Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Seksualnost: Tema koja se zaobilazi
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
Seksualnost: Tema koja se zaobilazi
Autor teme: tomek  •  Broj odgovora: 135  •  Broj pregleda: 5106
sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Moram priznati da sam čitajući ovaj članak ostala malo zbunjena. Tvrdnja da se u Crkvi rijetko govorio o seksualnosti me zbunjuje. Najprije to je tema o kojoj se mladima govori na školskom vjeronauku i u osnovnoj i u srednjoj školi. Ne znam koliko se po župama govori na sastancima mladih, ali sam sigurna da se govori i mi smo nekada davno.
Da je spolnost nešto ružno nisam nikada slušala, niti da spolni nagon treba potiskivati, ali da ga treba sublimirati, kanalizirati to jesam. Premda je to vitalan nagon, sogurno nije nužno udovoljavati mu na način kao što se to radi sa gladi i žeđi, jer je taj nagon povezan s puno dubljim stranama ljudskog suživota. Ne niječem da ima puno krivog odgoja, ali puno više u obiteljima (u biti neodgoja - rastu djeca kao samoniklo bilje). Uostalom jasno bi trebalo biti da intima spada najprije na obitelj.
Seksualnom terapeutui su možda poneki i dospjeli radi krivog odgoja u smislu da je spolnost nešto grešno, no sigurno ih je i te koliko dospjelo tamo zbog laksnosti i "potrošenosti" koja rezultira spolnom nemoći ove ili one vrste.

Uvijek je bolje ne učiti nego naopako učiti, a mišljenje o tome kako današnja djeca znaju fiziologiju je smiješno. Treba samo vidjet koliko su malo osmaši za to zainteresirani, a čujem i srednjoškolci - nažalost.

Voljela bih znati što toznači da Crkva kaska za znanošću i realitetom. Posve je jasno da je istinski smisao seksa duboka predana ljubav, dakle brak ali onaj ozbiljan, ne igranje braka. Već Dokumenti govore o promišljenom roditeljstvu, dakle spolni odnos nije vođen samo prokreacijom, ali valjalo bi ozbiljno se zapitati o posljedicama kojekakvih kontraceptiva.

To da se mnogi deklarirani vjernici drugačije ponašaju je istina, ali nije istinitost neke stvari bazirana na broju onih koji je odobravaju.
Grijeh i grešno su vezani uz zloupotrbu spolnosti ne uz nju samu, a što i kako druge kulture i religije gledaju to je za katolike posve irelevantno.

Što se pak pobačaja tiče - vjernik bi trebao znati da nikada, ama baš nikada za to ne postoji opravdani razlog. I kada bi se prihvaćao stav Crkve pa se spolni odnosi događali u zaštiti odgovorne ljubavi, sigurno ih ne bi bilo. Onaj tko uistinu voli neće nikada dati ubiti plod te ljubavi.

IZ WEB SHOPA

Brooklyn Tabernacle Choir Live: This Is Your House
135,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009

Madrid: Budućnost ovisi o obitelji
Zoom, 28.12.2008