Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Religije  •  Bog islama i Bog kršćanstva
Religije

Rasprave i fenomeni vezani uz religije svijeta
Moderatori: Hrvoje Lady
Tema: 19
Poruka: 702
Najnovija tema: Šamanizam
Aktualna tema: Šamanizam
Zadnja poruka: jasminka, utorak 6.1.2009. u 20:17
Naslov teme:
Bog islama i Bog kršćanstva
Autor teme: čovjek sa strane  •  Broj odgovora: 119  •  Broj pregleda: 3805
1 2 3 4 5 6 7 8
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
outspacer
M 30 god.,
Van Hrvatske
Član od 27.10.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 416 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 14.11.2008 u 9:47
Tema: Bog islama i Bog kršćanstva

sluga Jahvin piše:
blablablablabla... o kakvim ti bogovima pričaš? Bog je jedan i jedini! I ove stvari se tiču vjere, a ne znanja. jer "znanje napuhuje..." kako reče sv.Pavao.

Onda čudo da se oni pametni iz Vatikana dosad nisu rasprsnuli od toliko znanja!
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
sluga Jahvin
M 33 god.,
Van Hrvatske
Član od 19.06.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 343 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 14.11.2008 u 10:21

outspacer piše:
Onda čudo da se oni pametni iz Vatikana dosad nisu rasprsnuli od toliko znanja!

Lako je meni za njih, strah me za tebe.
Idi na vrh

outspacer
M 30 god.,
Van Hrvatske
Član od 27.10.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 416 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 14.11.2008 u 10:24

sluga Jahvin piše:
Lako je meni za njih, strah me za tebe.

Ne trebaš imat tog straha, jer ja znam samo stvari koje nikom nisu od koristi. Da znam nešto korisno, sad bi na Karibima ispijao koktel, a ne bih sjedio na poslu, rješavao milijardu kila bespotrebnih papira i lagano se zabavljao s ovim forumom.
Idi na vrh

blade777
M 40 god.,
Zagreb
Član od 23.09.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 36 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 14.11.2008 u 10:28

sluga Jahvin piše:
O prijatelju, pozdrav! Hoćemo li ja i ti opet na megdan?
Od svega citiranog samo je točno da je Isus put,jedan jedini, a Bog Stvoritelj. Sve ostalo je neistina.
Antikrist je svaki onaj koji ne priznaje Isusovu Božansku narav, a prvi među njima je Muhamed koji smatra smrtnim grijehom ovu istinu. Znači slijedi logiku.

Nauk Kur'an-a je u puno tumačenja kontradiktoran, ja ću probati iznjeti neke svoje poglede i zašto sam shvatio tumačenje kao kontradiktorno?
U Kur'an-u se navodi da je Alah(Bog) svemoguć, a isključuje mogučnost utjelovljenja Boga svemogučega u Isusu Kristu, pa pitam se ja; kako je shvatljivo da je Bog savršen , a nije se mogao utjeloviti u Isusu Kristu.
sad tumaće da je Savršen, a onda, pak da nešto ne može.Tu je vidljiv put krivovjerja, no Muslimani skrušenog srca i jasnog uma to moraju sami razumjeti!
Druga nejasnoća je kada govore o nekim ljudima da su nečisti, prljavi i sl. , a pitam se ja kako može nešto biti nečisto ako je od Boga stvoreno?
Da i jest nešto nečisto od boga stvoreno, onda taj stvor ne bi bio među nama, nego tamo gdje je sotona.i nebi bio tijelom prisutan!
Svo ono zlo koje je stvoreno poslje sotone, stvoreno je od nas ljudi, ali takvo zlo nije tijelom prisutno, nego samo djelima nesretnih zavedenih duša.
Idi na vrh

sluga Jahvin
M 33 god.,
Van Hrvatske
Član od 19.06.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 343 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 14.11.2008 u 11:44

nedostojna piše:
nekako mi se cini da pojedinci koriste zaista preteske rijeci nazivajuci muslimane antikristima. postavljamo se iznad samog boga dijeleci "cisto" od "necistog"...a krist umrije za sve. ne budimo onda pismoznanci i farizeji koji poznaju dobro zakone, imaju mandate od biskupa etc.po njima i krist bi heretik...ta otac je nas nebeski toliko savrsen i raznolik da u njega mogu stati sva nasa ogranicena poimanja njega...dobro rece zen..bitna je spoznaja..

Draga moja nedostojna, sigurno da smo nedostojni Boga, ali po ovome što pročitah, pravimo se dostojni, očito, drugima,pa i muslimanima, priznati pravovjernost(što je van svake pameti). I po meni grijeh.
i na kraju to Očevo savršenstvo i izvanrednu ljubav, gledano po žrtvi Kristovoj, srozati na "samo jedan od putova". Strava.
Idi na vrh

nedostojna
Ž 31 god.,
Van Hrvatske
Član od 14.11.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 83 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 14.11.2008 u 15:12

sluga Jahvin piše:
Draga moja nedostojna, sigurno da smo nedostojni Boga, ali po ovome što pročitah, pravimo se dostojni, očito, drugima,pa i muslimanima, priznati pravovjernost(što je van svake pameti). I po meni grijeh.
i na kraju to Očevo savršenstvo i izvanrednu ljubav, gledano po žrtvi Kristovoj, srozati na "samo jedan od putova". Strava.

dragi moj slugo jahvin,
koliko ljudi, toliko misljenja. po tebi ocevo savrsenstvo i ljubav srozah jer ne smatram da su muslimani antikristi. tocno, smatram da se i oni mogu spasiti ako su puni ljubavi prema bogu i bratu covjeku. nekako mi je neshvatljivo da gospodin tek tako "otpise"par milijardi svojih stvorenja jer nisu krscani. koliko voli mene, toliko i svako drugo svoje stvorenje. od mene ce mozda samo traziti vise roda. ako je to strava, boze mi oprosti.
Idi na vrh

VTBIDDVDH
Ž 22 god.,
Van Hrvatske
Član od 06.10.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 120 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 14.11.2008 u 15:19

hmm.. meni se cini da si ti itetako dostojna.... za razliku od vecine( iz koje necu izdvojiti sebe).. i slazem se s tobom glede muslimana, znam ih mnogo koji su uistinu divni ljudi.... puno bolji od mnogo krscana.. i ne znam sto ce biti s njima nakon smrti, ali sigurna sam da nece zavrsiti u paklu, samo zato sto nisu rodjeni kao krscani...
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1281 (stari forumaš)
Napisano: petak, 14.11.2008 u 15:55

VTBIDDVDH piše:
hmm.. meni se cini da si ti itetako dostojna.... za razliku od vecine( iz koje necu izdvojiti sebe).. i slazem se s tobom glede muslimana, znam ih mnogo koji su uistinu divni ljudi.... puno bolji od mnogo krscana.. i ne znam sto ce biti s njima nakon smrti, ali sigurna sam da nece zavrsiti u paklu, samo zato sto nisu rodjeni kao krscani...

nitko nije rođen kao kršćanin..................kršćaninom se ne rađa, već se postaje
Idi na vrh

VTBIDDVDH
Ž 22 god.,
Van Hrvatske
Član od 06.10.2008.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 14.11.2008 u 17:32

ah.. rodjen u krscanskoj obitelji...
Idi na vrh

Zen
M 30 god.,
Zagreb
Član od 01.11.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 754 (iskusni forumaš)
Napisano: subota, 15.11.2008 u 0:27

Razgovaraju dva cvijeta na livadi:

Maćuhica: E ja sam vjernica.

Visibaba: I ja sam isto.

Maćuhica: Neznam baš, više mi ličiš na heretika.

Visibaba: A kako se zove tvoj otac?

Maćuhica: livada se zove.

Visibaba: Moj se zove liv a da.

Maćuhica: onda je tvoja vjera "liv a dna".

Visibaba: Ja vjerujem u "livadu", koja je različitija od "liv a de" znaš............

Maćuhica: neznam očito je onda tvoj tata bolji kad se on tak zove......

Visibaba: Sigurno da je i najbolje da ti pređeš na moju vjeru da se i ti spasiš.....

Idi na vrh

VTBIDDVDH
Ž 22 god.,
Van Hrvatske
Član od 06.10.2008.
Pošalji poruku
Napisano: subota, 15.11.2008 u 10:16

hahahaha.. a jesi lood! bas mi se svidja tvoja prica..
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: subota, 15.11.2008 u 22:05

nedostojna piše:
nekako mi se cini da pojedinci koriste zaista preteske rijeci nazivajuci muslimane antikristima. postavljamo se iznad samog boga dijeleci "cisto" od "necistog"...a krist umrije za sve. ne budimo onda pismoznanci i farizeji koji poznaju dobro zakone, imaju mandate od biskupa etc.po njima i krist bi heretik...ta otac je nas nebeski toliko savrsen i raznolik da u njega mogu stati sva nasa ogranicena poimanja njega...dobro rece zen..bitna je spoznaja..

Krist je umro da bi se svi mogli spasiti, a to ne znači da će se svi spasiti......... ili možda misliš da je pakao prazan, da tamo nema nikoga, ili možda da ni ne postoji jer Krist je umro i svi su spašeni?
Idi na vrh

nedostojna
Ž 31 god.,
Van Hrvatske
Član od 14.11.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 83 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 16.11.2008 u 20:56

barbaraa piše:
Krist je umro da bi se svi mogli spasiti, a to ne znači da će se svi spasiti......... ili možda misliš da je pakao prazan, da tamo nema nikoga, ili možda da ni ne postoji jer Krist je umro i svi su spašeni?

mislim da to nicim u svome upisu nisam ustvrdila. napisah samo da je krist umro za sve, ne da ce se svi spasiti. tim mislim da ne znaci da ce svi krscani spasiti, ali niti da muslimani nemaju sansu spasiti se.
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 16.11.2008 u 21:52
Mijenjano: nedjelja, 16.11.2008 u 21:55 (barbaraa)

nedostojna piše:
mislim da to nicim u svome upisu nisam ustvrdila. napisah samo da je krist umro za sve, ne da ce se svi spasiti. tim mislim da ne znaci da ce svi krscani spasiti, ali niti da muslimani nemaju sansu spasiti se.

evo ti stav katoličke crkve o tome

CRKVA I NEKRŠĆANI

839 "Oni koji još nisu primili Evanđelje, na različne su načine usmjereni k Božjem narodu":[307] Odnos Crkve sa židovskim narodom. Crkva, Božji narod u Novom savezu, razmišljajući o svom vlastitom otajstvu, otkriva svojuvezu sa židovskim narodom,[308] "kojemu je Bog prvom govorio".[309] Za razliku od drugih nekršćanskih religija, židovska je vjera već odgovor na Božju objavu u Starom zavjetu. Židovskom narodu "pripada posinstvo, i Slava, i Savezi, i zakonodavstvo, i bogoštovlje, i obećanja; njegovi su i oci, i od njih je, po tijelu, Krist" (Rim 9,4-5), jer "neopozivi su Božji dari i poziv" (Rim 11,29).

840 Osim toga, kad se promatra budućnost, Božji narod Staroga saveza i novi Božji narod teže k sličnim ciljevima: očekivanju Mesijina dolaska (ili povratka). Očekivanje s jedne strane smjera povratku Mesije, umrlog i uskrslog, priznatog kao Gospodina i Sina Božjega, a s druge strane dolasku Mesije, čije crte ostaju skrivene, na svršetku vremena: to očekivanje, prati drama nepoznavanja ili nepriznavanja Krista Isusa.

841 Odnosi Crkve s muslimanima. "Odluka o spasenju obuhvaća i one koji priznaju Stvoritelja, među kojima su u prvom redu muslimani, koji se, ispovijedajući da drže vjeru Abrahamovu, klanjaju s nama jedinomu, milosrdnom Bogu, koji će suditi ljude u posljednji dan".[310]

842 Veza Crkve s nekršćanskim religijama jest prije svega veza zajedničkog podrijetla i svrhe ljudskoga roda:
Svi su narodi jedna zajednica; isti im je iskon jer je Bog sav ljudski rod nastanio po svoj površini zemaljskoj; svima je posljednji cilj Bog, čija se providnost i svjedočanstvo dobrote, i naum spasenja protezu na sve (ljude), dok se izabrani ne sjedine u svetom gradu.[311]

843 U drugim religijama Crkva priznaje traženje, "još u sjeni i slikama", nepoznatog ali bliskog Boga, jer on svima daje život, dah i sve drugo i jer hoće da svi ljudi budu spašeni. Tako, Crkva smatra sve dobro i istinito što se može naći u religijama "kao pripravu na Evanđelje i kao dar Onoga koji rasvjetljuje svakoga čovjeka da bi napokon imao život".[312]

844 Ali, u svom religioznom vladanju ljudi pokazuju i granice i zablude koje u njima izobličuju Božju sliku:
Prevareni od Zloga, ljudi su često u svojim mislima bili zaluđeni te su Božju istinu zamijenili lažju, služeći više stvoru nego Stvoritelju ili su živeći i umirući bez Boga u ovom svijetu izloženi skrajnjem očaju.[313]

845 Otac je cijelo čovječanstvo htio skupiti u Crkvu svoga Sina da ponovno ujedini svu svoju djecu, koju je grijeh raspršio i zaveo. Crkva je mjesto gdje čovječanstvo treba pronaći svoje jedinstvo i svoje spasenje. Ona je "pomireni svijet".[314] Crkva je onaj brod koji "u ovom svijetu dahom Duha Svetoga sigurno plovi punim jedrima Gospodinova križa"[315] ili, prema drugoj slici dragoj crkvenim Ocima, nju predstavlja Noina korablja koja jedina spašava od potopa.[316]

"IZVAN CRKVE NEMA SPASENJA"

846 Kako valja shvatiti tu tvrdnju koju su često opetovali crkveni Oci? Iskazana pozitivno, znači da svako spasenje dolazi od Krista-Glave po Crkvi koja je njegovo Tijelo:
Oslanjajući se na Sveto pismo i Predaju, Sveti sabor uči da je ta putujuća Crkva potrebna za spasenje. Jedino je naime Krist Posrednik i put spasenja, prisutan među nama u svome tijelu, koje je Crkva; a naglašavajući izričito potrebu vjere i krštenja, on je potvrdio i potrebu Crkve, u koju ljudi ulaze po krštenju kao kroz vrata. Zato se ne bi mogli spasiti oni ljudi koji, iako im nije nepoznato da je od Boga po Isusu Kristu Katolička Crkva ustanovljena kao potrebna, ipak ne bi htjeli u nju ili ući ili pak u njoj ostati.[317]

847 Ta se tvrdnja ne odnosi na one koji bez svoje krivnje ne poznaju Krista i njegovu Crkvu:
Oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo Evanđelje i njegovu Crkvu, a ipak iskreno traže Boga i pod utjecajem milosti nastoje Njegovu volju, koju su spoznali u glasu savjesti, djelom izvršiti, mogu postići vječno spasenje.[318]

848 "Iako Bog putevima koje samo on zna može ljude koji bez vlastite krivnje ne poznaju Evanđelje dovesti do vjere, 'bez koje je nemoguće omiljeti Bogu',[319] Crkvi je dužnost i ujedno sveto pravo da navješćuje Evanđelje"[320] svim ljudima.

da ne bude zablude kad kaže katoličku, ne misli samo na rimokatoličku crkvu, katolička= univerzalna
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 16.11.2008 u 21:57
Mijenjano: nedjelja, 16.11.2008 u 21:59 (barbaraa), nedjelja, 16.11.2008 u 22:00 (barbaraa)

Pitanje: Da li Kršćani i Muslimani slave istog Boga?

Odgovor: Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga šta znači “isti Bog.” Ne može se poreći da muslimanski i kršćanski pogled na Boga imaju mnogo sličnosti. Prema oba, Bog je apsolutno suveren, svemoguć, sveznajuć, sveprisutan, svet, pravedan, istinit, pravedan. I Islam i Kršćanstvo vjeruju u jednog Boga koji je Stvoritelj svega u univerzumu. Prema tome, da, u ovom smislu, Kršćani i Muslimani slave istog Boga.

U isto vrijeme, postoje i važne razlike između kršćanskog i muslimanskog pogleda na Boga. Dok Muslimani vide Allaha kao nekog ko posjeduje osobine ljubavi, milosti i blagodati, Allah ne pokazuje te osobine na isti način kao kršćanski Bog. Najvažnija razlika, ipak, između muslimanskog i kršćanskog pogleda na Boga je u shvatanju utjelovljenja. Kršćani vjeruju da je Bog postao ljudsko biće u osobi Isusa Krista. Muslimani vjeruju da je ovo shvatanje krajnje bogohulje. Oni nikad ne bi prihvatili ideju da bi Allah postao čovjek kako bi umro za grijehe svijeta. Vjerovanje u Božije utjelovljenje u osobu Isusa Krista je apsolutno bitna kršćanskom razumijevanju Boga. Bog je postao ljudsko biće tako da bi mogao da saosjeća sa nama i, još važnije, da bi mogao da nam obezbijedi spasenje, oproštenje grijeha.

Prema tome, da li Kršćani i Muslimani slave istog Boga? Da i ne. Vjerovatno bi bolje pitanje bilo, “Da li i Kršćani i Muslimani imaju ispravno razumijevanje toga kakav je Bog?” Na ovo, odgovor je definitivno ne. Postoji nekoliko presudnih razlika između kršćanskog i muslimanskog shvatanja Boga. Obje vjere ne mogu da budu ispravne. Mi vjerujemo da Kršćanstvo ima ispravan pogled na Boga, jer ne može da postoji spasenje, ukoliko grijeh nije otplaćen. Samo Bog može da plati takvu cijenu. Samo u slučaju da je postao ljudsko biće, Bog je mogao da umre umjesto nas, time plaćajući kaznu za naše grijehe (Rimljani 5:8; 2.Korinćanima 5:21).

Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5 6 7 8
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom