deset godina. No, prevelik broj ljudi i dalje smatra kako ti laici ne mogu biti pričestitelji i tvrdoglavo idu na pričest samo svećeniku, eventualno časnoj sestri. Kako to promijeniti?
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
KBF Đakovo
Dajana, petak 9.1.2009 u 21:45

Što se događa u Crkvi?
Ivan, petak 9.1.2009 u 21:38

Opatije nullius ili teritorijalne opatije - biskupije
TroIva, petak 9.1.2009 u 21:03

Hrvatske katedrale
barbaraa, petak 9.1.2009 u 20:31

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
Elessar, petak 9.1.2009 u 20:23

Kućni ljubimci
_ana_, petak 9.1.2009 u 20:22

Ispovijed
krešimir999, petak 9.1.2009 u 19:29

Protestanti
Nježni sport, petak 9.1.2009 u 18:10

10 godina blaženog Stepinca
ivan14, petak 9.1.2009 u 16:38

Odlutaše, vidješe i vratiše se
noemis, petak 9.1.2009 u 13:15
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Božje stvaranje ili evolucija?
metatronX, četvrtak 8.1.2009 u 20:32

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Omogućiti djelovanje ženama u Crkvi

IZ WEB SHOPA

Songs 4 Worship: Christmas
140,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009

Madrid: Budućnost ovisi o obitelji
Zoom, 28.12.2008