Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Autor teme: Ibrahimović  •  Broj odgovora: 56  •  Broj pregleda: 4485
1 2 3 4
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
Lady
Ž 31 god.,
Zagreb
Član od 19.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1219 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: petak, 20.4.2007 u 15:02
Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja

je, ali neki koje znam, a danas su vrlo aktivni u zupi su takvi samo zahvaljujuci p. Jamesu Manjackalu, p. Ivi Pavicu ili vlc. Sudcu.

Sjeme moze izrasti i na seminaru, a na kraju ga zanje jedino biskup ili zupnik - ta tome i sluze seminari. Ako mi drage obracenike uzmemo za ruku i u zupu odvedemo, utvrdili smo ga u vjeri i ukljucili u prvotnu zajednicu vjernika - zupu.
I nema tu filozofije velike!
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
meri
Ž 30 god.,
Zagreb
Član od 20.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 6 (novi forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 15:41

Smatram da je zbog "introvertiranih" vjernika, kao i onih koji vjeru shvaćaju samo kao osobnu stvar, potrebno puuuuuuuuno dobrih i kvalitetnih seminara. (Možda se riječ seminar pretvorila u nešto pejorativno s negativnim predznakom: senzacionalizam, masovna histerija, neobične pojave itd... takvim bi susretima naprosto trebalo promijeniti ime u duhovnu obnovu.)
Kao da ljudi u Isusovo vrijeme od svega nisu pravili senzaciju, pa čak i kad je On izričito tražio da stvari ostanu u tajnosti.
Svećenička dužnost je, ako se ne varam: propovijedanje, ozdravljanje i oslobađanje. Propovijedanja ima koliko hoćeš, ali nažalost malo je onih koji se odlučuju poraditi na posljednje dvije karizme; kao da su svi zdravi, a Sotona u penziji.
Divim se svećenicima koji se ne libe oslobađanja i ozdravljanja, jer znam da im nije lako živjeti i djelovati uz toliko osporavanja i podmetanja, ali oni crpe snagu s Neiscrpivog Izvora.
Svijet je bolestan iznutra, a tijelo samo odgovara na trulež iznutra.
Na seminare uglavnom dolaze ljudi s dubokom željom da se izdignu iz svoga jada;a sve bez Boga je jad, a ne radi kozmetike.
Nije danas popularno biti vjernik, a još manje biti od onih koji bi otišli na neki vjerski susret. Stoga mislim da svi koji dođu imaju poprilično ozbiljne namjere, ali možda jednostavno ne smognu hrabrosti nastaviti živjeti jedan od najtežih izazova: BITI KRISTOV UČENIK.
Zar je to čudno uz ovakvu podršku?!
Idi na vrh

Melanie
Ž 89 god.,
Zagreb
Član od 23.01.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 3566 (stari forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 16:26

ja razumijem da je biskup kao crkveni pastir sumnjičav prema negativnim aspektima karizmatske duhovnosti, ali bi upravo kao pastir trebao prepoznavati i njene pozitivne strane, npr. kao [i:8878d82473]jedan od[/i:8878d82473] mogućih pozitivnih faktora za oživljavanje vjerskog života u župi, neposrednog doživljaja povezanosti vjernika koji ne mora nužno biti instant karaktera, odnosno ishlapjeti par dana nakon seminara... pa nije moguće da su baš svi ti ljudi - i svećenici i laici - koji se tamo mole Gospodinu Isusu Kristu... jednostavno zahirili, ili da su došli na seminar samo zato što hlepe za zdravljem, mirakulima i religioznim senzacijama :?

ne razumijem čemu toliki [i:8878d82473]strah[/i:8878d82473]... strahu ne bi trebalo biti mjesta u takvim promišljanjima... međutim, razumijem biskupov [i:8878d82473]oprez[/i:8878d82473], jer sam i ja skeptična prema mnogim aspektima karizmatskog pokreta, ali ne treba opet pretjerivati sa skepsom, da ne bismo, kako veli narodna mudrost, zajedno s vodom bacili i dijete :(
Idi na vrh

abc
Ž 28 god.,
Zagreb
Član od 04.04.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 112 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 19:54

u crkvi općenito ima mnogo negativnosti, ne samo u karizmatskom pokretu, već u svim pokretima unutar crkve. božji naum je jedno, a ljudi uvijek zabrljaju. tako je i s karizmatskim pokretom. njegova je osnova u redu, ali su ljudi ti koji su neke stvatri krivo shvatili pa zbog toga ima mnogo negativnih posljedica. također ta vrsta duhovnosti nije predviđena za psihički nestabilne osobe, a baš ih nažalost mnogo tamo ima, također opasna je i za novoobraćenike ili ljude koji nisu bili pripadnici katoličke crkve jer tim ljudima treba vjeronauk, često odu u sveru "duhovnog", a da ne znaju temeljne odrednice katoličke crkve.kada bi dakle bili stabini i ispravno shvaćali nauk crkve i njega se držali ne bi se događale stranputice, duhovna oholost(tako prisutna u k.pokretu) i vođenost krivim duhom.
Idi na vrh

angelus
M 62 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2715 (stari forumaš)
Napisano: petak, 20.4.2007 u 21:15

[quote:0edce796a9][quote:0edce796a9="Ibrahimović"][quote:0edce796a9="angelus"]Ibro, nek se širi vjera Božja, ako ne može drugačije neka i ovako![/quote:0edce796a9]
Načelno se slažem s tobom ali ti bi mogao nešto otvoriti iz škrinjice svog znanja.
Pa valjda ste imali neke predrasprave o tim pitanjima.
Reci mi što zapravo znače te konstatacije?[/quote:0edce796a9][/quote:0edce796a9]

Nisam baš siguran da sam razumio tvoje pitanje.
Idi na vrh

Ibrahimović
M 39 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2213 (stari forumaš)
Napisano: subota, 21.4.2007 u 17:23

Pa vi svećanici imate neku komunikaciju s svojim biskupom i na temelju toga je on dobio podatke i oni donijeli zaključak.
Sad me zanima, ako to smiješ reći, kakva su to bila izvješća. Većina svećenika to misli ili ne.
I drugo jeste li dobili naputke kako da župa preuzme ove ljude željne karizmatskih susreta.
Hoće li se to na razini župe moći napraviti? I hoće li župnici morati biti otvoreniji za pokrete vezane uz župu recimo neokatekumene i druge?
Idi na vrh

Genijalac
M 32 god.,
Zagreb
Član od 04.04.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 81 (mladi forumaš)
Napisano: subota, 21.4.2007 u 21:23

evo, da i ja kažem riječ dvije o karizmatskom pokretu... mislim da je pokret generalno dobar jer pokušava usmjeriti ljude na Boga i učiniti ih otvorenijima za molitvu i sakramente, ali je nažalost istina i to da se tamo okuplja golemo mnoštvo onih koji su željni instant rješenja svojih problema i nisu baš spremni za neku veliku promjenu u svojim životima, osim za tih par dana trajanja seminara.... također, u svemu tome ima jako puno senzacionalizma i pretvaranja od raznih "molitvi u jezicima" i padanja u trans do svjedočanstava o ozdravljenjima koja su u najmanju ruku dvojbena.... bio sam na nekoliko sličnih seminara, odn. misnih slavlja na kraju seminara, i ovaj senzacionalizam mi je na svima bio najgori detalj... ipak, ako ti seminari takvi kakvi jesu dovedu do iskrenog obraćenja i spasenja barem jednog čovjeka, a ja vjerujem da jesu, treba ih barem tolerirati....
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 26 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 12:39

[quote:a85c78417d="drno"]Inače, čuo sam da dosta često ljudi koji bi ozdravili na nekom seminaru, ali su se nakon seminara vratili grešnom načinu života, da bi im se bolest vratila.[/quote:a85c78417d]

Drno, misliš li ti (ili netko drugi ovdje) kako Bog kažnjava ljude bolešću radi njihovih grijeha? Ili još dalje - radi grijeha njihovih predaka?
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 12:43

[quote:77d2a8d463="ines"]:) Ako Bog da u nedjelju će se održati seminar...a kao član karizmatske zajednice moram napomenuti kako se na sastancima konstantno naglašava i potiče ljude u prvom redu na zajedničku molitvu,euharistiju,također na osobnu molitvu kao i čitanje Svetog pisma. Velika važnost se pridaje i međusobnom služenju..Nemojmo zaboraviti da je papa Ivan Pavao drugi rekao da su male zajednice i pokreti u Crkvi svjetlost i cvjetovi nade za čovječanstvo. :D[/quote:77d2a8d463]

Draga Ines, to što si citirala papu Ivana Pavla II. je istina, ali nije cijela istina. Isti taj papa vrlo je ozbiljno upozorio na devijacije i opasnosti vezane uz karizmatski pokret.
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 12:45

[quote:8a082727fe="drno"]A plodovi koje sam ja vidio su: kompletno obraćenje ljudi koji su živjeli u grijehu, duhovna zvanja, aktivniji vjerski život.

Prva stvar koju sam, odlazeći na karizmatsku zajednicu, dobio od Gospodina je da me oslobio od straha od smrti. A ubrzo nakon toga sam prestao sa predbračnim spolnim odnosima. Da nisam počeo dolaziti u zajednicu, ne znam što bi me drugo potaklo da se toga ostavim.[/quote:8a082727fe]

Drno, što misliš, koja su najveća zla koja čovjek čini?
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 12:48

[quote:8a2f03ead4="abc"]
na jednom seminaru doživjela sam duboko iskustvo božje prisutnosti i od tada se moj život okrenuo za 360 stupnjeva. [/quote:8a2f03ead4]

Bi li nam htjela opisati to iskustvo i taj zaokret?
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 12:52

[quote:98e3ce2dd9="Lady"]je, ali neki koje znam, a danas su vrlo aktivni u zupi su takvi samo zahvaljujuci p. Jamesu Manjackalu, p. Ivi Pavicu ili vlc. Sudcu.
[/quote:98e3ce2dd9]

Lady, nemoj se ljutiti, ali ja vlc. Sudca nikako ne bih trpao u isti koš sa Manjackalom. Razlike među njima su ogromne, načini na koje djeluju su potpuno različiti.
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 12:56

[quote:c54157f159="meri"]
Svećenička dužnost je, ako se ne varam: propovijedanje, ozdravljanje i oslobađanje. Propovijedanja ima koliko hoćeš, ali nažalost malo je onih koji se odlučuju poraditi na posljednje dvije karizme; kao da su svi zdravi, a Sotona u penziji.
Divim se svećenicima koji se ne libe oslobađanja i ozdravljanja, jer znam da im nije lako živjeti i djelovati uz toliko osporavanja i podmetanja, ali oni crpe snagu s Neiscrpivog Izvora.
[/quote:c54157f159]

Draga Meri, osobno poznajem svećenike koji se "ne libe oslobađanja i ozdravljenja" kao i one koji se s ovima prvima uopće ne slažu. Sjedio sam i s jednima i s drugima na dugim i ozbiljnim raspravama. I NE MOGU potvrditi da je ovima koji se "ne libe" teže nego onima koji se "libe".

Ključna je stvar ovdje što zapravo podrazumijevamo pod "ozdravljenjem", a što pod "oslobađanjem". Možeš li ti to pojasniti?
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 13:19

[quote:895786f69b="Melanie"]pa nije moguće da su baš svi ti ljudi - i svećenici i laici - koji se tamo mole Gospodinu Isusu Kristu... jednostavno zahirili, ili da su došli na seminar samo zato što hlepe za zdravljem, mirakulima i religioznim senzacijama :?

ne razumijem čemu toliki [i:895786f69b]strah[/i:895786f69b]... [/quote:895786f69b]

Draga Melanie, upravo tu negdje u tvom pitanju čuči i odgovor; nisu svi ti "seminari" i "duhovne obnove" jednaki! Na žalost, jednako se zovu, a mogu biti posve različiti. Zbog toga sam malo prije naglasio ogromnu razliku između Manjackla ili deGrandisa ili Rufusa s jedne strane, a vlč. Sudca ili župskih duhovnih obnova ili seminara koji vode mnogi drugi svećenici s druge strane. Pazite sad ovo: mnogi drugi svećenici! Bez imena! Bez senzacionalizma! Male zajednice! Župske duhovne obnove! Trebaju li sportske dvorane ili stadione? Ne trebaju! Događaju se u malim zajednicama, u cvijeću koje je spominjao Ivan Pavao II. Događaju li se ondje ozdravljenja ili oslobađanja? Ne znamo, jer o tome ne pišu novine! I ne trebaju pisati! Ali ja vjerujem da se događaju! Događaju li se obraćenja? Ne znamo, jer ne pišu novine, ali ja vjerujem (i znam) da se događaju. Prava, istinska obraćenja. Ta mala zajednica može se dobro upoznati, jedni drugima mogu osobno pomagati. Stadionska okupljanja to sasvim sigurno ne mogu. Na stadionu ime ima samo Manjackal, a u maloj župnoj molitvenoj zajednici SVATKO IMA SVOJE IME. Mala župna molitvena zajednica može djelovati karitativno, može organizirati druženje i izvan molitvenog, može pomoći starima i bolesnima tako što će im pružiti utjehu i onda kada su sami i nisu na obnovi, može im organizirati dobavu namirnica, plaćanje računa. Nabrojite si sami što sve može (odnosno što doista i radi) mala župna zajednica, a ne može (i nikada ne radi) stadionska "zajednica".

Nikada neću zaboraviti jednu scenu. Predstavnici karizmatskih zajednica (ne znam koliko široko) pripremali su jedan "stadionski" skup pa su se skupili u dvorani jedne zagrebačke crkve. Prije ulaska u dvoranu okupljali su se u crkvenom dvorištu. Neki od njih (rekao bih - veći broj) su pušili. Kada ih je jedan čovjek pozvao da uđu, bacili su cigarete na pod, ugasili ih cipelama i ondje ostavili čikove.

Kasnije je te čikove počistila župna "ekipa za čišćenje" - mala zajednica koja nastoji da njihova crkva i njen okoliš lijepo izgledaju.

Pitam vas: tko je u toj priči bio ponizniji i Bogu bliži? Tko je dobio oslobođenje? "A ja sam posred vas kao onaj koji poslužuje."
Idi na vrh

poliphone
M 50 god.,
Zagreb
Član od 21.04.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 13:24

[quote:490b1bc778="abc"]tako je i s karizmatskim pokretom. njegova je osnova u redu, ali su ljudi ti koji su neke stvatri krivo shvatili [/quote:490b1bc778]

kolika je pri tome odgovornost samih "ljudi", a kolika onih koji predvode taj pokret (ili seminare ili što već)? jesu li sami "ljudi" (dakle, oni koje bismo mogli smatrati pukom) krivi što su "neke stvari krivo shvatili"?
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Opatije nullius ili teritorijalne opatije - biskupije
TroIva, subota 10.1.2009 u 0:34

Ispovijed
iHR, petak 9.1.2009 u 23:24

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
iHR, petak 9.1.2009 u 23:17

Protestanti
TroIva, petak 9.1.2009 u 23:13

KBF Đakovo
TroIva, petak 9.1.2009 u 23:11

Odnosi Hrvatska - Slovenija
Dalmoš, petak 9.1.2009 u 22:58

I nakon tridesete bez braka?
nuvi2, petak 9.1.2009 u 22:14

Što se događa u Crkvi?
Ivan, petak 9.1.2009 u 21:38

Hrvatske katedrale
barbaraa, petak 9.1.2009 u 20:31

Kućni ljubimci
_ana_, petak 9.1.2009 u 20:22
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Božje stvaranje ili evolucija?
metatronX, četvrtak 8.1.2009 u 20:32

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Župa ne smije postati simbol jednoumlja

IZ WEB SHOPA

Encounter Worship Vol 2.
122,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009

Madrid: Budućnost ovisi o obitelji
Zoom, 28.12.2008