M 31 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4875 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 12:47 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
Obradovala me vijest da dubrovačka biskupija želi obnoviti monaški život u drvenoj i predivnoj benediktinskoj opatiji sv. Marije na Mljetu.
Tko je bio na Mlejtu sigurno je ostao očaran ljepotom prirode i opatije.
Samo još da dodju monasi.
Ima li po vama šanse da se obnovi ta drevna i slavna opatija znajući da kod nas za monaske redove nisu bas zainteresirani.??
Inace dok sam bio u Bariju često sam isao u slavnu opatiju Pulsano na Monte Garganu u Apuliji (Italija) koji su osnovali ovu opatiju na Mljetu i pod čijom je upravom inace bio cijeli otok Mljet. I opatija Pulsano na Monte Garganu u Apuliji je bila ugasena sve do nedavno. Sad je obnovljena i u njoj ponovno benediktinski monasi zajedno monasima nekih istočnih crkvava, jer opatija ima ekumenski karakter.
Mozda benediktincii u naš Mljet ponovno dodju iz njihove matične opatije u Pulsanu, a ovog puta povedu i istočne monahe. To bi bilo divno.
M 39 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 2213 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 12:59 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
Mislim da sv Benediktu nisu bile bitne iste stvari kao tebi on se više držao one:
"Jesu li Jahvi milije paljenice i klanice nego poslušnost njegovu glasu? Znaj, poslušnost je vrednija od najbolje žrtve, pokornost je bolja od ovnujske pretiline. 23 Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima.
Ž 31 god., Zagreb Član od 19.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1219 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 13:53 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
Hej Templaru, da, to bi bilo super - bas mi je drago da si uporan u tom svom njegovanju nase bastine, ali i generalno Crkvene. Prosjecan vjernik u RH o svemu tome nema pojma - pa nam se zato i dogadjaju razne nemile stvari - zbog neznanja i nebrige za svoje - prije svega...dok ocito mislimo kako sami sve znamo i kako smo sami posve uzorni i divni vjernici...
Bila sam na Mljetu, imas pravo - ljepota prirode i opatije je nezaborvna i smatram kako bi se svakako trebalo poradit na obnavljanju i njegovanju vlastite tradicije, ucenosti, ali i specificne duhovnosti na tom dijelu Lijepe nase.
M 31 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4875 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 14:02 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
Osobno drzim da je otok Mljet s opatijom sv. Marije idealno mjesto za monaski zivot i dao Bog da se ostvari ta pobozna i nadasve bogougodna nakana dubrovačke biskupije. Nadam se da će se naći koja časna opatija u krsćanskom svijetu koja će poslati par svojih monaha da počnu s obnovom monaskog zivot po pravilima sv. benedikta na Mljetu.
Tu si i nase molitve na tu nakanu i zagovor sv. Oca Benedikta, sv. majke Skolastike i presvete Bogorodice zastiitnice opatije.
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 15:38 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
Decki, ajte malo odite u Njemacku i vidite kako benediktinco zive...ovako bas valjate... i pricate s predrasudama. U Njemackoj su jako brojni, imaju mnoge kuce za duhovne obnove (Anselm Gruen radi bas na tom podrucju!), aktivni su i prema ovome svijetu na mnoge nacine - ali se drze i svojih tradicijskih nacela, hvala Bogu! Ko sto sam gore rekle, pricate mozda iz neiskustva i nedovoljnog poznavanja, pa vas razumijem. Ja sam stoga sretna ako bi dosli na Mljet jer je razlicitost u Crkvi takodjer bogatstvo i milost.
Kreso, pusti malo i te salezijance - znas, ja ti jako volim fratre (neka mi niko ne zamjeri!), ali ne moram ih bas gurat svuda....neka se malo i drugi cuju! O, zivjela sloboda i raznolikost!
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 16:02 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
Trentuno sam daleko od RH i kako mi zbog neznanih razloga pp ne radi - ne mogu se malo ni dopisivat s nemi meni dragim ljudima. Ali mi je zao citat ovako grozna prepucavanja - stvarno mislim da je osudjivanje najgore na sta covjek moze pasti kao i trazenje trna u oku svoga bliznjega.
To mi je uzas.... :roll:, ali ako se neko na takav nacin oce pohvalit svojim katolistvom - nece bas daleko doci i nikad nece okusiti onu RADOST trpljenja, zrtve, ustrajnosti - koji jedino i samo radjaju istinskim poldovima kvlitetnog, slobodnog, dubokog i bogatog krscanskog zivota.
A da se shvatimo i prihvatimo u Istini, treba traziti "zajednicke tocke" i tad cemo biti dostojni vjernici - a ne valjati kojekakve trecorazredne bisere - na racun drugoga. To je pateticno. I vise od toga...