| Vi ste na: Naslovnica foruma • Razonoda • O braku |
 |
|
Razonoda
 Humor, zabava, druženje forumaša
Moderatori: Dina fiore
Tema: 544
Poruka: 30023 |
Najnovija tema: Web caffe
Aktualna tema: Web caffe
Zadnja poruka: erratum, četvrtak 17.5.2012. u 16:04 |
 |
Naslov teme:
O braku
Autor teme: katarina • Broj odgovora: 168 • Broj pregleda: 3545 |
 |
|
 |
Otvori novu temu Odgovori na temu Prati ovu temu |
 |
|
 |
|
M 34 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
Poruka: 17305 (legenda foruma) Status: moderator |
|
 |
 |
 |
Napisano: ponedjeljak, 6.2.2012 u 22:38 Tema: O braku
 |
Živim
piše: Daj, idemo izvan teme. Ja već jesam spašena... A zapovijedi volim vršiti zato što volim Boga, a ne zato da spasim dušu. |
Da idemo, jer ove tvoje jeretične izjave su za moju svetootačku dušu nepodnošljive  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 40 god., Zadar Član od 23.11.2008. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 1831 (građanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: ponedjeljak, 6.2.2012 u 22:45 Mijenjano: ponedjeljak, 6.2.2012 u 22:51 (Živim) Tema: O braku
 |
Templar
piše: Da idemo, jer ove tvoje jeretične izjave su za moju svetootačku dušu nepodnošljive  |
Oh, oprosti mi što sam te prenula iz tisućuipogodišnje kontemplacije... pa ti je svjetlo Crkvene tradicije tijekom toga razdoblja prejarkog sjaja i nepodnošljivo...  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 23 god., Van Hrvatske Član od 02.01.2012. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 46 (nova nada foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 6:12 Tema: O braku
Tema je brak pa valja napraviti jasnu distinkciju između pojma muškarac i muž, iako je kvaliteta prvog preduvjet za kvalitetu drugog. Npr. Sv. Pavao poziva muževe da ljube svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu. A svi ili bar većina znamo kako je Krist ljubio Crkvu, do smrti na križu. Jasno kaže muževe, a ne muškarce. On se ovdje obraća muževima koji vjeruje u Krista i pripadaju Crkvi, a ti su muževi prije nego što su to postali morali upoznati Krista dok su bili "samo" muškarci. Zato je preduvijet kvalitetnog muža, kvalitetan muškarac. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 23 god., Van Hrvatske Član od 02.01.2012. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 46 (nova nada foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 6:33 Tema: O braku
Aha, sad sam se sjetila zašto je onaj egzibicionist onako virtualno pobjesnio. Napisala sam mu da nije pravi muškarac kao ni većina njih danas. Teško nama ženama danas sa ovim sebičnim stvorenjima koji nisu ni sjena pravog muškarca. Da su bar mamini sinovi, koje je btw lako umiriti (samo ih podojiš) nego su postali sebične nakaze koje upravo zbog sebeljublja nisu u stanju postati glava obitelji. To se najbolje iščitava iz muškog odobravanja feminističke revolucije. No žena nije stvorena da bude glava nego srce obitelji. Danas je žena u neprirodnoj situaciji i tu je najveći razlog frustracija i razvoda. Jao nama ženama sa ovakvim "muškarcima" i "muževima". |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 62 god., Zagreb Član od 08.02.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 3546 (ugledni forumaš) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 7:39 Mijenjano: utorak, 7.2.2012 u 7:46 (marija-laura) Tema: O braku
 |
Water
piše: Ne znam zašto sam fulala s pitanjem naslov teme je "O braku" ne vidim nigdje da je precizirano o kršćanskom braku. Čudan mi je stav da samo katolici ulaze u brak s namjerom da s istom osobom ostanu do kraja života još nikada nisam čula da netko ulazi u brak i da razmišlja kako će se razvesti za koju godinu. |
Pa zato sam ti i odgovorila na pitanje. Brak je brak i sigurno da oni koji ulaze u brak, ulaze s dobrom voljom da u njemu ostanu do kraja, a ne s namjerom da se za par dana rastanu. Zato mi se i tvoje pitanje o uspjehu braka vjernika-nevjernika ili kako je već bilo, učinilo izvan teme. Brak je brak. Nadam se da smo se sada razumjele. I oprosti što sam te krivo oslovila, nisam dobro pogledala tko si, a vele da je to neoprostivo, zato još jednom, oprosti..  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 7:52 Tema: O braku
 |
Beyonce
piše: Aha, sad sam se sjetila zašto je onaj egzibicionist onako virtualno pobjesnio. Napisala sam mu da nije pravi muškarac kao ni većina njih danas. Teško nama ženama danas sa ovim sebičnim stvorenjima koji nisu ni sjena pravog muškarca. Da su bar mamini sinovi, koje je btw lako umiriti (samo ih podojiš) nego su postali sebične nakaze koje upravo zbog sebeljublja nisu u stanju postati glava obitelji. To se najbolje iščitava iz muškog odobravanja feminističke revolucije. No žena nije stvorena da bude glava nego srce obitelji. Danas je žena u neprirodnoj situaciji i tu je najveći razlog frustracija i razvoda. Jao nama ženama sa ovakvim "muškarcima" i "muževima". |
Pa veli se da vrag nije tako crni kak izgleda! |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 37 god., Split Član od 09.08.2010. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 2085 (državljanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 7:54 Mijenjano: utorak, 7.2.2012 u 7:55 (marini) Tema: O braku
 |
marija-laura
piše: Pa zato sam ti i odgovorila na pitanje. Brak je brak i sigurno da oni koji ulaze u brak, ulaze s dobrom voljom da u njemu ostanu do kraja, a ne s namjerom da se za par dana rastanu. Zato mi se i tvoje pitanje o uspjehu braka vjernika-nevjernika ili kako je već bilo, učinilo izvan teme. Brak je brak. Nadam se da smo se sada razumjele. I oprosti što sam te krivo oslovila, nisam dobro pogledala tko si, a vele da je to neoprostivo, zato još jednom, oprosti..  |
Hm, pa nije malo onih koji idu s tezom da će svak sebi ako ne bude išlo, a da ne govorim koliko ih ide u brak jer su zaljubljeni ili jer dugo hodaju pa im je vrijeme ili jer je dijete na putu. Treba vidjet u pripravi za brak što sve zaručnici govore i kolikim bi trebalo uskratit sakrament jer nisu zreli za brak.
PS samo je katolički brak nerazrješiv. Pravoslavne Crkve imaju tzv. smrt braka, a o protestantima da ne govorim. Ne znam kako je kod muslimana, a ostali mogu razvrgnut civilni brak. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 8:30 Tema: O braku
 |
marini
piše: Hm, pa nije malo onih koji idu s tezom da će svak sebi ako ne bude išlo, a da ne govorim koliko ih ide u brak jer su zaljubljeni ili jer dugo hodaju pa im je vrijeme ili jer je dijete na putu. Treba vidjet u pripravi za brak što sve zaručnici govore i kolikim bi trebalo uskratit sakrament jer nisu zreli za brak.
PS samo je katolički brak nerazrješiv. Pravoslavne Crkve imaju tzv. smrt braka, a o protestantima da ne govorim. Ne znam kako je kod muslimana, a ostali mogu razvrgnut civilni brak. |
Pravno gledano, sve što kažeš je točno. Međutim u većini, ljudi ulaze u brak s namjerom ili kako je meni ljepše za reći, u dobroj volji da ostanu u tom braku do kraja života. Mislim da je to jednako kod svih ljudi bez obzira na to kojoj vjeri ili ne-vjeri pripadaju. Kada je ta zrelost potpuna i kome bi trebalo uskratiti sakramenat - teško bi mi to bilo odrediti. Jedino što je bitno i spada u poučavanje je to da je katolički brak nerazrješiv. Svi koji su katolici morali bi toga biti svjesni, dakle , dobro poučeni u svojoj vjeri i to razumjeti. Mnogo je razloga zbog kojih ljudi stupaju u brak i u trenutku kada nam se čini da baš i nisu zreli za brak. Mislim da nije na onima koji drže pripreme za brak da prosuđuju o zrelosti budućih supružnika. Potrebno je mlade ljude podržati i ohrabriti na samom početku njihovoga braka. Potrebno je dati svjedočanstvo uspješnosti (katoličkoga) braka i radosnoga življenja vjere. Na samom početku to im može biti odskočna daska i u njima ojačati ljubav i vjeru u trajnu ljubav. I naravno, koliko god je to moguće, potaknuti ih na zajedničku molitvu. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 8:33 Tema: O braku
 |
Živim
piše: Oh, oprosti mi što sam te prenula iz tisućuipogodišnje kontemplacije... pa ti je svjetlo Crkvene tradicije tijekom toga razdoblja prejarkog sjaja i nepodnošljivo...  |
 |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 92 god., Zagreb Član od 30.10.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 15783 (legenda foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 13:02 Tema: O braku
 |
Templar
piše: Kako je divno živjeti van okova braka prema preporukama svetih apostola i svetih otaca  |
divimo ti se i ohrabrujemo te na tom putu. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 31 god., Zagreb Član od 19.03.2007. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 89 (u blagom usponu) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 7.2.2012 u 14:08 Tema: O braku
 |
Živim
piše: U prijašenjem postu sam ti htjela zapravo reći da čovjek kad učini izbor, ne bi ga smio učiniti zato što onaj drugi manje voli ili smatra manje važnim, nego samo zato što je taj izbor onaj na koji ga Bog poziva. Ako čovjek nema takav stav, onda je promašio već na samom startu - u izboru... I zato - da sam u celibatu - da imam redovničke zavjete, bila bih jednako tako radosna, kao što sam sada radosna što sam u braku... Kušiš, stari moj!  |
Ovo ima smisla. :) |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 39 god., Virovitica Član od 05.02.2012. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 49 (nova nada foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: srijeda, 8.2.2012 u 21:53 Tema: O braku
 |
marija-laura
piše: Pa zato sam ti i odgovorila na pitanje. Brak je brak i sigurno da oni koji ulaze u brak, ulaze s dobrom voljom da u njemu ostanu do kraja, a ne s namjerom da se za par dana rastanu. Zato mi se i tvoje pitanje o uspjehu braka vjernika-nevjernika ili kako je već bilo, učinilo izvan teme. Brak je brak. Nadam se da smo se sada razumjele. I oprosti što sam te krivo oslovila, nisam dobro pogledala tko si, a vele da je to neoprostivo, zato još jednom, oprosti..  |
Ma sve pet i ja se ispričavam preletila sam temu na brzinu. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 43 god., Zadar Član od 29.03.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 4085 (istaknuti forumaš) |
|
 |
 |
 |
Napisano: četvrtak, 9.2.2012 u 8:44 Tema: O braku
 |
Templar
piše: Živjeti kršćanstvo znači revnovati i vojevati za spas svoje duše da bi se zaradilo carstvo nebesko. Sve drugo je dušepogubna zabluda.  |
Krist je RADOSNA vijest. Ako ne revnuješ i ne vojuješ radosno, to bi mogla biti muka živa  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 54 god., Zagreb Član od 31.08.2010. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 1408 (građanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: četvrtak, 9.2.2012 u 9:12 Tema: O braku
 |
Beyonce
piše: Aha, sad sam se sjetila zašto je onaj egzibicionist onako virtualno pobjesnio. Napisala sam mu da nije pravi muškarac kao ni većina njih danas. Teško nama ženama danas sa ovim sebičnim stvorenjima koji nisu ni sjena pravog muškarca. Da su bar mamini sinovi, koje je btw lako umiriti (samo ih podojiš) nego su postali sebične nakaze koje upravo zbog sebeljublja nisu u stanju postati glava obitelji. To se najbolje iščitava iz muškog odobravanja feminističke revolucije. No žena nije stvorena da bude glava nego srce obitelji. Danas je žena u neprirodnoj situaciji i tu je najveći razlog frustracija i razvoda. Jao nama ženama sa ovakvim "muškarcima" i "muževima". |
Ti si očito doživjela nešto vrlo neugodno od strane muškaraca. No to ne znači da su svi takvi. Samo da znaš i kod žena ima onih koje ne zaslužuju da se na njih nasloni bicikl, a kamo li da ih se ženi. Isto je i sa muškarcima. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 37 god., Zadar Član od 18.03.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 4287 (istaknuti forumaš) |
|
 |
 |
 |
Napisano: srijeda, 15.2.2012 u 17:43 Tema: O braku
 |
marija-laura
piše: Pravno gledano, sve što kažeš je točno. Međutim u većini, ljudi ulaze u brak s namjerom ili kako je meni ljepše za reći, u dobroj volji da ostanu u tom braku do kraja života. Mislim da je to jednako kod svih ljudi bez obzira na to kojoj vjeri ili ne-vjeri pripadaju. Kada je ta zrelost potpuna i kome bi trebalo uskratiti sakramenat - teško bi mi to bilo odrediti. Jedino što je bitno i spada u poučavanje je to da je katolički brak nerazrješiv. Svi koji su katolici morali bi toga biti svjesni, dakle , dobro poučeni u svojoj vjeri i to razumjeti. Mnogo je razloga zbog kojih ljudi stupaju u brak i u trenutku kada nam se čini da baš i nisu zreli za brak. Mislim da nije na onima koji drže pripreme za brak da prosuđuju o zrelosti budućih supružnika. Potrebno je mlade ljude podržati i ohrabriti na samom početku njihovoga braka. Potrebno je dati svjedočanstvo uspješnosti (katoličkoga) braka i radosnoga življenja vjere. Na samom početku to im može biti odskočna daska i u njima ojačati ljubav i vjeru u trajnu ljubav. I naravno, koliko god je to moguće, potaknuti ih na zajedničku molitvu. |
Slažem se s ovim. Što se tiče priprave za brak, znam puno ljudi (možda većina?) koji na tu pripravu idu pro forme i tako je doživljavaju. Gledaju izbjeći ako je ikako moguće (ne znam jel moguće?). Kad ih pitaš što su tamo čuli, nemaju pojma. A razvode se čim nešto malo zaškripi ili ugledaju nekoga tko im se više sviđa. S druge srane, vjenčanje obavezno mora bit u crkvi, kako običaji nalažu, i svakako za svoju djecu moraju pribaviti sve postojeće sakramente. Je li išta od toga napravljeno s vjerom? Mislim da, kad bi mogli provesti istraživanje, došli bi do poražavajućih rezultata. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
Otvori novu temu Odgovori na temu Prati ovu temu |
 |
|
 |
| PRETRAŽIVAČ FORUMA |