Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Religije  •  Kršćani i Židovi?
Religije

Rasprave i fenomeni vezani uz religije svijeta
Moderatori: Hrvoje Lady
Tema: 19
Poruka: 702
Najnovija tema: Šamanizam
Aktualna tema: Šamanizam
Zadnja poruka: jasminka, utorak 6.1.2009. u 20:17
Naslov teme:
Kršćani i Židovi?
Autor teme: Templar  •  Broj odgovora: 14  •  Broj pregleda: 1039
1
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
Templar
M 31 god.,
Zagreb
Član od 15.05.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 4875 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 20:57
Tema: Kršćani i Židovi?

Stoljeća mrznje, sukoba, progona, a čovjek se pita zasto??

Meni i danas veliki misterij. Zasto?

Odakle taj strašni animozitet Židova prema Kršćanima i još veći Kršćana prema Židovima?

Kako kršćani mogu toliko mrziti Židove, a ta je patološka mržnja na žalost poticana kroz sve stoljeća od same Crkve, kako Katoličke, tako i Pravoslavne i Protestantskih crkva na isti način.? Sjetimo se samo najstrasnijih posljedica mrznje od srednjovjekovnih progona po Španjolskoj i Europi, konstantnog izmišljanja lažnih optuzbi o toboznjim trovanjima bunara, ubijanju male djece i dr. pa do inkvizicije i dr.

Uporiste mrznje je bilo i u samom crkvenom nauku. Sjetimo se propovijedi raznih kršćanskih svetaca i naučitelja od samih početaka kršćanstva kao npr. pd sv. Ivana Krizostoma, patrijarha carigradskog, sv. Augustina pa do najnovijih, poput sv. Padra Pia koji je govorio da su Zidovi najveci neprijatelji Boziji.

Kako je to moguce, a Gospodin nas Isus Krist, Marija, svi apostoli, i velika vecina kršćana su bili Židovi?

Kako kad govore o Zidovima, Kršćani to kao da ne znaju ili zaborave s uma?

Opet s druge strane Židovi isto tako patološki mrze Kršćane?

Što je uzrok, a što posljedica?

Da li kršćani mrze Židove, jer su Židovi mrzili Kršćane ili obrnuto?

Tko je doveo do toga. Sukobi u ranoj kršćasnkoj zajednici s Zidovima, kasnije namjerno sijanje mržnje od strane crkve ili nešto drugo?

Sjecam se kad sam bio prvi put na svetoj Gori u pravoslavnom manastiru Hilandaru za vrijeme ručka je monah-čitač u refektoriju po običaju čitao žitije nekog svetog oca (čini mi se da je bio sv. Ignacija bogonosca ) u kojem se otvoreno i bez sustezanja poziva da Židove treba progoniti jer su bogoubojice i neprijatelji Bozji.

Isto tako u djelima katoličkih svetaca postoji optuzivanja na račun Židova do najgorih optuzbi koje granice s zdravim razumom. Čista ludost.

Npr. sv. Padre Pio omiljeni novi svetac kaze: "The Jews are enemies of God and foes of our holy religion"

Sv. Pio V papa je znao govoriti: Židovi su sotonska sinagoga.

Da ne spominjem nove pravoslavne svece, tipa srpskog episkopa sv. Nikole Velimirovića, koji je pisao takve ludosti protiv Zidova da čovjek ne može čitat, a da ne povraća od gadosti.

Nije li to sve skupa žalosno i tragično??

Ja ne kuzim otkuda ta mržnja, zasto i čemu je sluzila.???
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
Templar
M 31 god.,
Zagreb
Član od 15.05.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 21:07

Sva tragedija u odnosu kršćana i Židova se ogleda i danas na primjeru kod npr. Židovi kršćana ili Židova koji prime kršćanstvo.

Kad sam bio u sv. Zemlji namjerno sam posjetio jednu vrlo malu i specifičnu judeokršćasnku zajednicu, odnosno grupu katoličkih Zidova iu Jeruzalemu i njihovu zupnu crkvu sv. Jakova apostola. Vodi ih jedan franejvac koji ima specifično poslanje bas za njih.

U Jeruzalemu ih danas ima oko 150 i imaju znači svoju posebnu crkvu i župu, koja nema nikakvog doticaja s drugim arapskim kršćanima-katolicima, jer se ne podnose, unatoč tome sto su katolici i jedni i drugi.

Čak franjevci ne mogu organizirati zajedničku pričest i krizmu židovskih katolika s arapskim i drugim katolicima skupa, vec posebno.

Eto znači, Zidovi čak i kad su kršćani, oni su za druge kršćane očito i dalje neprijatelji Bozji.

Zalosno.
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10211 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 21:11

Čifut ti je navek bil čifut!
Idi na vrh

Templar
M 31 god.,
Zagreb
Član od 15.05.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 21:13

Bravo sestrice. To iz tebe progovara iskonska katolička dusa. 8)
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 21:16

[quote:86c8be268a]Bravo sestrice. To iz tebe progovara iskonska katolička dusa.
[/quote:86c8be268a]

ne brate, neg čifutska! :P
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 21:17

Mislim da je ovdje više stvari upleteno. Sigurno da je ostao trag prvih progona kršćana, no ima i u židovskim pravilima života i ponašanja mnogo toga što i te kako može vrijeđati kršćane. Ne mogu se sjetiti knjige jednog Židova (kušat ću pogledat u knjižnici) koji opisuje strašne stvari od pljuvanja po kršćanskim grobljima do proklinjanja. Znam i to da Židov Židovu mora pozajmiti bez kamata, ali da može nabijati kakve god želi kamate kršćaninu. Po onome što sam čitala kršćanin je za Židova skoro na razini svinje.
A u Svetoj zemlji sigurno postoji duboko izražen nacionalni animozitet.
Idi na vrh

PIAF
M 18 god.,
Van Hrvatske
Član od 27.03.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1479 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 21:29

. . Isus, Marija, prvi apostoli itd. jesu bili biološki Židovi ali duhom Kršćani . .
"Krv Njegova na nas i na djecu našu", mislim da ih prati izbor i prokletsvo njihovih pradjedova . . imali su Mesiju pred svojim očima, ali nisu ga htjeli prihvatit . . dapače . .
Idi na vrh

Templar
M 31 god.,
Zagreb
Član od 15.05.2007.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 21:32

[quote:2f944814f4="sara"]
A u Svetoj zemlji sigurno postoji duboko izražen nacionalni animozitet.[/quote:2f944814f4]

Kako sam bio tri puta tamo pa uzivo vidio, mogu reci da ne znam koji animozitet tamo ne postoji, pogotovo kad su u pitanju kršćani.

Te svi tamošnji kršćani mrze Zidove, te svi mrze muslimne, te se mrze prije svega kršćani najvise između sebe samih.

U biti cijeli im se crkveni zivot crkveni sastoji u stotine tipova mržnje.

Te latini (katolici) mrze Grke (pravoslavne).

Te Grci mrze Latine, te Latini i Grci zajedno mrze Zidove, te svi zajedno s Zidovima zajedno mrze muslimane i opet obrnuto u tisuce varijacija.
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 10.6.2008 u 22:06

[quote:4656f293bc]Te svi tamošnji kršćani mrze Zidove, te svi mrze muslimne, te se mrze prije svega kršćani najvise između sebe samih.

Te Grci mrze Latine, te Latini i Grci zajedno mrze Zidove, te svi zajedno s Zidovima zajedno mrze muslimane i opet obrnuto u tisuce varijacija.[/quote:4656f293bc]

E za ovaj post, za ovo što s napisao moram ti reći hvala!

neke su mi stvari sada napokon sjele.. :idea:
Idi na vrh

Jesos
Ž 32 god.,
Zagreb
Član od 22.03.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 102 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 3.8.2008 u 16:56

PIAF piše:
. . Isus, Marija, prvi apostoli itd. jesu bili biološki Židovi ali duhom Kršćani . .

ne. zidovi su, ali su i utemeljitelji krscanstva. isus nikada nije izrazio mrznju prema zidovima, a mi bi svi, kao jel, trebali zivjeti po uzoru na njega.
Idi na vrh

antun_greg
M 29 god.,
Zagreb
Član od 07.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 52 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 8.8.2008 u 23:08

Alaj ti, gospon Templar nađe temu za Divide et impera ove blog zajednice i onda likuješ "Odakle mržnja?"
Odakle ta najednom selektivno postavljena pitanja? Odakle ateistima mržnja na vjernike? Odakle ideolozima novog svjetskog poretka stalno verglanje jednih te istih pitanja koje dovode do jednog te istog ideološkog zaključka: jer se jednobožačke reigije mrze, dakle treba ih proglasiti nazadnima.
Problem sukoba židova i muslimana je prvotno bio borba za teritorij, pa se onda uvukao u vakuum vjere.
Kod Židova je zeznuta stvar jer im je religija=nacija, pa se može i jedno i drugo podvlačit.
Kalo i kod nas i kod njih je veliki postotak vjernika na papiru i još više praktičnih ateista.
Pravi židovski vjernik neće baciti kamen na svoga susjeda.........
Krivac za podjele: duhovno biće kome dolazi ime od gričkog diabalein= podijeliti, razbacati, a u objavi se zove Đavao.
Osobno nemam problema sa autentičnim vjernicima, kroz koje Duh Božji progovara iznutra. Imam više problema s onima koji površno žive svoju vjeru. Na svim stranama ima toga dosta JER SE LJUDI DANAS TRUDE DA IM VJERA NAZADUJE U NEVJERU!
Mene više sablažnjava kad se vjera koristi u ideološke svrhe, manipulaciju itd i kad postoji u gotovo svakom gradu nekakva nevladina udruga koja dobiva podebele svote novca da baš provocira i umjetno stvara sukobe među vjerama da bi sama nudila svoju alternativu religije novog svjetskog poretka. CIA je u tom napredovala.

Idi na vrh

Gilbert
M 29 god.,
Zagreb
Član od 13.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 6 (novi forumaš)
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 22:09

Templar piše:

Npr. sv. Padre Pio omiljeni novi svetac kaze: "The Jews are enemies of God and foes of our holy religion"

Sv. Pio V papa je znao govoriti: Židovi su sotonska sinagoga.

Siguran si da nije izvučeno iz konteksta?

Naime, kad se u Novom Zavjetu govori "židovi" u sličnom kontekstu od strane apostola (koji su također židovi) - također u kontekstu sotonske sinagoge (otkrivenje), neprijatelji božiji (sv. Pavao), misli se na farizeje i sl. (sam Isus je nazvao farizeje
leglom zmijskim - što ne znači da ih nije volio) Dakle, svi oni imaju oštre riječi za njih a Pavao sa druge strane veli da bi
htio biti odjeljen od Krista za njih, samo da se spase. Dakle, samo to što su rekli može biti izvučeno iz konteksta propovjedi i sl.
ne znam, pitam jer mi je čudno...
Idi na vrh

ines
Ž 41 god.,
Zagreb
Član od 21.11.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 18.8.2008 u 14:43

Noćas sam gledala jako dobar film o ljubavi između mladog židova i njegove vršnjakinje katolkinje čija tradicionalna obitelj ne prihvaća mogućnost međukonfesionalne veze. . Radnja smještena u Wales na početku prošloga stoljeća. Jel netko gledao?

Kratki sadržaj...Romantična drama. Wales, 1911. U tipičnu rudarskom kraju obitelj mladića Solomona Levinskog (I. Gruffudd) živi od trgovine odjećom razlikujući se od okoline svojim židovskim podrijetlom. No, Solomon ne drži puno do vjere nastojeći se uklopiti u sredinu u kojoj živi. Prodajući obiteljske tkanine od vrata do vrata pozornost mu privuče lijepa vršnjakinja Gaenor Rees (N. Roberts) koja također ne ostane ravnodušna na njegovo udvaranje. Krijući svoj identitet, Solomon se djevojci i njezinoj obitelji predstavi kao Sam kako ih ne bi razdvojili njezin rigidni otac Idris (W. Thomas) i antisemitski raspoloženi brat Crad (M. Lewis Jones). Unatoč preprekama odnos Solomona i Gaenor preraste u ljubavnu vezu te djevojka uskoro zatrudni...
Idi na vrh

nedostojna
Ž 31 god.,
Van Hrvatske
Član od 14.11.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 83 (mladi forumaš)
Napisano: srijeda, 19.11.2008 u 17:36

Templar piše:
[quote:2f944814f4="sara"]
A u Svetoj zemlji sigurno postoji duboko izražen nacionalni animozitet.[/quote:2f944814f4]

Kako sam bio tri puta tamo pa uzivo vidio, mogu reci da ne znam koji animozitet tamo ne postoji, pogotovo kad su u pitanju kršćani.

Te svi tamošnji kršćani mrze Zidove, te svi mrze muslimne, te se mrze prije svega kršćani najvise između sebe samih.

Te Grci mrze Latine, te Latini i Grci zajedno mrze Zidove, te svi zajedno s Zidovima zajedno mrze muslimane i opet obrnuto u tisuce varijacija.

je, to je zbilja zalosno. covjek se pita odakle tolika mrznja svih protiv svih. jedini odgovor koji mi se namece-zlo. njemu jedino to pogoduje da se drzimo razdvojeno, mrzimo, da ne slavimo boga svi skupa (jer jedan je nas otac)...a sve to najlakse kroz nas egoizam, ne prihvacanje drugoga drugacijim...
veceras pogledah malo po forumu i iskreno mi se smucilo. teme o karizmatizmu, islamu, medjugorju i sl. gdje se ljudi prilicno razlikuju u misljenju, pretvorile su se u medjusobna vrijedjanja, niske udarce, provokacije...a svi smo jedne vjere....sto je tek kad se nadju na jednom mjestu ljudi razlicitih vjera...tu onda mora da "gori"...a tako i jest i to bas tamo, gdje je za nas sve sveto tlo...i onda opet u krug do pocetka...pa samo sotoni to odgovara...
skrenuh malo s teme, ali mislim da cete me skuziti.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Odnosi Hrvatska - Slovenija
LordExtra, subota 10.1.2009 u 3:42

Kabarnos Panos - grčki slatkopojac
ques, subota 10.1.2009 u 2:23

Ispovijed
risen, subota 10.1.2009 u 1:39

Protestanti
Nježni sport, subota 10.1.2009 u 1:36

Opatije nullius ili teritorijalne opatije - biskupije
TroIva, subota 10.1.2009 u 0:54

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
iHR, petak 9.1.2009 u 23:17

KBF Đakovo
TroIva, petak 9.1.2009 u 23:11

I nakon tridesete bez braka?
nuvi2, petak 9.1.2009 u 22:14

Što se događa u Crkvi?
Ivan, petak 9.1.2009 u 21:38

Hrvatske katedrale
barbaraa, petak 9.1.2009 u 20:31
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Božje stvaranje ili evolucija?
metatronX, četvrtak 8.1.2009 u 20:32

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Religije  •  Kršćani i Židovi?

IZ WEB SHOPA

Josh Groban: Noel
126,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009

Madrid: Budućnost ovisi o obitelji
Zoom, 28.12.2008