Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Mediji  •  In Magazin
Mediji

Rasprave o medijima i medijskim sadržajima
Moderatori: zaboljesutra Sfinga čovjek sa strane
Tema: 113
Poruka: 3079
Najnovija tema: Katehetski portal vjeronauk.eu
Aktualna tema: Katehetski portal vjeronauk.eu
Zadnja poruka: kateheta, nedjelja 25.7.2010. u 17:09
Naslov teme:
In Magazin
Autor teme: bravo  •  Broj odgovora: 65  •  Broj pregleda: 1485
1 2 3 4 5
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
Rvat
M 29 god.,
Zagreb
Član od 28.07.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 1047 (građanin foruma)
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 20:09
Tema: In Magazin

nobby piše:
Pa obzirom da sam bio vjernik godinama i to pravi, iskreni vjernik, ne. Ali nema veze, slobodno mi pokušaj objasniti zašto je to vjera tako dobra?

P.S. Primjećujem da i dalje nemaš nijedan jedini primjera toga što se tako silno vrijeđa...

Čuj kako kaže sveti Blaž: "Kako može oko koje je vidjelo takvu svjetlost, opet uzljubiti tamu?"

Ja to ne razumijem, tj. to jedino mogu shvatiti kao da pravo sjetlo to oko nikada nije ni vidjelo, al nije na meni da o tome prosuđujem, samo govorim o logici za kojom se ja povodim. A razlog da bih se za tom logikom i dalje povodio jest taj što ako ti kao pravi, iskreni vjenik nisi imao osjećaj za svetinju tada onda ne znam kakva je to vjera bila.

A razlog da ti ne navodim primjere nije taj što ih nema (posebice u današnjem svijetu) već je taj što ne znam bi li tebi išta značilo da ti kažem da je meni dovoljno da mi se srce prepolovi kada pročitam u vijestima da je npr. ukradeno sveto posuđe iz sarajevske katedrale...
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
čovjek sa strane
M 24 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 671 (iskusni forumaš)
Status: niži moderator
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 16:37

Slažem se donekle s autorom teme.

Postoje situacije u kojem je apsolutno dozvoljeno pa čak i poželjno ismijavati tuđe svetinje. Ismijavanje mojih svetinja jest ismijavanje moje osobe. Kako bi se netko osjećao da mu se opsuje majka ili otac? Vjerojatno ne baš najugodnije... E tako je slično i vrijeđanjem meni bitnih svetinja.

Dakle, poželjno je ismijavanje katoličkih svetinja pogotovo od strane neinformiranih novinara ili kvazi-pisaca. Ali nitko ne smije dirnuti u islam (strah od terorizma) ili pak Židove ili Rome (tužbe iz Belgije). Postavlja se pitanje: trebamo li reagirati na takve stvari ili ne? I kakva je reakcija potrebna? Dosta je više da glasna manjina kroji medijsku sliku tihoj većini.
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 1159 (građanin foruma)
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 17:58

Rvat piše:
Čuj kako kaže sveti Blaž: "Kako može oko koje je vidjelo takvu svjetlost, opet uzljubiti tamu?"

Ja to ne razumijem, tj. to jedino mogu shvatiti kao da pravo sjetlo to oko nikada nije ni vidjelo, al nije na meni da o tome prosuđujem, samo govorim o logici za kojom se ja povodim. A razlog da bih se za tom logikom i dalje povodio jest taj što ako ti kao pravi, iskreni vjenik nisi imao osjećaj za svetinju tada onda ne znam kakva je to vjera bila.

A razlog da ti ne navodim primjere nije taj što ih nema (posebice u današnjem svijetu) već je taj što ne znam bi li tebi išta značilo da ti kažem da je meni dovoljno da mi se srce prepolovi kada pročitam u vijestima da je npr. ukradeno sveto posuđe iz sarajevske katedrale...

Znam da ne možeš shvatiti kako se od vjernika postaje nevjernikom, ali ja se iskreno nadam da ćeš shvatiti kad postaviš zdrav razum kao kriterij odlučivanja o tome u što vjeruješ, a u što ne. Ali nema veze, to je nevezano za temu. Da, imao sam svoje religijske svetinje i silno me vrijeđalo kad mi se činilo da ih netko vrijeđa, ali sam odrastao i shvatio da je to djetinji način reagiranja.

I kad spominješ ovaj konkretan primjer - slažem se u potpunosti. Krađa kulturalnog blaga iz Crkve je posebno gadljiv zločin, jer ne samo da se radi o krađi nego o osiromašenju našeg zajedničkog prostora. Ali to po meni nema veze s uvodnim postom, nadam se da se tu možemo složiti.
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 18:00

čovjek sa strane piše:
Slažem se donekle s autorom teme.

Postoje situacije u kojem je apsolutno dozvoljeno pa čak i poželjno ismijavati tuđe svetinje. Ismijavanje mojih svetinja jest ismijavanje moje osobe. Kako bi se netko osjećao da mu se opsuje majka ili otac? Vjerojatno ne baš najugodnije... E tako je slično i vrijeđanjem meni bitnih svetinja.

Dakle, poželjno je ismijavanje katoličkih svetinja pogotovo od strane neinformiranih novinara ili kvazi-pisaca. Ali nitko ne smije dirnuti u islam (strah od terorizma) ili pak Židove ili Rome (tužbe iz Belgije). Postavlja se pitanje: trebamo li reagirati na takve stvari ili ne? I kakva je reakcija potrebna? Dosta je više da glasna manjina kroji medijsku sliku tihoj većini.

A tko točno tu većinu smeta da osnuje svoje dnevne listove, portale i TV kuće? Ako je većina, onda barem gledateljstvo/čitateljstvo ne bi trebalo biti problem.

Ismijavanje religijskih ideja ne može se uspoređivati s psovanjem majke ili oca.

P.S. Očito ne shvaćaš pojam ljudskih prava kad poistovjećuješ prava ideja i prava ljudi.
Idi na vrh

Rvat
M 29 god.,
Zagreb
Član od 28.07.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 18:53

nobby piše:
Znam da ne možeš shvatiti kako se od vjernika postaje nevjernikom, ali ja se iskreno nadam da ćeš shvatiti kad postaviš zdrav razum kao kriterij odlučivanja o tome u što vjeruješ, a u što ne. Ali nema veze, to je nevezano za temu. Da, imao sam svoje religijske svetinje i silno me vrijeđalo kad mi se činilo da ih netko vrijeđa, ali sam odrastao i shvatio da je to djetinji način reagiranja.

I kad spominješ ovaj konkretan primjer - slažem se u potpunosti. Krađa kulturalnog blaga iz Crkve je posebno gadljiv zločin, jer ne samo da se radi o krađi nego o osiromašenju našeg zajedničkog prostora. Ali to po meni nema veze s uvodnim postom, nadam se da se tu možemo složiti.

Govoriš kao pravi belosvetski liberal: "Krađa kulturalnog blaga iz Crkve je posebno gadljiv zločin, jer ne samo da se radi o krađi nego o osiromašenju našeg zajedničkog prostora."

Oprosti na malecnom sarkazmu, ali doista je bila stvar momentalne inspiracije.

Ako je nešto sveto, onda i te kako ima veze s oskvrnjivanjem ako je ukradeno. Toliko o tome.

Vjera je savršeni spoj srca i razuma, a aktualni papa Benedikt XVI. vrlo naglašeno o tome govori, štou čemu ga je i Dalaj Lama imao potrebe "pohvaliti" odmah na početku njegova pontifikata.
Al da se vratimo na savršeni spoj - ne znam, ti reci koji je od ta dva "organa" zakazao.
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:05
Mijenjano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:07 (nobby)

Rvat piše:
Govoriš kao pravi belosvetski liberal: "Krađa kulturalnog blaga iz Crkve je posebno gadljiv zločin, jer ne samo da se radi o krađi nego o osiromašenju našeg zajedničkog prostora."

Oprosti na malecnom sarkazmu, ali doista je bila stvar momentalne inspiracije.

Ako je nešto sveto, onda i te kako ima veze s oskvrnjivanjem ako je ukradeno. Toliko o tome.

Vjera je savršeni spoj srca i razuma, a aktualni papa Benedikt XVI. vrlo naglašeno o tome govori, štou čemu ga je i Dalaj Lama imao potrebe "pohvaliti" odmah na početku njegova pontifikata.
Al da se vratimo na savršeni spoj - ne znam, ti reci koji je od ta dva "organa" zakazao.

Ne znam što tebi znači 'belosvetski liberal', ali ako se ne slažeš s napisanim, slobodno reci tako. ;)

Što se tiče 'svetosti' posuda, za mene je to glupost. Ali naravno da se radi o predmetima koji bi morali ostati u Crkvi da ljudi mogu uživati u njima. I krađa takvih predmeta je posebna vrsta zločina.

Ako već pitaš koji organ je zakazao, znaj da se radi o onom za praznovjerje. U isto vrijeme se probudio onaj za zdrav razum i voila - čovjek na putu prema slobodi.
Idi na vrh

Rvat
M 29 god.,
Zagreb
Član od 28.07.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:12
Mijenjano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:13 (Rvat)

nobby piše:
Ne znam što tebi znači 'belosvetski liberal', ali ako se ne slažeš s napisanim, slobodno reci tako. ;)

Što se tiče 'svetosti' posuda, za mene je to glupost. Ali naravno da se radi o predmetima koji bi morali ostati u Crkvi da ljudi mogu uživati u njima. I krađa takvih predmeta je posebna vrsta zločina.

Ako već pitaš koji organ je zakazao, znaj da se radi o onom za praznovjerje. U isto vrijeme se probudio onaj za zdrav razum i voila - čovjek na putu prema slobodi.

" - čovjek na putu prema slobodi."

Uf. Good luck.

Inače, ovaj tvoj termin "praznovjerje" me neodoljivo podsjeća na jednu izjavu velikoga novinara Matije Bebića koji se jednako tako izražava o vjeri...mora da to spada u one riječi koje su kod vas jako popularne i volite ih stavljati na naslovnice poput - fašizam, šovinizam, transparentnost (al to ste pokupili od političara:)...
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:13

Rvat piše:
" - čovjek na putu prema slobodi."

Uf. Good luck.

Hvala. I tebi želim isto.

A što se tiče riječi koje te smetaju, samo dokazuješ da istina boli.
Idi na vrh

Rvat
M 29 god.,
Zagreb
Član od 28.07.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:17

nobby piše:

E, užasno si me razočarao ovom zadnjom rečenicom. Iskreno. Nadam se da i tekstove ne završavaš tako. Početak i sredina napeti, al kraj brate mili ko iz školske zadaće.
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:34

Rvat piše:
E, užasno si me razočarao ovom zadnjom rečenicom. Iskreno. Nadam se da i tekstove ne završavaš tako. Početak i sredina napeti, al kraj brate mili ko iz školske zadaće.

Kritiziraj sadržaj, ne stil, informirani Rvatu.
Idi na vrh

čovjek sa strane
M 24 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:34

nobby piše:
P.S. Očito ne shvaćaš pojam ljudskih prava kad poistovjećuješ prava ideja i prava ljudi.

Tko kreira ideje? Životinje ili ljudi? ;)

Idi na vrh

čovjek sa strane
M 24 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:36

nobby piše:

Nije stvar u tome boli li nešto ili ne.

Uostalom, ne možeš sa zemnim čovjekom raspravljati o nadnaravnoj stvarnosti. Postoji mogućnost da neće shvatiti bit.
Idi na vrh

čovjek sa strane
M 24 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:39

nobby piše:
Kritiziraj sadržaj, ne stil, informirani Rvatu.

Evo ja bih se usudio kritizirati sadržaj.

Poslužit ću se banalnim primjerima. Iz tvojih sam postova iščitao da je moguće vrijeđati nečije svetinje. Meni su "svetinje" Crkva i Bog. Normalno je da ću se osjećati povrijeđeno kad netko dira u nešto što mi je sveto.

Tebi npr. veliko mjesto u srcu zauzimaju tvoji roditelji. Valjda. Kako bi se ti osjećao da netko vrijeđa i psuje tvoje roditelje pozivajući se na demokraciju?
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:40

čovjek sa strane piše:
Tko kreira ideje? Životinje ili ljudi? ;)

Ljudi, pa? Treba li poštovati i ideje nacizma ili je njih ok kritizirati? A ako si neke ideje izvan kritike, po kojem kriteriju su odabrane i tko si uzima pravo odrediti što se to ne smije kritizirati?
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 19:41

čovjek sa strane piše:
Nije stvar u tome boli li nešto ili ne.

Uostalom, ne možeš sa zemnim čovjekom raspravljati o nadnaravnoj stvarnosti. Postoji mogućnost da neće shvatiti bit.

Nadnaravna stvarnost i zemni čovjek :)))

Sjajno.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da