M 30 god., Zagreb Član od 17.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 695 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 16:53 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
[quote:e79dabf214="Lady"]
Kreso, pusti malo i te salezijance - znas, ja ti jako volim fratre (neka mi niko ne zamjeri!), ali ne moram ih bas gurat svuda....neka se malo i drugi cuju! O, zivjela sloboda i raznolikost!
[/quote:e79dabf214]
I franjevci i dijacezanski i dominikanci i isusovci...
M 31 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4863 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 17:25 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
a di si ostavio monasku raznolikost:
kamaldolezane, valambrozane, olivetance, silvestrince, benediktince, cistercite, trapiste, kartuznijance, jeronimovce, augustince, mercedare, jeruzalemce, mihaelite, bernardince, pavline, mehitariste, antonite, i dr.
Ž 31 god., Zagreb Član od 19.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1219 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 4.7.2007 u 18:25 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
da, Crkva bez monaske raznolikosti kao da joj nedostaje jedan od udova....a monastvo zacijelo ima snagu - onu topnicku. Samo prema tome ljudi imaju predrasude - jer je ne poznaju. Ja sam bila u Njemackoj u samo 2 opatije, pa vec iman neke dojmove - Benediktbeuern i Andechs (obje u carobnoj Bavarskoj). Andechs je i svetiste - Gospino.
A ti monasi otamo obozavaju i Hrvatsku jer idu vamo ljeti na odmor - a preko godine, kao sto rekoh, imaju u nekim opatijama seminare s lijecnicina, biznismenima, profesorima...i zapravo su jaako zauzeti. Meni se svidila njihova liturgija..., njihova duhovnost - civjeka malo "zaustave" na zivotnom putu i dadu mu piti - one zive vode za kojim svako zdravo krscansko srce zapravo uvijek zedja.
Neka ima sviju, ali u raznolikosti je i bogatstvo, dakle, "ne trnite duha"!!!!
M 89 god., Zagreb Član od 10.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1557 (stari forumaš) Status: niži moderator
Napisano: četvrtak, 5.7.2007 u 0:11 Tema: Benediktinici u Hrvatskoj?
ja sam na usmenom iz jednog povijesnog predmenta bio prupitan tko je izvrsio kljucni inkulturacijski utjecaj na kneza trpimira, nisam bas znao pa sam drosnuo iako sam imao sve bodove na pismenom, rekao mi je profesor da bez benediktinca gottschalka nije moguce razumijeti hrvatsku povijest!