M 50 god., Zagreb Član od 21.04.2007. Pošalji poruku
Poruka: 26 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 13:35 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:e5ae680285="Ibrahimović"]... jeste li dobili naputke kako da župa preuzme ove ljude željne karizmatskih susreta.[/quote:e5ae680285]
Još ću vam jednu scenu ispričati. Nešto sam radio u crkvi za vrijeme dok su bile intenzivne ispovijedi prije Uskrsa. Crkva ima nekoliko ispovjedaonica. Pred svima se okupljaju vjernici i čekaju red. Prilazi mi jedna žena i pita me hoće li ispovijedati jedan točno određeni svećenik (koji je istaknuti "karizmatik"). Ja odgovaram da ne znam (jer doista nisam znao kakav je raspored to poslijepodne). No, ona nije zadovoljna i inzistira da joj kažem kada će ispovijedati baš taj svećenik. Ja joj ponovo odgovaram da ne znam, ali da ispovijedaju drugi svećenici pa ne vidim problem. Na to žena, sasvim iskreno, upita "Pa zar mislite da je svejedno kojem ću svećeniku ići na ispovijed?" Pomislih "ženo Božja, pa znaš li ti uopće kome se ispovijedaš??". Rekoh joj "Naravno da je svejedno", ali žena je otišla nezadovoljna mojim odgovorom.
Ž 89 god., Zagreb Član od 23.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3566 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 13:42 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:586a4bdfd5="poliphone"]Na stadionu ime ima samo Manjackal, a u maloj župnoj molitvenoj zajednici SVATKO IMA SVOJE IME. Mala župna molitvena zajednica može djelovati karitativno, može organizirati druženje i izvan molitvenog, može pomoći starima i bolesnima tako što će im pružiti utjehu i onda kada su sami i nisu na obnovi, može im organizirati dobavu namirnica, plaćanje računa. Nabrojite si sami što sve može (odnosno što doista i radi) mala župna zajednica, a ne može (i nikada ne radi) stadionska "zajednica".[/quote:586a4bdfd5]
mala župna molitvena zajednica ima neusporedivo veći potencijal za življenje kršćanstva, jer se u njoj ljudi prepoznaju licem u lice... mislim da bi jedan od ciljeva takvih zajednica trebalo biti stvaranje i drugih takvih malih zajednica kao žarišta duhovnog života i okupljanja vjernika (pa i unutar iste župe, ako uzmemo u obzir velegradske župe koje mogu imati od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća vjernika)... mnogi pasivniji vjernici se ni u takvim velikim župama jednostavno ne snalaze, ne pronalaze i ne uspijevaju uključiti u župni život iz raznoraznih razloga, pa se čak i u svojoj župi mogu osjećati marginalizirano, baš kao sudionici stadionskih seminara
ono što mene zanima jest ovo: sudjeluju li takvi pasivni, marginalizirani župljani (koji se i u svojim velikim župama osjećaju kao stranci) češće i u većem broju na stadionskim seminarima od onih koji su tješnje povezani sa svojom župom i drugim vjernicima kroz unutaržupne molitvene zajednice, interesne grupe (biblijske, ekološke, za socijalni nauk, karitativne...), i druge oblike neformalnih druženja?
s druge strane, mislim da masovni seminari možda imaju veći potencijal za privlačenje onih neodlučnih tražitelja Boga, koji se možda boje Crkve ili prema njoj imaju predrasude, pa su im takva stadionska okupljanja možda lakši oblik prvog dodira s Crkvom, jer se tamo ne osjećaju izloženi pogledima i procjenjivanju onih koji ih poznaju po imenu i djelima... a ako sjeme Božje Riječi padne u čovjeku na plodno tlo, želja za blizinom drugih vjernika i za dijeljenjem iskustva vjere neminovno raste, pa mislim da se takve osobe u drugom koraku (ali ne u prvom!) lakše odlučuju na uključivanje u neke župne aktivnosti
Ž 28 god., Zagreb Član od 04.04.2007. Pošalji poruku
Poruka: 112 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 1.5.2007 u 14:36 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:ca86fb347f="poliphone"][quote:ca86fb347f="abc"]
na jednom seminaru doživjela sam duboko iskustvo božje prisutnosti i od tada se moj život okrenuo za 360 stupnjeva. [/quote:ca86fb347f]
Bi li nam htjela opisati to iskustvo i taj zaokret?[/quote:ca86fb347f]
pa ne zna hoću li uspijeti rječima. to je bilo prije sedam godina. odmalena sam bila vjernica , išla sam u crkvu no uvijek sam mislila kako je bog daleko od nas,nisam ga mogla doživjeti, molitva mi je bila mučna jer u njoj nije bilo duha, sve se svodilo na mehanizam, prije spavanja izmoliš par oče naša, zdravo marija i slava ocu, eventualno zahvališ za protekli dan.iz tog razloga nije mi se dalo ići na misu i kako je to bilo moje doba adolescencije počela sam mnogo izlaziti itd. no ubrzo sam osjetila prazninu u takcvom načinu života i opet krenula na misu s nekom žudnjom za bogom, slučajno sam otišla na seminar jamesa manjackala i doživjela duboko iskustvo božje prisutnosti. to se ne može opisati riječima. kod mene je bog naglo djelovao tako da sam tako reći u trenutku spoznala mnogo- istinu vjere. ta dimenzija mi se tako reći nametnula, imala sam osjećaj kao da sam se ponovno rodila i da moram sve ispočetka. bilo je jako teško, pogotovo prvih par godina naviknuti se na tu novu tada mi se činilo nadnarvnu dimenziju,nisam mogla spojiti duhovno i tjelesno, naći ravnotežu, problem je bio što sam odvajala duhovno od svjetovnog dok nisam sazrila i jednostavno to spojila. bila sam par godina u karizmatskom pokretu, ali sada mislim kako to nije za mene, ne smatram kako je ta duhovnost kriva, nego tražim drugi put. ono što nosim od tada je ta duhovna osjetljivost, gledam sasvim drukčije na svijet, ne znam jednostavno je teško objasniti to riječima,ispada glupo i naivno. stvar je u tome kad čovjek doživi nešto takvo da to ne može zatomiti, doživi se krštenje u duhu i duh sveti počne djelovati u tebi, htio ti to iil ne htio, počni ti se događati svakave stvari a da ih sam ne teražiš, ne znam je li to sve bilo u redu, za pola stvari nemam pojma ni što mi se događalo, no ja sam uvijek prihvaćala nauk crkve, njega se držala, živjela sakramentaslno, ovo je obogatilo moj život, i moj odnos s bogom, ja bez njega ne mogu, ako se ne pomolim svaki dan ja ne funkcioniram kak spada, evo to bi bilo to, pa ak neko ima neko konkretno pitanje ja ću odgovoriti ne znam što bi više rekla.
M 36 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 23 (mladi forumaš)
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 10:44 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
Na temu Župa ne smije postati simbol jednoumlja može se napisati svega i svačega.
Dok će nam župe biti podružnice HDZ-a, osobno meni se to gadi i ne volim zalatiti u takve župe. Svoju župu u koju zalazi sam Sanader zaobilazim u velikom luku.
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 10:45 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:ef8e45c027="Melanie"]mnogi pasivniji vjernici se ni u takvim velikim župama jednostavno ne snalaze, ne pronalaze i ne uspijevaju uključiti u župni život iz raznoraznih razloga, pa se čak i u svojoj župi mogu osjećati marginalizirano, baš kao sudionici stadionskih seminara
ono što mene zanima jest ovo: sudjeluju li takvi pasivni, marginalizirani župljani (koji se i u svojim velikim župama osjećaju kao stranci) češće i u većem broju na stadionskim seminarima od onih koji su tješnje povezani sa svojom župom i drugim vjernicima kroz unutaržupne molitvene zajednice, interesne grupe (biblijske, ekološke, za socijalni nauk, karitativne...), i druge oblike neformalnih druženja?
[/quote:ef8e45c027]
Melanie, mislim da je ovo ključno pitanje! Mi u našoj župi (koja je vrlo velika) nastojimo pronaći načine kako da se ti, koji se ne snalaze, aktivno uključe u župni život, i smatramo da se oko toga ima smisla jako angažirati i potruditi.
Recimo da se ugrubo može raditi o tri tipa u ovom trenutku neangažiranih odnosno neuključenih vjernika. Jedni su oni koji i ne traže puno više od povremenog sudjelovanja u sv. misi. Na žalost, među njima ima onih koji doživljavaju sve to više kao predstavu u kojoj su oni pasivni slušači (i misle da tako treba i biti), a ne kao puno zajedništvo. Drugi su oni koji bi se željeli uključiti ali ne znaju kako ili su po prirodi stidljivi i ne žele se nametati. Nekako mi se čini da je ta grupacija najvažnija i da se treba usmjeriti na nju. Treća grupa, na žalost, traži atrakciju. Ti nisu za župu i malu zajednicu, oni žele stadione, velike predstave, "oslobađanja" u obliku showa. Ti su neprestani tražitelji i često zapravo ne znaju što traže jer su svime nezadovolji na dulji rok. S takvima je najteže.
Dakle, prvi tip traži manje od onoga što Crkva može pružiti. Drugi tip traži točno ono što Crkva pruža, ali ne zna tome pristupiti. Treći tip traži nešto što Crkva NE pruža (namjerno neću reći da traži više nego što Crkva pruža, a to bi se moglo pretvoriti u raspravu za sebe) i njih ne zadovoljava ono što se događa u normalnoj župnoj zajednici.
Župnu zajednicu i sve njene podzajednice (a mi ih imamo jako puno: zborove, ministrante, čitače, Caritas, biblijsku grupu, grupu koja se brine o katekumenima, ekipu za čišćenje, održavanje i uljepšavanje crkvenih prostora, više profiliranih molitvenih zajednica, Framu i FSR, više grupa za osobe sa posebnim potrebama, pa i više sportskih grupa) valja IZGRAĐIVATI! Niti se može očekivati da će sve župnik napraviti sam niti će se sve dogoditi po Duhu Svetom - treba se ZAUZETI! Duh Sveti će sve usmjeriti kamo treba AKO MI, ŽUPLJANI, BUDEMO TO HTJELI I NA TOME SE ANGAŽIRALI.
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 11:04 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:f009ffe8ca="abc"]... molitva mi je bila mučna jer u njoj nije bilo duha, sve se svodilo na mehanizam ... ... krenula na misu s nekom žudnjom za bogom ... ... kao da sam se ponovno rodila i da moram sve ispočetka ... ...nisam mogla spojiti duhovno i tjelesno, naći ravnotežu ... ... problem je bio što sam odvajala duhovno od svjetovnog dok nisam sazrila i jednostavno to spojila ... ...jednostavno je teško objasniti to riječima ... ... krštenje u duhu ... ... je obogatilo moj život ... ... ne znam što bi više rekla.[/quote:f009ffe8ca]
Draga Abc, ja mislim da si rekla jako puno! Ovo je cijeli razvojni put jednog vjernika. Glavni problem jest što neka osoba nije u stanju u cjelini sagledati sebe, svoj život i cijeli svijet - istodobno svoju duhovnu i tjelesnu stvarnost (a čovjek je, uči Crkva, biće sastavljeno od obje te komponente koje su nerazdvojive). To nije lako mladom čovjeku koji uz to, kao što si i sama navela, još istovremeno prolazi i specifičan biološki razvoj.
Rekao bih da je ovo dobar primjer plodova karizmatskog pokreta, iako znam da iste plodove mogu dati i drugi načini.
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 11:09 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:3f9a4f1cc7="davorseljan"]Na temu Župa ne smije postati simbol jednoumlja može se napisati svega i svačega.
Dok će nam župe biti podružnice HDZ-a, osobno meni se to gadi i ne volim zalatiti u takve župe. Svoju župu u koju zalazi sam Sanader zaobilazim u velikom luku.[/quote:3f9a4f1cc7]
Dragi Davore, baš smo nedavno u našoj zajednici razgovarali o takvim slučajevima. Svi moji sugovornici se slažu s tobom, pa i ja, dakako, ali istodobno smo bili ponosni na svoju župu gdje se takvo što ne događa. I znamo dosta ljudi koji zalaze kod nas u crkvu iako ne pripadaju našoj župi upravo iz ovoga razloga. Osobno to je nama kompliment, ali mislim da nije dobro ni to, a pogotovo da nije dobro dignuti ruke od Crkve zbog takvih razloga. Naprotiv, treba dignuti glas u Crkvi protiv bilo koje politike i političarenja. Crkva je duhovno okupljalište i treba je takvom izgrađivati.
M 39 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 2213 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 11:12 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:8ac012793a="davorseljan"]Na temu Župa ne smije postati simbol jednoumlja može se napisati svega i svačega.
Dok će nam župe biti podružnice HDZ-a, osobno meni se to gadi i ne volim zalatiti u takve župe. Svoju župu u koju zalazi sam Sanader zaobilazim u velikom luku.[/quote:8ac012793a]
Pa kave to veze ima s zdravom vjerom??
Pa u Crkvu se ide ne zbog ljudi nego zbog Boga.
Smješno rezoniraš.
Najbolje da ću zbog Sanadera i Šukera ne ići na misu.
:roll:
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 11:25 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:b03913ea48="Ibrahimović"][quote:b03913ea48="davorseljan"]Na temu Župa ne smije postati simbol jednoumlja može se napisati svega i svačega.
Dok će nam župe biti podružnice HDZ-a, osobno meni se to gadi i ne volim zalatiti u takve župe. Svoju župu u koju zalazi sam Sanader zaobilazim u velikom luku.[/quote:b03913ea48]
Smješno rezoniraš.
:roll: [/quote:b03913ea48]
Da, takvu crkvu ću zaobilaziti u velikom luku.
Idem na druga mjesta, gdje ću ih zaobići u vekikom luku.
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 11:28 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:fe8edf9023="davorseljan"]
Idem na druga mjesta, gdje ću ih zaobići u vekikom luku.[/quote:fe8edf9023]
Pa čuj slobodno odi jer očito ideš u Crkvu iz drugih pobuda. Bar si tako napisao. Ideš vidjeti koga ima.
Pa možeš u birtiju isto
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 11:55 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:df163a353a="Ibrahimović"][quote:df163a353a="davorseljan"]
Idem na druga mjesta, gdje ću ih zaobići u vekikom luku.[/quote:df163a353a]
Pa čuj slobodno odi jer očito ideš u Crkvu iz drugih pobuda. Bar si tako napisao. Ideš vidjeti koga ima.
Pa možeš u birtiju isto [/quote:df163a353a]
Ne, nego znam u koju ide, pa tu zaobilazim u velikom luku.
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 11:59 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:352c415213="poliphone"][quote:352c415213="abc"]... molitva mi je bila mučna jer u njoj nije bilo duha, sve se svodilo na mehanizam ... ... krenula na misu s nekom žudnjom za bogom ... ... kao da sam se ponovno rodila i da moram sve ispočetka ... ...nisam mogla spojiti duhovno i tjelesno, naći ravnotežu ... ... problem je bio što sam odvajala duhovno od svjetovnog dok nisam sazrila i jednostavno to spojila ... ...jednostavno je teško objasniti to riječima ... ... krštenje u duhu ... ... je obogatilo moj život ... ... ne znam što bi više rekla.[/quote:352c415213]
Draga Abc, ja mislim da si rekla jako puno! Ovo je cijeli razvojni put jednog vjernika. Glavni problem jest što neka osoba nije u stanju u cjelini sagledati sebe, svoj život i cijeli svijet - istodobno svoju duhovnu i tjelesnu stvarnost (a čovjek je, uči Crkva, biće sastavljeno od obje te komponente koje su nerazdvojive). To nije lako mladom čovjeku koji uz to, kao što si i sama navela, još istovremeno prolazi i specifičan biološki razvoj.
Rekao bih da je ovo dobar primjer plodova karizmatskog pokreta, iako znam da iste plodove mogu dati i drugi načini.[/quote:352c415213]
normalno da postoji mnogo načina, ovo je bio moj put i zato smatram kako je svaka duhovnost za nekoga.u karizmatskom pokretu ima mnogo negativnih posljedica, ali ima ih i kod neokatakumena i kod svih novijih pokreta, pa i općenito stanje u crkvi je koma, bitno je kod svake duhovnosti da bude zdrava, a svako će se u nekoj pronaći. u karizmatskom pokretu sam upznala mnogo dobrih ljudi koji su ispravno shcvaćali i živjeli vjeru dok je bilo i mnogo tzv. zabrijanovića, ljudi koji bježe od stvarnosti i navezuju se na osjetilna stanja ugode u molitvi.mnogima bi bio potreban i temljitiji vjeronauk jer kad čovjek shvaća ispravno nauk crkve živi po božjim zapovijedima, ne može skrenuti na krivi put. i
Ž 89 god., Zagreb Član od 23.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3566 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 12:00 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:cc99a6e162="davorseljan"][quote:cc99a6e162="Ibrahimović"][quote:cc99a6e162="davorseljan"]Na temu Župa ne smije postati simbol jednoumlja može se napisati svega i svačega.
Dok će nam župe biti podružnice HDZ-a, osobno meni se to gadi i ne volim zalatiti u takve župe. Svoju župu u koju zalazi sam Sanader zaobilazim u velikom luku.[/quote:cc99a6e162]
Smješno rezoniraš.
:roll: [/quote:cc99a6e162]
Idem na druga mjesta, gdje ću ih zaobići u vekikom luku.[/quote:cc99a6e162]
a šta da ja radim po ovakvoj logici, na primjer?
u moju crkvu zna zalaziti ljubo ćesić rojs
i čovjek se ponaša toliko pobožno i skromno da bi postidio mnoge velike katolike
i sad bih ja trebala dati petama vjetra s mise na kojoj se pojavio on - zato što je u javnosti sklon glupiranju, pa mi je neugodno biti u istom sakralnom prostoru s njim... valjda da ne bi okaljao moju presvetost? :? :oops:
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 12:06 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
zašto bi zaobilazio župu u koju ide sanader. pa kaj ideš na misu zbog sanadera ili da se susretneš s bogom. bog jedino zna što je u nekome čovjeku i prepusti njemu neka se bavi sanaderom.
Napisano: srijeda, 2.5.2007 u 12:07 Tema: Župa ne smije postati simbol jednoumlja
[quote:efe557ed14="Melanie"]
i sad bih ja trebala dati petama vjetra s mise na kojoj se pojavio on - zato što je u javnosti sklon glupiranju, pa mi je neugodno biti u istom sakralnom prostoru s njim... valjda da ne bi okaljao moju presvetost? :? :oops:[/quote:efe557ed14]
Odlično si ovo primjetila, ja isto tako mislim. Pa ne može se u crkvi biti u stavu onog farizeja koji zahvaljuje što nije kao onaj carinik do njega.
U Crkvu se ide poradi Boga a ne radi ljudi i uspjeha projekta.
Naravno da ako netko ide iz tih uskogrudih interesa da mu sve smeta.