Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Religije  •  Bog islama i Bog kršćanstva
Religije

Rasprave i fenomeni vezani uz religije svijeta
Moderatori: Hrvoje Lady
Tema: 19
Poruka: 702
Najnovija tema: Šamanizam
Aktualna tema: Šamanizam
Zadnja poruka: jasminka, utorak 6.1.2009. u 20:17
Naslov teme:
Bog islama i Bog kršćanstva
Autor teme: čovjek sa strane  •  Broj odgovora: 119  •  Broj pregleda: 3804
1 2 3 4 5 6 7 8
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
čovjek sa strane
M 23 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 409 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 15.8.2008 u 17:59
Tema: Bog islama i Bog kršćanstva

Već me neko vrijeme muči jedna stvar.
Duže vrijeme razmišljam o tome i nikako doći do konkretnog odgovora.

Molio bih konstruktivnu raspravu ukoliko je ona moguća.

Jesu li Bog islama (Allah) i Bog kršćanstva jedna te ista Osoba?

Ja sam uvjeren da jesu, tj. jest. Ali opet nisam siguran.. Previše je različitih stvari tako da sumnja ostaje.

Postoji ona priča o Natanu Mudrom (ili u Dekameronu: o Melkisedeku) kako mu je sultan Salahuddin jednom postavio pitanje koja je prava vjera između ove tri monoteističke. On mu ispriča priču o čarobnom prstenu, koji ima sposobnost da svoga vlasnika učini ljubimcem Boga i ljudi. I tako je magični prsten išao sa oca na sina dok ne dođe do oca sa tri sina. On dadne da se izrade još dva ista prstena i tako ta tri prstena da trojici sinova. No, nakon nekog vakta, sinovi se posvadiše zbog toga čiji je prsten pravi, te odu kadiji da im on to otkrije, a kadija im kaže da on to ne može otkriti, ali zajedno mogu saznati kod koga je pravi: kod onoga tko zaista postane ljubimac Boga i ljudi.

Dakle, zanima me vaše mišljenje o ovoj temi. Zahvaljujem.

Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
Margoret
Ž 34 god.,
Vinkovci
Član od 11.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 668 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 15.8.2008 u 19:42

Bog je jedan, bez obira kako ga ljudi nazivali.

Ja vjerujem da se Bog objavio ljudima u svom Sinu, Isusu Kristu. Ne znam dovoljno o islamskom poimanju Boga da bih mogla relevantno o tome pisati. Mogu samo izreći svoj dojam da su baš razna ljudska poimanja Boga često uzrok raznih loših stvari. Tu mislim na ljudska poimanja s obje "strane" koje spominješ.

Pričica koju su uvrstio u svoj post mi je malo nerazumljiva, možda bih je trebala pomnije proučiti. Za sada toliko.
Idi na vrh

ivan14
M 37 god.,
Šibenik
Član od 20.07.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 615 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 15.8.2008 u 19:55

točno tako, ne treba ništa nadodavati.
Idi na vrh

čovjek sa strane
M 23 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Napisano: subota, 16.8.2008 u 1:53

Margoret piše:
Ja vjerujem da se Bog objavio ljudima u svom Sinu, Isusu Kristu.

Muslimani to ne vjeruju. Isus je za njih jedan veliki prorok i ništa više, a Allah se objavio Muhamedu.

Idi na vrh

Margoret
Ž 34 god.,
Vinkovci
Član od 11.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 668 (iskusni forumaš)
Napisano: subota, 16.8.2008 u 16:05

Ja, kao katolkinja, ne mogu napisati ništa drugo. Muslimanima ostavljam pravo na njihovo vjerovanje. Smeta mi jedino kad se Boga koristi za ostvarivanje nekih ciljeva koji s Njim nemaju veze, bez obzira tko to činio i kako pri tom Boga nazivao.
Idi na vrh

TroIva
M 22 god.,
Van Hrvatske
Član od 11.06.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 2564 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: nedjelja, 17.8.2008 u 1:11

Bog islama i Bog krscanstva teoretski uopce nisu ni slicni., Dapace razliciti su k´o nebo i zemlja!
Ocima duha, naravno je Bog je jedan i jedini. Ocima vjere samo je Jahve Bog, sve ostalo su demoni.
Idi na vrh

čovjek sa strane
M 23 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 17.8.2008 u 2:17

TroIva piše:
Bog islama i Bog krscanstva teoretski uopce nisu ni slicni., Dapace razliciti su k´o nebo i zemlja!
Ocima duha, naravno je Bog je jedan i jedini. Ocima vjere samo je Jahve Bog, sve ostalo su demoni.

Zahvaljujem na tumačenju.

Možeš li malo pojasniti ovo: oci duha i oci vjere?
Idi na vrh

TroIva
M 22 god.,
Van Hrvatske
Član od 11.06.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 2564 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: nedjelja, 17.8.2008 u 2:49

čovjek sa strane piše:
Zahvaljujem na tumačenju.

Možeš li malo pojasniti ovo: oci duha i oci vjere?

Mogu- Oci duha su oci duhovne dimenzije, oci spiritualiteta, ono sto se uzdize od naravne covjekove egzistencije na zemlji i prelazi u sferu Vjecnoga, ono sto bi u jednu ruku mogli nazvati filozofskim shvacanjem Boga. Oci vjere su oci religije, ozakonjene vjerske zajednice definirane obredima i vjerovanjima, oci koje mozda i ne vide jako daleko ali su vrlo skoncentrirane na ono sto vide za razliku od duhovnih ociju.
Idi na vrh

zaboljesutra
M 29 god.,
Zagreb
Član od 21.05.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 89 (mladi forumaš)
Status: niži moderator
Napisano: nedjelja, 17.8.2008 u 3:52

Margoret piše:
Ja, kao katolkinja, ne mogu napisati ništa drugo. Muslimanima ostavljam pravo na njihovo vjerovanje. Smeta mi jedino kad se Boga koristi za ostvarivanje nekih ciljeva koji s Njim nemaju veze, bez obzira tko to činio i kako pri tom Boga nazivao.

Slažem se s tobom! Na kraju, manipuliranje Bogom događalo se u povijesti svih religija, a ne samo u islamu. Takve pojave uvijek treba osuditi, a posebno su ih dužno osuditi pripadnici onih religija u kojima se to danas čini.
Idi na vrh

čovjek sa strane
M 23 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 17.8.2008 u 12:04

TroIva piše:
Mogu- Oci duha su oci duhovne dimenzije, oci spiritualiteta, ono sto se uzdize od naravne covjekove egzistencije na zemlji i prelazi u sferu Vjecnoga, ono sto bi u jednu ruku mogli nazvati filozofskim shvacanjem Boga. Oci vjere su oci religije, ozakonjene vjerske zajednice definirane obredima i vjerovanjima, oci koje mozda i ne vide jako daleko ali su vrlo skoncentrirane na ono sto vide za razliku od duhovnih ociju.

Oči!

Ja mislio na oce (plural od "otac") pa me zbuni.

Dakle, kad je u pitanju ova dilema, onda je nekako nemoguće pomiriti ova dva razmišljanja.
Idi na vrh

Novi Covjek
M 29 god.,
Van Hrvatske
Član od 28.07.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 104 (mladi forumaš)
Napisano: srijeda, 20.8.2008 u 7:48

Hello svima,
pa općenito ova priča o Natanu,prstenu,sinovima.. je ustvari odličan primjer
po meni Poanta je ta da je Bog jedan Istiniti i stvarni
a svaki čovjek ga može DONEKLE spoznati,ipak sasvim drugo je kad se Bog stvarno i OBJAVI.
a po plodovima tj.namjerama i djelovanju mi vidimo Tko živi s Bogom a tko ne(iz priče;..."ali zajedno mogu saznati kod koga je pravi prsten: kod onoga tko zaista postane ljubimac Boga i ljudi.."..Znači prepoznaju ljudi čovjeka od Istine)

E sad što se tiče spoznaje i objave; to su po meni dvije stvari..
Muhamed je možda u najboljoj volji donekle SPOZNAO Božji naum spasenja i dobra na zemlji
A mi kršćani vjerujemo da je taj Bog se OBJAVIO u Sinu Isusu..
Što se tiče islamskog poimanja Isusa;tvrde da je bio Veliki prorok..
Ali nije Isus mogao biti prorok koji tvrdi da je Bog,jel tako..jer Onda je on lažni prorok ako ne možemo ga držat za riječ.
onda nije ni veliki prorok..
Ja osobno mislim da je Muhamed imao neku spoznaju o Stvarno pravom Bogu ali ne potpunu istinu,ako je on svjesno
i u dobroj namjeri želio pomoći čovječanstvu(a to Bog zna) onda nije neki Antikrist,ali mislim da se tu dogodilo i to
da ga je Reponja kao i svakog od nas(općenito u životu) malo naveo na krivi trag..a Muhamed je onda bio iskorišten
da okrene ljude od Isusa;E a tu onda dolazi ona Isusova;Ja sam jedini Put i Istina i život
znači moguće je da je Muhamed imao dobru volju(ali nije imao potpuno točne izvore)
Ja posebno opet stavljam naglasak na;" nije Isus mogao biti prorok koji tvrdi da je Bog,jel tako..jer Onda je on lažni prorok"
A što se tiče ovoga od TroIva;
"Bog islama i Bog krscanstva teoretski uopce nisu ni slicni., Dapace razliciti su k´o nebo i zemlja!"
Tu je stvar tko kako Boga tumači i doživljava;jer i kod nas "katolika" postoji više različitih i prema našim uvjetima stvorenih
Bogova,Kristova..itd-nažalost

Ipak meni prolazi i ona Isusova rečenica...Otac traži istinske klanjatelje u Duhu i Istini..
Iskren čovjek i jednostavan;Bio musliman ili Hinduist ili...sta god,ako iskreno traži naći će Pravi Put,
(Znam mnoge obraćenike;sami tvrde da su godinama lutali;nakraju su jedinu Istinu nasli u Isusu Kristu)
Na kraju ima jedna mudra rečenica;citiram:
Ako bih morao birati izmedju svih religija i vjera svijeta;Odabrao bi najboljeg i najjačeg Boga,
Tko je bolji od Onoga koji je dao život za mene i tko je jači od Onoga koji je pobjedio Smrt.
Idi na vrh

morska
Ž 28 god.,
Split
Član od 28.10.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 39 (mladi forumaš)
Napisano: subota, 23.8.2008 u 23:52

BOg Islama je Jedan, Vječni, Stvoritelj, Svemožni... da dalje ne nabrajam-ali prilično identično atributima koje smo mi pridodali našem Bogu... ili koja si je On sam izrekao... islamska teolgija ima stav da nasljeduje Bibliju (oni je zovu Knjigom) ali da je Alah nadopunio i sad je to Islam. Inače, Alah je ime za Boga u arapskom govornom podrucju-imam prijatelja u Siriji, i kad sam bila na sv. Misi koja je sluzena arapskom jeziku, onda je za riječ Bog izgovarana riječ Alah.
Idi na vrh

MI-HA-EL
M 40 god.,
Zagreb
Član od 31.10.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 265 (forumaš u usponu)
Napisano: ponedjeljak, 8.9.2008 u 23:28

Hvaljen Isus i Marija!

Sv. Pavao kaže: " Ako bi mi i sam Anđeo sa Neba došao navijestiti neko drugo Evanđelje, osim Kristova, neka bude proklet!" Znamo da je Pavao prije nego što je postao kršćanin, i to samim Božjim zahvatom, bio tvrdokorni Židov i progonitelj Kristovih učenika. Ali spoznavši ISTINU obraća se i postaje jedan od najvećih apostola kršćanstva. Njegov život i svih Kristovih apostola bio je prožet mnogim čudesima i Božjim očitovanjima, po kojima su se obraćali mnogi Židovi i pogani, a na kraju i veliko Rimsko carstvo. Oni sami, svjedočili su Krista Raspetoga i USKRSNULOGA sve do svoje mučeničke smrti, kao prvi i živi svjedoci Njegova Božanstva! Isus Krist nije prorok nego sam Utjelovljeni Bog, jednak Ocu i Duhu Presvetomu. Zato sv. Ivan kaže u svojoj poslanici da je svaki onaj koji niječe Kristovo Božanstvo - Antikrist.
Dakle, objava koju dobiva Muhamed šest stoljeća poslije Krista, i to od "anđela Gabrijela" jest krivovjerna i projicirana od Sotone koji ga je prevario ukazujući mu se kao " poslanik Neba", samo da bi na taj način udario na onu pravu Objavu, zasnovanu na samome Utjelovljenomu Bogu - Isusu Kristu! A Isus jasno kaže - "Ja sam Put, Istina i Život" i " Nitko ne dolazi Ocu, osim po Meni" i Njemu će se na kraju pokloniti svi " nebesnici, zemnici i podzemnici!" jer On ima vlast da sudi sve ljude i narode na kraju vremena.
Muslimani ne vjeruju u Presveto Trojstvo, u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Njihova slika Boga je iskrivljena i manjkava, jer nemaju u sebi milost Božju, koja se ulijeva samo po krštenju snagom Duha Svetoga a po zaslugama muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. To ne znaći da su oni manje vrijedni od katolika, jer nitko nije kriv što se rodio ovdje ili ondje, ali njihov Bog nije i naš Bog, pošto odbacuju Isusa Krista koji je jedini posrednik do Oca.
Idi na vrh

moonlight
M 27 god.,
Split
Član od 31.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 131 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 9.9.2008 u 0:35

MI-HA-EL piše:
Hvaljen Isus i Marija!

Sv. Pavao kaže: " Ako bi mi i sam Anđeo sa Neba došao navijestiti neko drugo Evanđelje, osim Kristova, neka bude proklet!" Znamo da je Pavao prije nego što je postao kršćanin, i to samim Božjim zahvatom, bio tvrdokorni Židov i progonitelj Kristovih učenika. Ali spoznavši ISTINU obraća se i postaje jedan od najvećih apostola kršćanstva. Njegov život i svih Kristovih apostola bio je prožet mnogim čudesima i Božjim očitovanjima, po kojima su se obraćali mnogi Židovi i pogani, a na kraju i veliko Rimsko carstvo. Oni sami, svjedočili su Krista Raspetoga i USKRSNULOGA sve do svoje mučeničke smrti, kao prvi i živi svjedoci Njegova Božanstva! Isus Krist nije prorok nego sam Utjelovljeni Bog, jednak Ocu i Duhu Presvetomu. Zato sv. Ivan kaže u svojoj poslanici da je svaki onaj koji niječe Kristovo Božanstvo - Antikrist.
Dakle, objava koju dobiva Muhamed šest stoljeća poslije Krista, i to od "anđela Gabrijela" jest krivovjerna i projicirana od Sotone koji ga je prevario ukazujući mu se kao " poslanik Neba", samo da bi na taj način udario na onu pravu Objavu, zasnovanu na samome Utjelovljenomu Bogu - Isusu Kristu! A Isus jasno kaže - "Ja sam Put, Istina i Život" i " Nitko ne dolazi Ocu, osim po Meni" i Njemu će se na kraju pokloniti svi " nebesnici, zemnici i podzemnici!" jer On ima vlast da sudi sve ljude i narode na kraju vremena.
Muslimani ne vjeruju u Presveto Trojstvo, u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Njihova slika Boga je iskrivljena i manjkava, jer nemaju u sebi milost Božju, koja se ulijeva samo po krštenju snagom Duha Svetoga a po zaslugama muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. To ne znaći da su oni manje vrijedni od katolika, jer nitko nije kriv što se rodio ovdje ili ondje, ali njihov Bog nije i naš Bog, pošto odbacuju Isusa Krista koji je jedini posrednik do Oca.

Uvijek su mi bila zanimljiva ova "svojatanja" Boga, npr. naša vjera je jedina potpuna i prava, "oni drugi" su na "krivom putu" i sl gluposti. Zašto govorim gluposti? Zato jer nas ovakva razmišljanja odvajaju jedne od drugih, stvaramo neprijatelje (automatski i ratove). Sve religije svijeta su, nažalost, kroz cjelokupnu povijest čovječanstva imale ulogu razdvajanja, prvenstveno ljudi od Boga (npr. ako počiniš grijeh onda si "uvrijedio" Boga i "odvojio" si se od njega) a nakon toga ulogu razdvajanja ljudi od drugih ljudi (npr. križarski ratovi, inkvizicija i sl.). Zbog ovakvih, staromodnih stavova čovječanstva prema Bogu i čovjeka prema drugom čovjeku svijet se nalazi u stanju u kakvom već jest. Za ovakvo stanje naše civilizacije nije kriva sotona i ostali "vragovi" nego mi sami. Vrijeme je da čovječanstvo napokon preuzme odgovornost za svoje postupke a ne da konstantno okrivljavamo nešto ili nekoga drugoga.
Problem je što se sve današnje religije temelje na nekim "svetim spisima" (Biblija, Kuran i sl.) te citirajući i razglabajući takve knjige smatramo da smo se pribiližili spoznaji Boga iz razloga što vjerujemo da je te knjige napisao sam Bog preko ljudi. No, odakle znate da je to istina? Mislite da je to istina samo zato jer vam je to "netko rekao"? Onda niste pristupili istraživanju temeljito, pogotovo kad znamo da se Biblija kroz povijest puno puta mijenjala, iako se u Crkvi o tome ne priča rado.
Naime, Kršćani vjeruju da je Bog Sve u Svemu. Ako je to istina, kakve veze ima koju smo uopće religiju odabrali? Ako je Bog Sve u Svemu onda je Bog jednako prisutan u svakom čovjeku i svakom živom biću, jer Bog je Sve. Bog je život.
Kada to spoznamo, shvatimo da je religija zapravo sporedna stvar u cijeloj priči i da do Boga možete doći kad god poželite, jer Bog je u svima nama. Ne morate ići u crkve, svetišta i sl. da biste susreli Boga. Možete se izležavati u svom krevetu i susresti se sa njim te komunicirati. Uvijek, kad god poželite. Možete komunicirati bez straha jer Bog ne kažnjava a ni ne nagrađiva jer Bog je Sve, pa nema ni smisla da Sam Sebe nagrađiva i kažnjava. Bog je u svakom tvom djelu, bez obzira shvaćaš li to djelo kao nešto pozitivno ili negativno, jer kroz sva naša djela učimo i rastemo.
Idi na vrh

Novi Covjek
M 29 god.,
Van Hrvatske
Član od 28.07.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 104 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 9.9.2008 u 11:43

MI-HA-EL piše:
sv. Ivan kaže u svojoj poslanici da je svaki onaj koji niječe Kristovo Božanstvo - Antikrist.

pozdrav i Mir Božji
da ovo stoji što piše...
ipak mi ne znamo kolika je tu Muhamedova krivica..
kod Sv.Pavla stoji i to da tko god nešto čini po uvjerenju=nije kriv..
Mislim da je puno veći problem onaj tko svjesno zavodi ljude..na krivi put
Neznam što bi rekao..Islam je i po meni iskrivljenog i nepotpunog nauka..
Ali Bog će nas na kraju sve sudit i kome je više dano više će se i tražit
BB
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5 6 7 8
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom