M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2443 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 15:38 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
stankica
piše: Kakav odgovor jednog borca za ekumenizam,a u ovom slučaju međureligijskog dijaloga
Plava džamija je po svojoj ljepoti i grandioznosti svrstana među svjetska čuda i samo poređenje u kontekstu ove teme je krivo!Pored nje se ništa ne bi smjelo graditi,ako ne iz drugih razloga onda barem iz čistog poštovanja prema ljepoti..
I katedrala u Kölnu je draga stankica poznata po svojoj grandioznosti i najljepsa je crkva u Europi. Prema tome je moje poredjenje vise nego prikladno!
Ž 45 god., Rijeka Član od 11.04.2008. Pošalji poruku
Poruka: 606 (iskusni forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 15:46 Mijenjano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 15:48 (ALINA) Tema: Je li ovako nesto opravdano?
Riječ manjina bi značila nešto što je malo, ili nešto čega je manje, ali ne odnosi se i na manju vrijednost.
Međutim manjine vole preuzeti osobine malog (djeteta) pa plakati, plakati, plakati...uvijek netko čuje plač i priteče u pomoć i udovoljava svakom zahtjevu. Kad djetetu na vrijeme ne damo do znanja da ne može plačem dobiti sve, onda ono postane mali tiranin. Ne pristaje odrasti i preuzeti ponašanje odraslih, koje uključuje slobodu, ali i odgovornost, ograničenja, obaveze, dogovore, kompromise...
Bolje je sebe uvijek nazivati "malim" i kukati kako te "veliki" ne slušaju. Negdje sam pročitala da u toj istoj Njemačkoj, ako ti se prigovori zbog posla (jer ga nisi dobro obavio), najbolje se odmah pozvati na to da si povrijeđen na manjinskoj osnovi, zaprijetiti raznim službama koje manjine štite i riješiš problem! To je zlouporaba manjine i toga ima!
Najnoviji primjer iz Istre; ravnatelj talijanske gimnazije sagradio zid između talijanske i hrvatske škole. Koliko je tekstova tome posvećeno? Nekoliko malih...da li su, a bilo bi pošteno, reagirali i osudili to pripadnici talijanske manjine u Saboru - nisu. Zid su srušila djeca i neka su. Istovremeno, ti isti ljudi (koji ne reagiraju na negativna ponašanja svoje manjine) se bune npr. protiv dolaska Thompsona u tu istu Istru. I zid će sagraditi ako treba na Učki.
M 27 god., Zagreb Član od 22.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 99 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 16:11 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
jasminka
piše: ako nekog muslimana vrijeđa križ u katoličkoj zemlji, pa zašto onda mene ne bi smetala đamija koju sad misle izgraditi pored katedrale'
PO KOJOJ LOgici večina posdtaje manjina>?
S ovim se slažem.
Pitanje križa u školama zapravo je pitanje dali država treba biti sekularna ili ne.
Ja sam protiv sekularizacije države.
Ja sam za to da većina prilagodi državu sebi, a manjinama treba omogućit dodatne državne programe kroz koje mogu njegovati svoj identitet.
Npr. Ako nas u državi ima 90% kršćana, tada si trebamo uzet za pravo da škole uredimo po našem ukusu, a manjinama ćemo osigurati posebne vjeronaučne dvorane ili čak zasebne škole - vrlo jednostavno.
Kada prestanemo mi kršćani činiti većinu u državi tada ćemo se prilagodit situaciji, maknuti križeve iz škola i odlaziti na vjeronauk nedjeljom u crkvu i slično...
Bitno:
Ima jedna dobrobit kad su države ne-sekularne: Onda one imaju svoj Identitet. Tako svatko zna da je Hrvatska katolička zemlja, a Iran Islamska zemlja. Bez religijskog identiteta svi postajemo jedna bljutava kaljuža: tada postajemo "liberali" koji moraju biti tolerantni prema svačijem hiru - a to u potpunosti ide u prilog pokretu ateista - koji religiju žele smjestit u margine i prikazati ju kao nešto nebitno (nadam se da me shvaćate šta želim reć)
Ž 42 god., Osijek Član od 01.10.2008. Pošalji poruku
Poruka: 26 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 16:41 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
Je li neka zemlja katolička ili ne, o tome se da raspravljati? OK, znam da se ogroman broj ljudi kod nas deklarira kao katolici ili kršćani drugih denominacija, no da li smo katolička zemlja... nisam baš sigurna. Može li se zemlja u kojoj se mito i korupcija smatraju normalnim, u kojoj se radniku ne daje njegova plaća ( kaže jedan stari molitvenik Srca Isusova da je to u Nebo vapijući grijeh ), u kojoj je novac postao idol, zvati katoličkom ? A takva je i ta bajna katolička Europa. Puštati svinje preko tla gdje se treba graditi džamija je ispod svih ljudskih vrijednosti. Misliti da i muslimani ne pripadaju bližnjima je protivno samoj srži evanđelja. S takvim uvjerenjima u srcu i glavi mogu samo početi neki novi ratovi, koji nikome ne donose dobro.
M 31 god., Zagreb Član od 16.12.2007. Pošalji poruku
Poruka: 100 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 17:07 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
LutkoSchlappa
piše: BRAVO!
To je ključ svega...Musliman u Njemačkoj se ne odriče svoje vjere, a Njemac u Njemačkoj se treba odreći svoje!
Ako sam ja katolik i moje dijete je katolik i velika večina učenika u razredu su katolici...zašto zbog jednog muslimana moramo skinuti križ sa zida?
Jedno je tolerancija i ljubav koju treba imati prema drugim vjernicima, ali sasvim drugo je zaboraviti svog Boga da bi njima ugodili malo više.
Zato jer Europa nije kršćanska nego sekularna. Dakle, to što ste ti i tvoje dijete kao pripadnici većine neke određene vjere, u sekularnom društvu zapravo ne znači ništa više od još jednog kulturološkog i identifikacijskog obilježja pojedinca. U tom smislu križu nije mjestu u školi bilo koje sekularne građanske države. Neovisno kojih vjernika u toj državi ima najviše.
Uostalom, demokratičnost jednog društva se najbolje vidi upravo kroz prava koja većina tog društva daje raznim manjinama. Dakle, demokracija nije pravo većine da sve bude onako kako im je "milo" nego bi demokracija trebala biti sustav u kojem i većinski i manjinski pripadnik imaju jedanak prava u svim aspektima društvenog života bez da većina nameće manjini svoje stavove ili obratno.
Svatko od nas bi trebao znati da je nekad i negdje u manjini zbog nečega što je ili zbog nekog od svojih stavova.
M 31 god., Zagreb Član od 16.12.2007. Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 17:11 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
fyodor
piše: S ovim se slažem.
Pitanje križa u školama zapravo je pitanje dali država treba biti sekularna ili ne.
Ja sam protiv sekularizacije države.
Ja sam za to da većina prilagodi državu sebi, a manjinama treba omogućit dodatne državne programe kroz koje mogu njegovati svoj identitet.
Npr. Ako nas u državi ima 90% kršćana, tada si trebamo uzet za pravo da škole uredimo po našem ukusu, a manjinama ćemo osigurati posebne vjeronaučne dvorane ili čak zasebne škole - vrlo jednostavno.
Kada prestanemo mi kršćani činiti većinu u državi tada ćemo se prilagodit situaciji, maknuti križeve iz škola i odlaziti na vjeronauk nedjeljom u crkvu i slično...
Bitno:
Ima jedna dobrobit kad su države ne-sekularne: Onda one imaju svoj Identitet. Tako svatko zna da je Hrvatska katolička zemlja, a Iran Islamska zemlja. Bez religijskog identiteta svi postajemo jedna bljutava kaljuža: tada postajemo "liberali" koji moraju biti tolerantni prema svačijem hiru - a to u potpunosti ide u prilog pokretu ateista - koji religiju žele smjestit u margine i prikazati ju kao nešto nebitno (nadam se da me shvaćate šta želim reć)
Ovakav stav svakako uopće ne zaslužuje ozbiljan odgovor u Europi u 21. stoljeću.
Dovoljno je samo prolistati sve zemlje svijeta i vidjeti žive li ljudi bolje u sekularnim ili nesekularnim državama. Za početak, čovjek se može zapitati zašto je baš Turska kao sekularna država od svih islamskih država jedna od najnormalnijih?
Povijest je pokazala da je sekularna država preduvjet slobode i normalnog života pojedinca.
Ž 22 god., Zagreb Član od 25.09.2008. Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 20:09 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
TroIva
piše: Djevojko rijec Ekumenizam se koristi samo za dijalog sa krscanima.
Sa muslimanima se ta rijec ne moze upotrijebiti nego je ispravan izraz medjureligijski dijalog. Hvala
dobro, međureligijski dijalog. u svakom slučaju bolje nego mržnja ili netrpeljivost među religijama
Ž 22 god., Zagreb Član od 25.09.2008. Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 20:14 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
LutkoSchlappa
piše: BRAVO!
To je ključ svega...Musliman u Njemačkoj se ne odriče svoje vjere, a Njemac u Njemačkoj se treba odreći svoje!
Ako sam ja katolik i moje dijete je katolik i velika večina učenika u razredu su katolici...zašto zbog jednog muslimana moramo skinuti križ sa zida?
Jedno je tolerancija i ljubav koju treba imati prema drugim vjernicima, ali sasvim drugo je zaboraviti svog Boga da bi njima ugodili malo više.
ovo me podsjeća na onu pjesmu - moj je Bog jači od tvog...
hej ti kršćaninu koji vjeruješ u jednoga Boga, onda shvati da je i đamija napravljena tom istom Bogu
mi vjerujemo u jednog Boga, oni vjeruju u jednog Boga - dakle vjerujemo u ISTOG Boga, jer na nebu je samo jedan - e pa upravo taj kojem se i MI i ONI molimo- samo na drugačiji način
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 22:15 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
LordExtra
piše: Ovakav stav svakako uopće ne zaslužuje ozbiljan odgovor u Europi u 21. stoljeću.
Dovoljno je samo prolistati sve zemlje svijeta i vidjeti žive li ljudi bolje u sekularnim ili nesekularnim državama. Za početak, čovjek se može zapitati zašto je baš Turska kao sekularna država od svih islamskih država jedna od najnormalnijih?
Povijest je pokazala da je sekularna država preduvjet slobode i normalnog života pojedinca.
Možeš li mi reći po čemu je to Turska tak izuzetno normalna država?
Da li po ubijanju katoličkih svećenika i redovnika?
A što se tiće Europe 21.stoljeća, ona ako nastavi ovako kako je nastavila, a to je da prekida svoje korijene i negira temelj na kome počiva, a to je upravo kršćanstvo, sama će sebe proždrijeti i nestati kao nešto što je bilo od početka osuđeno na vlastitu propast!
Ne mora ona bii kršćanska, ne mora! Nek bude čisti new age ( a koji je zapravo jedna jako ogranićena forma blamaže na razini tobož duhovnoj) ali svoje temelje ne može negirati.
M 26 god., Zagreb Član od 03.10.2008. Pošalji poruku
Poruka: 13 (novi forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 7:58 Mijenjano: utorak, 7.10.2008 u 7:59 (lutkoschlappa) Tema: Je li ovako nesto opravdano?
Armaita Angelium
piše: ovo me podsjeća na onu pjesmu - moj je Bog jači od tvog...
hej ti kršćaninu koji vjeruješ u jednoga Boga, onda shvati da je i đamija napravljena tom istom Bogu
mi vjerujemo u jednog Boga, oni vjeruju u jednog Boga - dakle vjerujemo u ISTOG Boga, jer na nebu je samo jedan - e pa upravo taj kojem se i MI i ONI molimo- samo na drugačiji način
Ili si izvukla kriv citat ili te ja jednostavno ne kužim...koje moje riječe te podsjećaju na pjesmu - moj je Bog jači od tvog?
Nisam govorio protiv muslimana i da ih treba istjerati već da katolik, iako ima muslimana u njegovoj državi, može živjeti svoju vjeru ... u vlastitoj državi!
M 33 god., Zagreb Član od 15.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 119 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 9:13 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
jasminka
piše: Možeš li mi reći po čemu je to Turska tak izuzetno normalna država?
Da li po ubijanju katoličkih svećenika i redovnika?
Za neke, pa i na riječima velike kršćane, Turska je normalna država jer se usuđuje raditi ono što bi mnogi radili u Europi po mnogim drugim pitanjima, a ne samo po vjerskim, osobito kad se radi o muslimanima.
Turska vojska čuva sekularnost države, prijeteći stalno svim političkim strankama i grupama državnim udarom, ako primijeti i najmanji (opravdan i neopravdan) znak fundamentalizma ili formiranja islamske države po uzoru na Iran, Pakistan, pa čak i na djelomično sekularne države Jordan, Siriju i Saudijsku Arabiju. Korijeni toga potječu od Kemala Ataturka koji je nakon Prvog svjetskog rata osnovao modernu tursku državu, sekularizirajući je, oduzimajaći vjerskim institucijama i svećenstvu svaki utjecaj na politički i društveni život, ukidajući šerijat uvođenjem sekularnog europskog građanskog prava, zabranom nošenja fesova muškarcima (crvene kape sa ili bez turbana) i feredža ženama (pokrivanje glave i lica). U Ataturkovo vrijeme sekularizacija je bila tolika da je čak u Sovjetskom Savezu bilo više džamija nego u Turskoj. Stvari su se s vremenom malo ublažile, ali vojska je ostala nedodirljiva. Nije da vojnici (generali i drugi časnici) nisu vjernici, ali su skoro do krajnosti antiklerikalno raspoloženi (da uvjetno upotrijebim naš domaći izraz).
Mnogi koji laju protiv članstva Turske u EU, vjerojatno bi je rado primili zbog toga što čini po pitanju islamske vjere, ali smeta im što su ti Turci koji to čine ipak muslimani, a i način na koji to čine (stalna prijetnja državnim udarom) ipak nije demokratski, a demokracija je kočnica koja takve postupke onemogućava u EU.
Kada čujete da muslimani, konkretnije Turci, žele u nekom europskom gradu gdje žive džamiju, a žene svoje marame, prije nego se tome usprotivite, imajte na umu da ti ljudi koji dolaze iz siromašnijih krajeva, a ne urbanih središta (Ankara, Istanbul) i gdje im članovi obitelji žive u siromaštvu i čekaju da im njihovi iz za njih bogate Europe pošalju koju crkavicu (kao i mi nekad), ne mogu živjeti svoja vjerska uvjerenja u svojoj punini u svojoj zemlji, osim ako ne žive u krajnjoj zabiti u nepristupačnim planinama, kako bi se reklo, Bogu iza nogu.
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 9:24 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
silent
piše: Za neke, pa i na riječima velike kršćane, Turska je normalna država jer se usuđuje raditi ono što bi mnogi radili u Europi po mnogim drugim pitanjima, a ne samo po vjerskim, osobito kad se radi o muslimanima.
Turska vojska čuva sekularnost države, prijeteći stalno svim političkim strankama i grupama državnim udarom, ako primijeti i najmanji (opravdan i neopravdan) znak fundamentalizma ili formiranja islamske države po uzoru na Iran, Pakistan, pa čak i na djelomično sekularne države Jordan, Siriju i Saudijsku Arabiju. Korijeni toga potječu od Kemala Ataturka koji je nakon Prvog svjetskog rata osnovao modernu tursku državu, sekularizirajući je, oduzimajaći vjerskim institucijama i svećenstvu svaki utjecaj na politički i društveni život, ukidajući šerijat uvođenjem sekularnog europskog građanskog prava, zabranom nošenja fesova muškarcima (crvene kape sa ili bez turbana) i feredža ženama (pokrivanje glave i lica). U Ataturkovo vrijeme sekularizacija je bila tolika da je čak u Sovjetskom Savezu bilo više džamija nego u Turskoj. Stvari su se s vremenom malo ublažile, ali vojska je ostala nedodirljiva. Nije da vojnici (generali i drugi časnici) nisu vjernici, ali su skoro do krajnosti antiklerikalno raspoloženi (da uvjetno upotrijebim naš domaći izraz).
Mnogi koji laju protiv članstva Turske u EU, vjerojatno bi je rado primili zbog toga što čini po pitanju islamske vjere, ali smeta im što su ti Turci koji to čine ipak muslimani, a i način na koji to čine (stalna prijetnja državnim udarom) ipak nije demokratski, a demokracija je kočnica koja takve postupke onemogućava u EU.
Kada čujete da muslimani, konkretnije Turci, žele u nekom europskom gradu gdje žive džamiju, a žene svoje marame, prije nego se tome usprotivite, imajte na umu da ti ljudi koji dolaze iz siromašnijih krajeva, a ne urbanih središta (Ankara, Istanbul) i gdje im članovi obitelji žive u siromaštvu i čekaju da im njihovi iz za njih bogate Europe pošalju koju crkavicu (kao i mi nekad), ne mogu živjeti svoja vjerska uvjerenja u svojoj punini u svojoj zemlji, osim ako ne žive u krajnjoj zabiti u nepristupačnim planinama, kako bi se reklo, Bogu iza nogu.
Dok diskutante koji se s tobom prozivaš i govoriš im da LAJU, ne vidim zdravog razloga uopće s tobom razgovarati, razmijenjivati mišljenje, jer mi je ispod svakog nivoa.
Cijeli tvoj trud oko Turske i njene Normalnosti, zbog tog pada u vodu.
Turska je normalna država koliko je "normalan " i ovaj tvoj način izjašnjavanja.
Zapravo ne znam jednu državu danas da je Normalna.
Čak niti Norveška nije normalna, a kamo li Turska.
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 10:04 Tema: Je li ovako nesto opravdano?
Sve u redu.
protiv gradnje đamije namam ništa, ali protiv gradnje đamije do katedrale imam!
neka se ostave na miru Crkva i crkvena dobra, kršćanima neka se dopusti da žive svoj vjernički život, kao što se u katoličkim i kršćanskim zemljama dopušta muslimanima i ostalima da žive svoju duhovnost bez nametanja.
Nametanje đamije i islamske sjene koja želi pasti na katedralu previše je očita.