Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Religije  •  Bog islama i Bog kršćanstva
Religije

Rasprave i fenomeni vezani uz religije svijeta
Moderatori: Hrvoje Lady
Tema: 19
Poruka: 702
Najnovija tema: Šamanizam
Aktualna tema: Šamanizam
Zadnja poruka: jasminka, utorak 6.1.2009. u 20:17
Naslov teme:
Bog islama i Bog kršćanstva
Autor teme: čovjek sa strane  •  Broj odgovora: 119  •  Broj pregleda: 3802
1 2 3 4 5 6 7 8
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
poeticni
M 25 god.,
Zagreb
Član od 10.11.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 45 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 18.11.2008 u 15:22
Tema: Bog islama i Bog kršćanstva

nedostojna piše:
tocno, malo je tih pojmova koji se ne bi mogli rastegnuti.
no uzmimo da smo npr.cijeli zivot odgajani u nekoj religiji i da nju smatramo jedino ispravnom, jer smo tako odgojeni da je ona jedino ispravna i da se drugacije necemo spasiti...i sad cujemo mi od drugih i o isusu i o krscanstvu...i to onda naravno sve vidimo kao lazne svjedoke i odvodjenje s puta...
jedno je cuti za nekoga, a drugo susresti nekoga. a kako susresti kad smo cijeli zivot uvjeravani da je sve drugo izvan nase religije laz...mnogi se ne usudjuju ni preispitati to nesto drugo iz straha da ne bi "skrenuli s puta"..

Istina je ovo što kažeš. I to Bog vidi, tko je zbilja bio u teškoj situaciji da mu nije bilo kao upoznati Isusa.

No zato je odgovornost na pastirima i nama ljudima koji znamo za Isusa da pokažemo drugima što Isus zaista je. Moja prijateljica je bila sotonistica.. na nagovor prijateljice je počela čitati Bibliju i sad ju jako dobro zna i obratila se. Dakle vrijedi.

Onaj čovjek sa otv-a koji popularno viče 'haleluja' je obraćen sa Islama, iako su njegovi roditelji bili tome jako protiv.

Može se.. može.. ali trebaju i ljudi pomoći i pokazati.

Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
poeticni
M 25 god.,
Zagreb
Član od 10.11.2008.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 18.11.2008 u 15:25
Mijenjano: utorak, 18.11.2008 u 15:26 (poeticni)

Dubravka25 piše:
,i rekla je da ce bog muslimanima ili opcenito svima koji na zemlju nisu u Isusa vjerovali dat zadnju sansu na sudnjom danu da ga priznaju kao spasitelja.

Pusti ti što je prijateljica rekla.
Zapravo je i potpuno nelogično što govori. Kad dođeš pred suca, znat ćeš da postoji, automatski ćeš ga priznati.

U Bibliji ne piše ništa o 'zadnjoj šansi' kad već napustiš tijelo.
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1281 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 18.11.2008 u 16:14

nedostojna piše:
ma cuj zen, nisi jedini koji tako promislja.
no ako covjek ne promislja i ne ispitiva, kako ce i znati je li na pravom putu.
a i promisljas svojim rijecima, a ne samo copy-paste...
sto se mene tice, "u svijetu"sam gledana previse kao vjernica koja tupi o bogu, a "medju svojima"vise kao heretik jer promisljam"izvan sigurne zone"...
rekli bi u mom rodnom kraju: "a stash,takav ti grah pao"

bolje kopirati tuđe pametne misli, nego prosipati svoje gluposti :devil
Idi na vrh

nedostojna
Ž 31 god.,
Van Hrvatske
Član od 14.11.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 83 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 18.11.2008 u 17:01

zao mi je ako se nadjes uvrijedjenom. no dobro, nikog ne prozvah.
a sto se tice prosipanja vlastitih gluposti...pa sad i corava koka zrno ubode...mislim na sebe
no samo kopirajuci tudje misli, makar i pametne, mislim da se covjek tesko odluci sam zaploviti...
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 18.11.2008 u 20:38

nedostojna piše:
zao mi je ako se nadjes uvrijedjenom. no dobro, nikog ne prozvah.
a sto se tice prosipanja vlastitih gluposti...pa sad i corava koka zrno ubode...mislim na sebe
no samo kopirajuci tudje misli, makar i pametne, mislim da se covjek tesko odluci sam zaploviti...

ako sam kopirala službrene dokumente katoličke crkve..................znači dsa se ravnam po njima, a sad koliko se može slobodno ploviti i biti katolik
Idi na vrh

moonlight
M 27 god.,
Split
Član od 31.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 131 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 18.11.2008 u 23:03

poeticni piše:
Pusti ti što je prijateljica rekla.
Zapravo je i potpuno nelogično što govori. Kad dođeš pred suca, znat ćeš da postoji, automatski ćeš ga priznati.

U Bibliji ne piše ništa o 'zadnjoj šansi' kad već napustiš tijelo.

Tko je, po tebi, taj "sudac"? I zašto bi nam uopće sudio? Zbog naše nesavršenosti dok smo na Zemlji? Zbog našeg neznanja i zabluda? Zbog toga što smo iz tih "grešaka" možda nešto i naučili?
Idi na vrh

nedostojna
Ž 31 god.,
Van Hrvatske
Član od 14.11.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 83 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 18.11.2008 u 23:09

barbaraa piše:
ako sam kopirala službrene dokumente katoličke crkve..................znači dsa se ravnam po njima, a sad koliko se može slobodno ploviti i biti katolik

e pa...mislim da je i to sad rastezljiv pojam, ali bi zahtijevao jedni drugu temu...moze li covjek uistinu biti 100% slobodan...koliko su zaista njegove misli samo njegove ili preuzeti sklop stotina drugih misljenja kroz odgoj i obrazovanje...no vjerujem da nam je gospodin dao slobodu,ali naravno i odgovornosti...pa sad negdje izmedju toga dvoga plovi vecina nas...
Idi na vrh

poeticni
M 25 god.,
Zagreb
Član od 10.11.2008.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 18.11.2008 u 23:37

moonlight piše:
Tko je, po tebi, taj "sudac"? I zašto bi nam uopće sudio? Zbog naše nesavršenosti dok smo na Zemlji? Zbog našeg neznanja i zabluda? Zbog toga što smo iz tih "grešaka" možda nešto i naučili?

Koliko ja znam, nek me netko ispravi ako griješim, sudac će biti Sin Čovječji, dakle Isus, koji će suditi i sada umrlima i budućim umrlima. 'Po djelima', kako piše. I zbog neznanja i zabluda, pitao si to. Tko zabludi, kriv je, jer ga je Sotona obmanuo. Jer je sam odabirao između Sotone i Boga. Takve onda bace u oganj pa gore. Ne donosi roda trsu. A vinogradar trsove koji ne rode, logično, siječe.

Suditi će nam kako smo se odnosili prema drugima. Ne može svatko ući u kraljevstvo nebesko. Suditi će nam zato jer možemo po Sinu, 'brda premještati'.. Ako to možemo - možemo sigurno i manje griješiti. Sudi nam naš vlastiti odabir. Put Boga - ili put Sotone. A odabir je potpuno naš i slobodan.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 19.11.2008 u 9:41

nedostojna piše:
e pa...mislim da je i to sad rastezljiv pojam, ali bi zahtijevao jedni drugu temu...moze li covjek uistinu biti 100% slobodan...koliko su zaista njegove misli samo njegove ili preuzeti sklop stotina drugih misljenja kroz odgoj i obrazovanje...no vjerujem da nam je gospodin dao slobodu,ali naravno i odgovornosti...pa sad negdje izmedju toga dvoga plovi vecina nas...

Nema apsolutne slobode, to je sigurno. Na neki način, sve nas uokviruju mnoge stvari. Ipak odluka da ili ne ostaje nama. A tko ju je i u kakvim okolnostima donio, druga je stvar.
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 19.11.2008 u 19:09

moonlight piše:

ono što je učinjeno u neznanju nije grijeh ( nesavladivo pogrešna savjest)
Idi na vrh

Nježni sport
M 35 god.,
Split
Član od 10.02.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 290 (forumaš u usponu)
Napisano: subota, 22.11.2008 u 14:41

evo čitan da je đekson priša na islam http://www.index.hr/xmag/clanak/michael-jackson-presao-na-islam-i-sad-se-zove-mikaeel--alahov-andjeo/410731.aspx
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: subota, 22.11.2008 u 15:08

Nježni sport piše:
evo čitan da je đekson priša na islam http://www.index.hr/xmag/clanak/michael-jackson-presao-na-islam-i-sad-se-zove-mikaeel--alahov-andjeo/410731.aspx

a što je bio do sada?
Idi na vrh

Nježni sport
M 35 god.,
Split
Član od 10.02.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 290 (forumaš u usponu)
Napisano: subota, 22.11.2008 u 17:43

barbaraa piše:
a što je bio do sada?

evo odi ti piše,meni se nije dalo čitat,mislin da je bia jehovini svidok

http://www.adherents.com/people/pj/Michael_Jackson.html
Idi na vrh

barbaraa
Ž 37 god.,
Osijek
Član od 21.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: subota, 22.11.2008 u 21:17

Apologetika
Zašto trebamo braniti svoju vjeru? Da bismo imali pravilan stav prema obrani vjere samo se trebamo ugledati na Isusa. On se nije libio ukoriti, opomenuti, prozvati i to ne samo svoje učenike nego i sve druge ljude.

Apologetika je grana teologije koja se bavi obranom vjere. Mnogi misle da danas nije potrebno braniti vjeru, jer tobože živimo u doba demokracije i ekumenizma pa bi obranom vjere samo zaoštrili međuljudske odnose. Vlada mišljenje da treba poštivati tuđe mišljenje i uvjerenje, ma kakvo ono bilo, a sve to radi izbjegavanja sučeljavanja i trzavica – radi mira u kući. Mi često imamo različito mišljenje o nekom nogometnom timu, o pjevaču, o političkoj stranci i o tome živo raspravljamo i sučeljavamo svoja mišljenja, a ipak ostajemo i dalje prijatelji. Kada je riječ o vjeri, onda se pak radije povlačimo u sebe i svoje stavove zadržavamo za sebe bojeći se da ne bi drugu osobu uvrijedili.

Da bismo imali pravilan stav prema obrani vjere samo se trebamo ugledati na Isusa, jer on nam je primjer u svemu. Isus se nije libio ukoriti, opomenuti, prozvati i to ne samo svoje učenike nego i sve druge ljude s kojima se susretao, bez obzira na njihovo religijsko opredjeljenje. On je propovijedao evanđelje svakom čovjeku, a od svojih sljedbenika je tražio da čine isto. Od tih prvih dana kršćanstva, još za vrijeme Isusova života, pa sve do danas, vjera je uvijek bila napadana. Sjetimo se kako su farizeji optuživali Isusa da čini čudesa uz pomoć sotone. No, Isus nije ostao šutke nego im je odgovorio na te optužbe (Mt 12,24–30). Koliko mi čujemo optužbi na račun Katoličke Crkve; da li mi odgovorimo na te optužbe, i da li znamo na njih odgovoriti?

Od apostola pa sve do danas uvijek je bilo branioca vjere. Sveti Pavao u svojoj poslanici Kološanima kaže: ”Poučavajte i opominjite jedan drugoga sa svom mudrošću!” (Kol 3,16). Ne trebamo se stidjeti svoje vjere, niti ustručavati od pouke ili upozorenja onima koji krivo vjeruju (Tit 1,10–11; 3,10). Da bismo mogli braniti svoju vjeru moramo je prvo dobro poznavati. Katolici su ”sol zemlji. Ali ako sol obljutavi, čim će se ona osoliti?” (Mt 5,13). Katolici koji ne prihvaćaju vjeru u cijelosti su kao sol koja obljutavi. Umjesto što napadaju crkvu, bolje bi im bilo da slušaju svoje svećenike i biskupe koji već 2000 godina brižljivo čuvaju i prenose vjeru otaca svojih, onako kako su nam je predali apostoli.

Danas postoji preko 30.000 samo na kršćanstvu baziranih denominacija, sekti i kultova, da i ne spominjemo ostale religije istoka, kao što su budizam, hinduizam itd. Ima raznovrsnih religija, počevši od onih koji se klanjaju komadu kamena, do onih koji vjeruju da Bog vozi leteći tanjur. Da li mi trebamo poštivati njihovo mišljenje, bez obzira koliko su u krivu? Mnogi misle da nam to nalaže demokratsko opredjeljenje, da je sučeljavanje besmisleno jer vodi k razdoru. Međutim, Isus ne poznaje kompromis kada je vjera u pitanju: ”Nemojte misliti da sam došao donijeti na zemlju mir! Nisam došao da donesem mir, nego mač” (Mt 10,34). Sjetimo se samo koliko je mučenika dalo svoje živote u obrani vjere. Poznati apologet Frank Sheed tvrdi da svaki čovjek zaslužuje poštovanje, ali ne i svako njegovo religijsko uvjerenje. Čovjekovo razmišljanje o religiji ne bi trebalo zasluživati više poštovanja nego njegovo razmišljanje o bilo kojem drugom polju života, na primjer o nogometu. Pokazati poštovanje prema religijskom uvjerenju za koje znamo da je krivo, značilo bi da tu osobu tretiramo djetinjasto, ne želimo joj reći istinu da joj ne bi razbili iluzije. Drugim riječima, tretirajući čovjekovo religijsko uvjerenje s više poštovanja nego ono zaslužuje znači tretirati čovjeka s manje poštovanja nego on zaslužuje. Ako mi vidimo da netko srlja u propast mi ćemo ga upozoriti, mada ćemo respektirati njegovu odluku kakvagod ona bila, jer slobodna volja je dana od Boga i to se mora poštivati. Treba dakle pokazati respekt prema čovjeku, ali ne bezuvjetno i prema njegovom uvjerenju. Ako budemo šutjeli, onda ćemo završiti kao one zemlje u kojima su legalizirani abortus, eutanazija, homoseksualni brakovi, prostitucija, droga itd. ”Vi ste svjetlo svijetu,” rekao je Isus svojim sljedbenicima. ”Ne žeže se svijeća da se stavi pod varićak, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući (Mt 5,14–15).”

Neki će reći, pa sve su religije samo različiti putovi u nebo, nema bolje ili lošije religije. Sve religije potječu od čovjeka te se zasnivaju na čovjekovom poimanju Boga i vode do Boga ovim ili onim putem. Mogli bi reći da – ALI, postoji jedna religija koja je drugačija od svih ostalih, jedna religija koja ne potječe od čovjeka već od Boga živoga, religija koju nije izmislio čovjek, već nam je dana kroz objavu Isusa Krista Boga našega – tu religiju naučava jedna sveta katolička i apostolska Crkva. Katolička Crkva je jedina koja može reći da je njen osnivač sam Bog (Mt 16,18), a ne čovjek. Ni jedna druga religija ne može ustvrditi da je osnovana izravno od Boga.

Ekumenizam nikako ne stoji u suprotnosti s obranom vjere, naprotiv. Pravi ekumenizam se zasniva na razumijevanju razlika među religijama, te dijalogu o tim razlikama i suradnji na onim poljima koja su nam zajednička. Ignoriranje razlika ili izbjegavanje razgovora o razlikama ne može dovesti do plodne suradnje. Upravo suprotno, različita stajališta se moraju dobro upoznati, kako bi obje strane, dobro informirane, mogle ući u dijalog. Klasičan primjer lošeg ekumenizma je kad se kritizira određeno stajalište, a da se o njemu nema prava informacija. Nama je dužnost da objasnimo stajališta Katoličke Crkve, kako bi nas drugi mogli bolje razumjeti.

Obrana vjere nije samo usmjerena prema drugim religijama ili nevjernicima, mada je to njen primarni zadatak, već ona često vodi i k vlastitom obraćenju, tj. produbljenju vjere te nam pomaže, upoznavši otajstva vlastite vjere, da vjerodostojnije živimo vjeru svojih otaca. Na kraju, mogli bismo reći da se konačna svrha obrane vjere svodi na privlačenje duša k Isusu Kristu, Bogu našemu. Na to smo pozvani od Isusa: ”Pođite za mnom, i učinit ću vas ribarima ljudi!” (Mt 4,19).

dr. Ivan Poljaković
http://www.palotinci.hr/Crkva/Teoloska-misao/Apologetika.aspx
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5 6 7 8
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom