M 39 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 2213 (stari forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 8:48 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Zanimljiva je ova konferencija bila i saopćenje s nje
[url=http://www.kriz-zivota.com/zoom/2149/nadbiskup_barisic_zupa_ne_smije_postati_simbol_jednoumlja//url][u:aa3a2a24fa]Župa ne smije postati simbol jednoumlja[/u:aa3a2a24fa][/url]
Dakle prvi zaključak bi bio Izrazio je želja da župna bude pluralna zajednica bogata svojim malim zajednicama te istaknuo kako župnik nije glavni u župi već je koordinator.
I drugi meni bitni moment je ovaj
Sve veće zanimanje u župama pobuđuju i duhovni seminar pa je nadbiskup Barišić uz sve pozitivne strane takvih seminara upozorio na niz opasnosti koje oni sa sobom nose. Za njih je, kako je rekao nadbiskup, tipična instant religioznost koja se brzo zapali ali i brzo ugasi. Pored toga je prevelik naglasak stavljen na zdravlje i ozdravljenju, a to su u našem dobu, u kojem je zdravlje postalo religioznost, vrlo privlačne teme. Jedna je od negativnih posljedica i ta da oni koji sudjeluju na takvim seminarima s njih odlaze uznemireni i na neki se način distanciraju i s omalovažavanjem gledaju na župu. Župa, zaključio je, nasuprot tome, želi odgajati vjernike u zdravom duhu, dakle ne introvertirane vjernike, već vjernike okrenute problemima današnjeg svijeta i kulture.
Dakle očito misli na karizmatike pa me zanima što mislite kako će se stvari odvijati?
Hoće li zabraniti susrete?
Onaj Radigovićev u Ciboni je već odobren i valjda će biti.
Napisano: petak, 20.4.2007 u 11:32 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:ae2546e94f="angelus"]Ibro, nek se širi vjera Božja, ako ne može drugačije neka i ovako![/quote:ae2546e94f]
Načelno se slažem s tobom ali ti bi mogao nešto otvoriti iz škrinjice svog znanja.
Pa valjda ste imali neke predrasprave o tim pitanjima.
Reci mi što zapravo znače te konstatacije?
Ž 31 god., Zagreb Član od 19.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1219 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: petak, 20.4.2007 u 12:09 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
kao i uvijek, tako i na seminarima...negdje ce sjeme pasti na pjeskavo tlo, negdje na kamenito, negdje u trnje, a ponegdje i na plodno tlo.
naravno, svi smo svjesni i opasnosti i instant religioznosti, ali nekim ljudima je takvo sto POTREBNO, a onda je na svima nama, "iskusnijim" vjernicima, da ih malo usmjerimo.
eto, nek se cuje i siri Bozja rijec! a neko sjeme ce se i primit - ako mi budemo molili za obracenje i spasenje nasih bliznjih.
M 27 god., Zagreb Član od 28.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3 (novi forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 12:40 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Iako ima [i:478a60e2dd]instant[/i:478a60e2dd] religioznosti na raznim seminarima, osobno sam upoznao PUNO više ljudi koji su se baš kroz karizmatske seminare vratili Crkvi, nego onih koji su se brzo zapalili i brzo izgorili.
A ozdravljenja... naravno da je najbitnije obraćenje. Ali i sam Isus je ozdravljao bolesne (prvo bi ozdravio, a nakon toga je rekao [i:478a60e2dd]Idi i nemoj više griješiti.[/i:478a60e2dd]). I ako netko ima gadnu bolest, i zbog te bolesti spozna da ne može ništa bez Boga, i ako se vrati Bogu i Crkvi - a Bog ga onda ozdravi, i on nastavi živjeti sa Isusom, to je sigurno veliko Božje djelo.
Inače, čuo sam da dosta često ljudi koji bi ozdravili na nekom seminaru, ali su se nakon seminara vratili grešnom načinu života, da bi im se bolest vratila.
Tako da stoji to što Lady kaže: svi bi se mi trebali moliti za svježe obraćenike da im Gospodin dade čvrstu vjeru koja će pustiti korijenje i rađati plodovima Njemu na slavu.
Napisano: petak, 20.4.2007 u 13:05 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Dok su se ljudi držali boga i Božjeg zakona, Crkve i njenih preporuka, nije bilo nio takvih duševnih - psihičkih oboljenja kao dana- ljudi su bili puno normalniji, neopterećeniji, živjeli sa prirodom... danas otrgnuti od svoga korjena, odcjepljeni od vertikale - Boga - ubačeni u stroj koji se zove profit, doživljajj, konzum - čovjek puca pšo šavovoma.
I ništa, ni jedna kozmetika (pa ni duhovna - seminari) neće ga spasiti. Ovo je na žalost istina, a vi govorili što hoćete. Seminari i sve te zajednice plod su potrebe današnjeg čovjeka za kozmetičkim uljepšavanjem, misleći da će sačuvati svoju ontološku - ljudsku bit- a kozmetika ništa ne spašava, samo još više troši i vara čovjek i onda smo u začaranom (od nekoga svijesno izazvanom?) krugu.
Rješenje: povratak prirodi, povratak Bogu i Crkvi.
Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 13:36 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
:) Ako Bog da u nedjelju će se održati seminar...a kao član karizmatske zajednice moram napomenuti kako se na sastancima konstantno naglašava i potiče ljude u prvom redu na zajedničku molitvu,euharistiju,također na osobnu molitvu kao i čitanje Svetog pisma. Velika važnost se pridaje i međusobnom služenju..Nemojmo zaboraviti da je papa Ivan Pavao drugi rekao da su male zajednice i pokreti u Crkvi svjetlost i cvjetovi nade za čovječanstvo. :D
M 27 god., Zagreb Član od 28.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3 (novi forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 13:44 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Sneni,
djelomično se slažem s tobom. Tko seminar doživljava samo kao neku senzaciju, ako ostane na emotivnoj razini, onda nikakve koristi od seminara (ili čak može biti i štete). Ali tko seminar doživi na duhovnoj razini, plodovi toga seminara će ubravo biti povratak Bogu i Crkvi (znam mnogo ljudi koji su to iskusili).
Ali ako se plodovi raznih seminara i zajednica sagledaju u globalu, biti će ti jasno da te zajednice i seminari nisu plod ljudske potrebe, nego su jedan veliki dar Duha Svetoga. Jer Isus kaže: [i:6ba744f2ff]Po plodovima ćete ih poznati.[/i:6ba744f2ff] A plodovi koje sam ja vidio su: kompletno obraćenje ljudi koji su živjeli u grijehu, duhovna zvanja, aktivniji vjerski život.
Prva stvar koju sam, odlazeći na karizmatsku zajednicu, dobio od Gospodina je da me oslobio od straha od smrti. A ubrzo nakon toga sam prestao sa predbračnim spolnim odnosima. Da nisam počeo dolaziti u zajednicu, ne znam što bi me drugo potaklo da se toga ostavim.
M 27 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 1107 (stari forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 13:56 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:da0441c876="sneni"]Dok su se ljudi držali boga i Božjeg zakona, Crkve i njenih preporuka, nije bilo nio takvih duševnih - psihičkih oboljenja kao dana- ljudi su bili puno normalniji, neopterećeniji, živjeli sa prirodom... [/quote:da0441c876]
gdje bi ti to locirao u vrijeme i prostor molit ću i s pripadajućim obilježjima?
Ž 36 god., Zagreb Član od 11.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 40 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 14:00 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:d95f87d65f="ines"]:) Ako Bog da u nedjelju će se održati seminar...a kao član karizmatske zajednice moram napomenuti kako se na sastancima konstantno naglašava i potiče ljude u prvom redu na zajedničku molitvu,euharistiju,također na osobnu molitvu kao i čitanje Svetog pisma. Velika važnost se pridaje i međusobnom služenju..Nemojmo zaboraviti da je papa Ivan Pavao drugi rekao da su male zajednice i pokreti u Crkvi svjetlost i cvjetovi nade za čovječanstvo. :D[/quote:d95f87d65f]
Ž 28 god., Zagreb Član od 04.04.2007. Pošalji poruku
Poruka: 112 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 14:04 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:a41216cdd4="drno"]Iako ima [i:a41216cdd4]instant[/i:a41216cdd4] religioznosti na raznim seminarima, osobno sam upoznao PUNO više ljudi koji su se baš kroz karizmatske seminare vratili Crkvi, nego onih koji su se brzo zapalili i brzo izgorili.
A ozdravljenja... naravno da je najbitnije obraćenje. Ali i sam Isus je ozdravljao bolesne (prvo bi ozdravio, a nakon toga je rekao [i:a41216cdd4]Idi i nemoj više griješiti.[/i:a41216cdd4]). I ako netko ima gadnu bolest, i zbog te bolesti spozna da ne može ništa bez Boga, i ako se vrati Bogu i Crkvi - a Bog ga onda ozdravi, i on nastavi živjeti sa Isusom, to je sigurno veliko Božje djelo.
Inače, čuo sam da dosta često ljudi koji bi ozdravili na nekom seminaru, ali su se nakon seminara vratili grešnom načinu života, da bi im se bolest vratila.
Tako da stoji to što Lady kaže: svi bi se mi trebali moliti za svježe obraćenike da im Gospodin dade čvrstu vjeru koja će pustiti korijenje i rađati plodovima Njemu na slavu.[/quote:a41216cdd4]
mislim da us karizmatski seminari pomažu čovjeku da se obrati ili da se susretne s bogom. bila sam članica tog pokreta četiri-pet godinamakar glupo mi se igdje svrstavati, vrsti duhovnosti ima koliko i ljudi, svatko ima svoju duhovnost, svoj odnos s bogom, iako sam odmalena išla u crkvu i vjerovala u boga, uvijek je bio daleko od mene i nisam ga mogla doživjeti. na jednom seminaru doživjela sam duboko iskustvo božje prisutnosti i od tada se moj život okrenuo za 360 stupnjeva. ima i mnogo neželjenih posljedica i loših plodova na seminarima, ali smatram da to ovisi o čovjeku, iz kojeg je razloga tamo došao, traži li istinski boga ili senzaciju?
Ž 31 god., Zagreb Član od 19.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1219 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: petak, 20.4.2007 u 14:35 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Hvala Bogu i na seminarima, znam neke divne primjere ljudi koji se vratise Ocu. Takodjer, treba moliti i za svecenike koji ih obavljaju jer to nije nimalo laka misija.
Danas je takvo vrijeme da je takvo sto mozda i potrebno, pa je stoga nasa ponizna molitvica neophodna za dobro Crkve i plodove tih seminara.
Napisano: petak, 20.4.2007 u 14:47 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Ja vas tu čitam i vi kao da niste čuli biskupa pa jel ja ovdje dobro čitam ali on je protiv.
"Sve veće zanimanje u župama pobuđuju i duhovni seminar pa je nadbiskup Barišić uz sve pozitivne strane takvih seminara upozorio na niz opasnosti koje oni sa sobom nose. Za njih je, kako je rekao nadbiskup, tipična instant religioznost koja se brzo zapali ali i brzo ugasi. Pored toga je prevelik naglasak stavljen na zdravlje i ozdravljenju, a to su u našem dobu, u kojem je zdravlje postalo religioznost, vrlo privlačne teme. Jedna je od negativnih posljedica i ta da oni koji sudjeluju na takvim seminarima s njih odlaze uznemireni i na neki se način distanciraju i s omalovažavanjem gledaju na župu. Župa, zaključio je, nasuprot tome, želi odgajati vjernike u zdravom duhu, dakle ne introvertirane vjernike, već vjernike okrenute problemima današnjeg svijeta i kulture."
Poslušnost i vi iz splitske metropolije nemate šta ići na seminare.
Biskupe treba slušati.