M 9 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 287 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 16:31 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
Sasvim je jasno da vlastito uvjerenje ili vjersko opredjeljenje nije pitanje javnosti, nego pitanje vlastitog odnosa prema nekoj temi, prema božanstvu ili bilo kojem "predmetu" uvjerenja ili vjere. Dijalog s bogom, kako ga opisuju vjernici, je osobni dijalog a ne javna prispodoba. Kad se vjerski simboli ističu u javnosti zapravo se radi o teritorijalnom ponašanju, o "zapišavanju teritorija", rečeno evolucijskim rječnikom.
Vjerski simboli u javnosti mogu izazvati samo isključive reakcije, prihvaćanja ili odbacivanja, a upravo je to religijskim organizacijama i potrebno, jer crpe novac na razlikovanju od "drugih". Vjerske organizacije ništa ne mogu zaraditi tolerancijom. Trebaju im državni ugovori i porezna krava-muzara, šerijatsko pravo, žrtve djevica da se udobrovolji boga sunca i slični rituali, ovisno o vjerskoj priči. Veza je uvijek ista - rituali pokazuju poslušnost, a odmah ili malo kasnije nakon njih se pokazuje i ponašanje koje za religijsku organizaciju donosi novac, ili bar njenim "svećenicima" osigurava povlašten status.
Zato u isticanju vjerskih simbola crkve ne mogu izgubiti. Splitska sutkinja, bez obzira na motiv svog postupka, uvijek je pod povećalom naoko logičnog pitanja: što ti je smetao križ? Jesi li Srpkinja ili komunistica? Zašto si BAŠ SADA napravila problem od toga? Osim toga, ne trebamo te: značiš manje od križa, i zamijenit ćemo te drugom sutkinjom. Križ je jači od tebe.
Ako se postupi kao što je postupila sutkinja, dolazi do protureakcije pristaša križa koji se homogeniziraju. Tada se može sutkinja pitati: jesam li ih htjela za neprijatelje? Da li im mogu objasniti kakvi principi i kakvi porivi stoje iza mog postupka? Hoće li mi se na poslu dogoditi nešto loše? Hoće li to utjecati na moju karijeru?
Model ponašanja isticatelja vjerskih obilježja je star model ponašanja, vrlo je podao (iako neki koji objese križ to ne razumiju) i vrlo učinkovit. Zato je jedan prosvjetitelj rekao da "na svijetu neće biti mira dok posljednji kralj ne bude obješen crijevima posljednjeg svećenika". U tom mišljenju je jako pretjerao, jer se pokazalo da svećenici i kraljevi ne moraju biti problem. No nema rješenja dok narod ne želi slobodu, tj. dok samo želi jednog gospodara zamijeniti drugim. Dok će ljudi tražiti gospodare, crkve će ih nuditi.
Za kraj, podržavam postupak sutkinje, jer je aktualizirala temu oko koje se većina boji izraziti vlastiti stav, ili ga izražava malograđanski se dodvoravajući onome tko u blizini najglasnije viče.
Ž 89 god., Zagreb Član od 23.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3566 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 16:35 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
hm... nemaš baš previše opcija za odgovor u anketi :?
i jedna i druga opcija su mi ekstremno isključive, pa mi je besmisleno uopće odgovarati na takvu anketu
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 16:37 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:7142dff807="Melanie"]hm... nemaš baš previše opcija za odgovor u anketi :?
i jedna i druga opcija su mi ekstremno isključive, pa mi je besmisleno uopće odgovarati na takvu anketu[/quote:7142dff807]
M 36 god., Split Član od 15.08.2007. Pošalji poruku
Poruka: 598 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 16:59 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
i ja smatram da je premalo opcija,dano nam je da je proglasimo kao osobu koja je postupila posve ispravno,što sigurno nije točno ili da je proglasimo kao izdajnicu naroda što također nema veze s dotičnom situacijom.Pa kako onda pametno odgovorit na dvije besmislene opcije? I jedan i drugi odgovor će možda tebi dati informacije za svoje teorije ali nijedan od njih ne opisuje njen postupak na ispravan način
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 17:15 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:d0c4f20363="Tomo iz Splita"]i ja smatram da je premalo opcija,dano nam je da je proglasimo kao osobu koja je postupila posve ispravno,što sigurno nije točno ili da je proglasimo kao izdajnicu naroda što također nema veze s dotičnom situacijom.Pa kako onda pametno odgovorit na dvije besmislene opcije? I jedan i drugi odgovor će možda tebi dati informacije za svoje teorije ali nijedan od njih ne opisuje njen postupak na ispravan način[/quote:d0c4f20363]
A kako bi njen postupak bio opisan na ispravan način?
Osim toga, zanima me zbog čega je sigurno da nije postupila posve ispravno.
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 17:43 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:c021c535a7="zvk"][quote:c021c535a7="Melanie"]hm... nemaš baš previše opcija za odgovor u anketi :?
i jedna i druga opcija su mi ekstremno isključive, pa mi je besmisleno uopće odgovarati na takvu anketu[/quote:c021c535a7]
Ne možeš biti "malo trudna".[/quote:c021c535a7]
možda poanta uopće nije u "trudnoći" - tj. "biti trudan" ili "ne biti trudan" je irelevantna dilema
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 17:57 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
Ako nije zabranjeno isticanje vjerskih simbola u sudnici pojedinog suca, nego dozvoljeno, sutkinja je napravila krivo jer je sebe postavila kao mjerilo u tuđem prostoru. Osim toga je postupila nekulturno, bez poštovanja prema kolegi i njegovim vrijednostima.
Ako je kolega postupio protuzakonito, trebalo je reagirati, pitanje je da li na ovakav način ili ranije i diskretnije.
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 17:58 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:fe59081ab3="Melanie"]možda poanta uopće nije u "trudnoći" - tj. "biti trudan" ili "ne biti trudan" je irelevantna dilema [/quote:fe59081ab3]
U seksu je trudnoća česta dilema, a s tim simbolima često ljudi hoće druge otpozadi, pa tvoja primjedba ima smisla, jer u takvom seksu nema trudnoće... e sad sam se zapetljao. Ali anketa mi se čini u redu.
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 18:02 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:42e88e1627="sara"]Ako nije zabranjeno isticanje vjerskih simbola u sudnici pojedinog suca, nego dozvoljeno, sutkinja je napravila krivo jer je sebe postavila kao mjerilo u tuđem prostoru.[/quote:42e88e1627]
U čijem "tuđem" prostoru? Tko je vlasnik tog prostora, da jedna sutkinja u njemu ne može biti mjerilo? A ako ja kao građanin dođem u taj prostor, kojim pravom za novac koji dajem da bi taj prostor mogao funkcionirati, netko meni smije naturati svoje vjerske simbole? Čija je ovo država, čije su to sudnice? Bozanićeve? Tko to plaća, kome to služi?
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 18:02 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:7182dfb1ed="zvk"][quote:7182dfb1ed="Melanie"]možda poanta uopće nije u "trudnoći" - tj. "biti trudan" ili "ne biti trudan" je irelevantna dilema [/quote:7182dfb1ed]
U seksu je trudnoća česta dilema, a s tim simbolima često ljudi hoće druge otpozadi, pa tvoja primjedba ima smisla, jer u takvom seksu nema trudnoće... e sad sam se zapetljao. Ali anketa mi se čini u redu.[/quote:7182dfb1ed]
zvk, ovisi što želiš postići anketiranjem:
doznati što diskutanti doista misle (u tom slučaju moraš proširiti mogućnost izbora, odnosno broj i sadržaj opcija) ili dokazati da se ovdje nužno mora raditi o situaciji "ili-ili" (čime sugeriraš da svi diskutanti moraju nužno razmišljati o ovoj problematici na isti način kao i ti)?
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 18:34 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:918f51368d="Melanie"]zvk, ovisi što želiš postići anketiranjem:
doznati što diskutanti doista misle (u tom slučaju moraš proširiti mogućnost izbora, odnosno broj i sadržaj opcija) ili dokazati da se ovdje nužno mora raditi o situaciji "ili-ili" (čime sugeriraš da svi diskutanti moraju nužno razmišljati o ovoj problematici na isti način kao i ti)?[/quote:918f51368d]
Htio bih anketiranjem postići da ljudi odaberu opciju s kojom se slažu. Ne postoji anketa u kojoj su navedene sve moguće opcije koje pokrivaju svačije mišljenje. Sudnica je vlasništvo naroda (i narodnosti, zlobno bih dodao), pa je onaj tko se buni protiv križa u sudnici ili:
- korektan jer narod <> vjera pa križ ne bi smio biti u sudnici;
- izdajica jer narod = vjera pa nikome tko se nađe u sudnici ne smije smetati;
Ne vidim potrebu za trećom opcijom. Dakle, ne može se biti "malo trudan", pa što god o tome mislio, i na koji god način, isti ili različit mome, netko razmišljao. Kopčaš?
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 18:39 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
kopčam da [i:4a66ffb0b5]ti[/i:4a66ffb0b5] ne vidiš potrebu za trećom opcijom, što je i logično uz pretpostavke od kojih polaziš
međutim, uz neke druge pretpostavke, jednako bi logično bilo i postojanje više opcija
nego, kao što sam ti već gore napisala, ovu temu već imaš na podforumu "društvo", pa ćeš tamo naći i pokoju pretpostavku više od ove dvije koje navodiš... iz čega bi slijedila i bitno različita anketa... naravno, ako te to zanima :idea:
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 18:58 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:ad98b0cc4a="zvk"][quote:ad98b0cc4a="sara"]Ako nije zabranjeno isticanje vjerskih simbola u sudnici pojedinog suca, nego dozvoljeno, sutkinja je napravila krivo jer je sebe postavila kao mjerilo u tuđem prostoru.[/quote:ad98b0cc4a]
U čijem "tuđem" prostoru? Tko je vlasnik tog prostora, da jedna sutkinja u njemu ne može biti mjerilo? A ako ja kao građanin dođem u taj prostor, kojim pravom za novac koji dajem da bi taj prostor mogao funkcionirati, netko meni smije naturati svoje vjerske simbole? Čija je ovo država, čije su to sudnice? Bozanićeve? Tko to plaća, kome to služi?[/quote:ad98b0cc4a]
Kojim pravo ti meni kao građanki smiješ uskraćivati prisutnost vjerskog simbola? I ja dajem novac. Je li ovo tvoja država?
Dalje - digresija: kojim pravom država i od mog novca uplaćenog u zdravstveni fond plaća nečiju umjetnu oplodnju, ili liječenje žene koja zbog abortusa ne može imati potomstvo? Ja se tome protivim i ne želim da se moj novac koristi u takve svrhe,
Napisano: četvrtak, 27.9.2007 u 19:08 Tema: Nazočnost vjerskih simbola u javnosti (sutkinja)
[quote:2707935133="sara"]
Kojim pravo ti meni kao građanki smiješ uskraćivati prisutnost vjerskog simbola? I ja dajem novac. Je li ovo tvoja država?[/quote:2707935133]
Jao, ništa nisi shvatila. Mi smo u Ustavu državu definirali tako da nije vjerska država. Onda bi se Ustava trebalo držati. Ja ne bih za ZAJEDNIČKE novce trebao gledati tvoje križeve, a ti ne bi trebala u sudnici slušati o mom ateizmu. A ako je "vas" vjernika više od "nas" ateista, to još uvijek ne znači da te ja sa "mojim" pivopijama ili dinamovcima ili hajdukovcima ili stanovnicima-s-područja-od-posebne-državne-skrbi kojih je možda više od "vas" žena-sporijeg-zaključivanja-i-sklonih-kukičanju smijem gnjaviti da u sudnici bude etiketa od omiljene mi pive umjesto plakata o paškoj čipki. Ne mogu to jednostavnije objasniti, nadam se da ćeš sada shvatiti.
[quote:2707935133="sara"]Dalje - digresija: kojim pravom država i od mog novca uplaćenog u zdravstveni fond plaća nečiju umjetnu oplodnju, ili liječenje žene koja zbog abortusa ne može imati potomstvo? Ja se tome protivim i ne želim da se moj novac koristi u takve svrhe,[/quote:2707935133]
E vidiš, to ti moraš plaćati jer je to pitanje medicinskih i civilizacijskih dostignuća, koja se u modernom društvu smatraju univerzalnima. No nije svuda tako, pa u kakvoj krasnoj vukojebini od zemlje možeš doživjeti da se žene humano kamenuju zbog preljuba tek NAKON što završe s dojenjem djeteta. Zato ti i tvoji istomišljenici možete u nekom trenutku izabrati demokratskim sustavom stranku koja zabranjuje uništavanje 3. čakre laboratorijskih miševa, pa kad takva stranka dođe na vlast ja ću iseliti, ti biti sretna i - to je to. Demokracija, međutim, rijetko dovede do takvih anomalija, pogotovo kad ju društvo duže prakticira. Zato ja volim demokraciju, a i zbog još jedne stvari: jer u njoj izumiru religije :D