M 39 god., Zagreb Član od 06.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 761 (iskusni forumaš)
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 22:54 Tema: Djeca umrla bez krštenja idu u raj
U tom smislu, dokument namjerno ostaje nejasan, ne želeći zaplesti cijelu katoličku doktrinu u logički paradoks. Naime, kako je Associated Pressu rekao jedan Richard McBrien, teolog sa sveučilišta Notre Dame: "Ako nema limba i ako ćemo mijenjati učenje sv. Augustina, onda nam ostaje jedna opcija, naime, da je svatko rođen u stanju milosti", što zapravo efektivno briše Prvi grijeh, tako da otvara pitanje je li krštenje čin ulaska u Crkvu ili primanje milosti Isusa Krista, što je samo po sebi jedno od pitanja na kojima se mnogi kršćani razilaze.
Da li nam je potreban sam čin krštenja da bi bili spašeni ili je potreban život u duhu Božjih zapovjedi?
Previše smo se vezali uz problem dječice. Što je sa ljudima koji nisu imali prilike upoznati Isusov nauk? Zar oni nemaju pravo na spasenje?
M 89 god., Zagreb Član od 18.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 329 (forumaš u usponu)
Napisano: nedjelja, 22.4.2007 u 23:52 Tema: Djeca umrla bez krštenja idu u raj
[quote:d5a90a38b1="sara"]
Rz, nije valjda da se ti smatraš kvalificiranijim tumačem nauka Crkve nego što je to Učiteljstvo. Podsjećam te da je sam Isus rekao kako je mnogo toga čovjeku nemoguće (i shvatiti), ali Bogu jest moguće. Dakle, onaj koji ljubi svoja stvorenja više nego ti i ja naći će načina i za njih. A naše je da se ne postavljamo iznad onih kojima je Isus dao vlast.[/quote:d5a90a38b1]
Što se mojih kvalifikacija tiče, sigurno je da sam kvalificiran za uočavanje proturječja i logičkih pogrješaka. Ako Nauk Crkve kaže jednu stvar, a njetko drugi, može to biti i sam papa, kaže stvar suprotnu tomu, kvalificiran sam da to uočim, a [b:d5a90a38b1]kao katolik obvezan sam odbiti svako mišljenje i učenje protivno Nauku Crkve[/b:d5a90a38b1].
Ako do sada nisi shvatila, ponovit ću ti: nema na Zemlji ni na Nebu stvorenja čiji nauk protivan Nauku Katoličke Crkve bih prihvatio. Nema,niti će biti.
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 23.4.2007 u 8:41 Tema: Djeca umrla bez krštenja idu u raj
A nauk Crkve tumačiš ti? Nikako mi nije jasna tvoja preuzetost u tim stvarima. Nikako ne postavljaš sebe u pitanje, svoje tumačenje i način kako nešto razumiješ. Uvijek drugoga makar to bili teolozi svjetskog glasa. Pa valjda su i oni vjernici!
Ali mi onda rastumači znači li to da su [b:1e57371aac]SVI [/b:1e57371aac]oni koji nisu kršteni za vječnost udaljeni od Boga ili dozvoljavaš Bogu da nađe neki način da i njih spasi za vječnost?
Kako se može s Božjom dobrotom povezati tvrdnja da bi zauvijek od njega bili udaljeni oni koji nisu ništa zla učinili(a svatko je od Boga stvoren i za njim svjesno ili ne čezne)?
Napisano: ponedjeljak, 23.4.2007 u 8:51 Tema: Djeca umrla bez krštenja idu u raj
No, Bog daje svima šanse..to je ono što vidim u svom zemaljskome životu. kako znam da je vjera dar od neba, da je milost koja je direktno djelovala na čovjeka i njegovu dušu, tada prepoznajem mnogo negativaca i zločinaca koji su bili Milošću povedeni na pravi Put. ( nije niti Savao bio janje)
dakle, slušajući logiku uma i "logiku" srca, zaključujem da dragi Bog ima posebno mjesto u svome Domu za sve one narode i ljude koji nikada nisu imali prilike čuti za Njega i njegovo Učiteljstvo, a bili su morALni i dobrohotni, požrtvovni i nesebični..možda i puno, puno bolji od mnogih koji se kite krštenjem....
nauk upućuje na strogost Crkve, jer bez te strogosti i Straha Božjega, ne bi nas danas niti bilo. No postoji nešto što ne podliježe zakonu, nešto što je od Onoga koji je sam zakon postavio...u to nešto, a mogu to nazvati i Milošću, Božanskim darom, Božanskom svjetlošću...sve..što se ne može izraziti a usađeno je i dano čovjeku.....
pa mogla bih reći najjednostavnije da je život dar Božji....
on je već sam po sebi Božji..I time je to Zakon svih zakona.
i ono dijete koje nije kršteno je Božje prema tome i svim silamai zakonima Božje Ljubavi....
Ili ti Božjega zakona!
M 89 god., Zagreb Član od 18.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 329 (forumaš u usponu)
Napisano: ponedjeljak, 23.4.2007 u 10:14 Tema: Djeca umrla bez krštenja idu u raj
[quote:57991f51ca="sara"]A nauk Crkve tumačiš ti? Nikako mi nije jasna tvoja preuzetost u tim stvarima. Nikako ne postavljaš sebe u pitanje, svoje tumačenje i način kako nešto razumiješ. Uvijek drugoga makar to bili teolozi svjetskog glasa. Pa valjda su i oni vjernici!
[/quote:57991f51ca]
Ne, mnogi od njih nisu vjernici.
A što se mog tumačenja tiče, ako mi tko, bilo tko, kaže nješto poput "Mjesec nije tamo gdje ga vidiš da je, nego je zapravo negdje drugdje", onda mu ja kažem, zato što ja bolje znam od njega, "ne, Mjesec je baš tamo gdje ga ja sada vidim da je, i nigdje drugdje".
[quote:57991f51ca]
Ali mi onda rastumači znači li to da su [b:57991f51ca]SVI [/b:57991f51ca]oni koji nisu kršteni za vječnost udaljeni od Boga ili dozvoljavaš Bogu da nađe neki način da i njih spasi za vječnost?
Kako se može s Božjom dobrotom povezati tvrdnja da bi zauvijek od njega bili udaljeni oni koji nisu ništa zla učinili(a svatko je od Boga stvoren i za njim svjesno ili ne čezne)?[/quote:57991f51ca]
Jedno što će biti, na kraju svijeta, a drugo je što će biti od sada pa do kraja svijeta. Ne, nekrštena djeca ne ulaze u raj, nego [b:57991f51ca]će možda ući[/b:57991f51ca] u raj, na Posljednjem Sudu.
Stvorenja je Bog stvorio zato da Ga slave, da Bog bude slavljen i proslavljen, a ne da ona budu slavljena. Što ili tko ne izpuni tu svrhu, na kraju bude odbačen. Ne postoji Bog radi stvorenja, nego je obratno--stvorenja su tu radi Boga.
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 23.4.2007 u 11:15 Tema: Djeca umrla bez krštenja idu u raj
Moram iskreno reći da ovo što ti pišeš ima malo veze s onim što sam naučila na teologiji. Dakle, meni ostaje pitanje da li uzeti tebe kao vrhovni autoritet ili vjerovati onomu što su me učili ljudi koji od Crkve imaju mandat poučavanja i za koje se tvrdi da to rade u skladu s naukom Crkve. Za mene to nije nikakva dilema, odgovor je potpuno jasan!
Ž 20 god., Zagreb Član od 07.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1396 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 30.4.2007 u 14:43 Tema: Djeca umrla bez krštenja idu u raj
ček...rz brzotrz.... nekrštena djeca "možda" ulaze u raj?
a tko to ne ulazi "možda" molim te lijepo?
jesi li ti siguran da možeš za x ili za y reć da sigurno ulazi u raj?
M 39 god., Zagreb Član od 06.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 761 (iskusni forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 30.4.2007 u 21:28 Tema: Djeca umrla bez krštenja idu u raj
RZ, Bog je po tebi narcisoidna "osoba" koja voli slušati komplimente, pa kako mu nitko nije mogao govoriti "ti si naj" (jer nije bilo nikoga), stvorio je stvorenja.
Glupost.