M 33 god., Zagreb Član od 15.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 132 (mladi forumaš)
sara piše: Što se nas tiče, mnogo je bilo pokreta koji su surađivali s nacistima - Francuska, Finska, Rumunjska, ali samo se to nama stalno izvlači i nabija na nos.
Što ti to znači "nama se to nabija na nos"? Ako nisi sklona ustašama, zašto ih trpaš pod "mi"? Ako to netko "njima" opravdano nabija na nos, zašto bi to "nas" koji nismo njihovi uopće zabrinjavalo?
Kako to da partizane Hrvate također ne stavljaš pod "mi" i ne osjećaš kao nabijanje na nos činjenicu da su ti tvoji sunarodnjaci počinili zločine? Ako tako možeš s partizanima, možeš i s ustašama. Ne stavljaj ih pod "mi" nego zajedno s partizanima pod "oni".
Neka se priča o zločinima i jednih i drugih, baš me briga. Meni nije zbog toga nelagodno, jer nisu moji, nisu "mi". Oni su "oni", zajedno. Oni su na jednoj strani, ja i ostali "mi" na drugoj.
Licemjerno je i nemoralno osuđivanje i navodno jaču priču o zločinima takozvanih "jednih" uvjetovati većim osuđivanjem i pričanjem o zločinima takozvanih "drugih". Time dovodimo u pitanje svoju vjerodostojnost i svoju iskrenu privrženost svom svjetonazoru, pa i onom vjerskom, po pitanju stvarnom protivljenju zločinima. Onaj tko izbjegava iskreno osudu jednog zločina, neiskreno osuđuje i drugi, odnosno uopće ga ne osuđuje.