M 27 god., Split Član od 31.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 131 (mladi forumaš)
Zašto se uopće krste mala djeca? Zar nije logičnije da to dijete, kad odraste i kad bude dovoljno zrelo, samo izabere pristupanje crkvi? Mislim da je potrebno da ljudi sami traže svoj duhovni put, bez obzira o kojem se to putu radi (bilo u okviru neke religije ili van nje) a ne da mu odrasli nameću svoju religiju. Ono što odgovara roditeljima ne znači da će odgovarati i njihovom djetetu, tj. kad je duhovnost u pitanju ne možemo znati što je najbolje za naše dijete jer je on ili ona posebna duša koja ima svoj put na Zemlji i koja sama treba naći odgovore na svoja pitanja a naša je zadaća da mu pomognemo na tom duhovnom putu ako od nas zatraži pomoć. Bit je da svaka osoba spozna tko je ona uistinu a ta je spoznaja najdjelotvornija na individualnoj bazi.
Netko će reći da je krštenje bitno da se očistimo od istočnog grijeha. No što je zapravo istočni grijeh? Vjerujem da se svi ovdje slažemo da je Bog savršen i da se sve, pod njegovim nadzorom, odvija u savršenom skladu. Kako se onda u tu sliku uklapa istočni grijeh? Istočni grijeh bi bio dokaz da Bog nije savršen i da je, u ovom slučaju, pogriješio. Zbog toga mi je koncept istočnog grijeha uvijek bio nelogičan te u njega nisam vjerovao, čak ni kad sam kao malo dijete išao na vjeronauk.
Neki ljudi možda i dan danas krste djecu iz straha da ne završe u limbu ako umru prije krštenja. Bez brige, nema limba, papa ga je "ukinuo". Baš me zanima kako je to uspio.