Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Religije  •  Je li ovako nesto opravdano?
Religije

Rasprave i fenomeni vezani uz religije svijeta
Moderatori: Hrvoje Lady
Tema: 15
Poruka: 601
Najnovija tema: Moj prijatelj u sekti - što činiti?
Aktualna tema: Moj prijatelj u sekti - što činiti?
Zadnja poruka: sara, četvrtak 4.12.2008. u 21:28
Naslov teme:
Je li ovako nesto opravdano?
Autor teme: TroIva  •  Broj odgovora: 72  •  Broj pregleda: 1535
1 2 3 4 5
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
Armaita Angelium
Ž 22 god.,
Zagreb
Član od 25.09.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 100 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 19:12
Tema: Je li ovako nesto opravdano?

ja bih išla u crkvu, ali bi mi bilo drago da je u blizini i đamija. na neki način bi to približilo dvije vjere u molitvi prema istom Bogu.
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
TroIva
M 7 god.,
Županja
Član od 11.06.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 2444 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 19:25

Armaita Angelium piše:
ja bih išla u crkvu, ali bi mi bilo drago da je u blizini i đamija. na neki način bi to približilo dvije vjere u molitvi prema istom Bogu.

Imas toga po Bosni no da su te dvije zgrade simboli suzivota, e bome nisu. upravo naprotiv. Kao sto se zvonik i munara uzdizu kao suparnici isto tako i oni koji u te zgrade idu ne ponasaju se drukcije.
Idi na vrh

Armaita Angelium
Ž 22 god.,
Zagreb
Član od 25.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 19:30

TroIva piše:
Imas toga po Bosni no da su te dvije zgrade simboli suzivota, e bome nisu. upravo naprotiv. Kao sto se zvonik i munara uzdizu kao suparnici isto tako i oni koji u te zgrade idu ne ponasaju se drukcije.

e to je stvar u ljudima i političkim okolnostima, nažalost
Idi na vrh

ivan14
M 37 god.,
Šibenik
Član od 20.07.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 512 (iskusni forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 19:41

Armaita Angelium piše:
ja mislim da ti mene provociraš i to namjerno. ne znam koji ti je motiv, ali već sam ti rekla da kad me citiraš onda objasni i zašto! jer ja tebi to ne radim

ja ne citiram nikoga tko može biti iskren, pa priznati sam sebi greške. ja samo citiram ljudsku neopreznost i minimiziranje vječnih vrijednosti. hvala ti.
Idi na vrh

mitropolit germogen
M 18 god.,
Zagreb
Član od 15.06.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 10 (novi forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 19:51

ljepo je da ti to želiš, no vjeruj mi. kad dojde do tga da imaš đamiju pokraj crkve, neće ti to biti drago. i sigurno nećeš ići u crkvu s istom sigurnošću kojom sada ideš
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10146 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 20:08

mitropolit germogen piše:
ljepo je da ti to želiš, no vjeruj mi. kad dojde do tga da imaš đamiju pokraj crkve, neće ti to biti drago. i sigurno nećeš ići u crkvu s istom sigurnošću kojom sada ideš

eto kratko i jasno!
potpuno se slažem s ovom tvrdnjom koja je istinita i na žalost, realna.
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10146 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 20:10

Amelya piše:
nije lijepo koristiti ružne riječi kao "sranje,...

hvla na napomeni, točno je što kažeš.

međutim takve se stvari drugačije ne mogu nazvati.
Idi na vrh

Armaita Angelium
Ž 22 god.,
Zagreb
Član od 25.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 20:35

mitropolit germogen piše:

to je zbog politike, ali da se muslimani drže kurana kako treba, sve bi bilo drugačije.
Idi na vrh

Lady
Ž 31 god.,
Zagreb
Član od 19.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1012 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: srijeda, 8.10.2008 u 8:03

To je lijepo zaisljeno, ali je preizazovno za nas ljude jer ne razmisljamo dovoljno razumom (iako smo po stvaranju jedina razumna bica, medjutim, koristimo previse nize sfere razmisljanja, pa jedan plod toga moze biti i nesnosljivost!). Vidis kako svim religijama trebaju neki dijalozi i kako tesko sjedaju i za zajdencki stol, a kamoli da zive u pravom i iskrenom suzivotu.

Tada bi pripadnici obaju religija bili pravi sveci, a ne osrednja manipulativna masa svijeta....
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4191 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 8.10.2008 u 9:35

moonlight piše:
Ako je liberalizam prihvaćanje različitosti u svojoj sredini, nenametanje agresivno svojih stavova i neosuđivanje onda sam liberal, iako se ne smatram takvim. Zanimljivo je da kad se spomene kršćanstvo kao temelj današnje Europe zaboravlja se da u današnjoj Europi ne žive samo kršćani nego i stanovništvo drugih vjeroispovijesti i da bi ta kršćanska Europa, u svom kršćanskom duhu, trebala prihvatiti različitost i biti tolerantnija. Činjenica je da kršćani u nekim islamskim zemljama nemaju ni blizu status kakav muslimani imaju u Europi no to ne znači da bismo trebali slijediti njihov primjer. Netko treba učiniti prvi korak prema međusobnom višem razumijevanju i toleranciji.
U neku je ruku i logično da su kršćani degradirani u nekim islamskim zemljama, možda iz razloga što je islam nastao 600 godina kasnije od kršćanstva, a kako se religija razvija, evoluira, islam se možda danas nalazi na stupnju razvoja u kakvom je bilo kršćanstvo prije 600 godina. Dobro znamo što se radilo u ime kršćanstva prije 600 godina te vjerujem da su nas ti postupci crkve u srednjem vijeku sigurno unazadili za 200-300 godina. Da nije bilo inkvizicije, koja je gušila svaki oblik napretka i znanosti, danas bismo sigurno bili naprednija vrsta i duhovno i tehnološki.

Činjenica je da se danas u Europi izgubila vjera, da su ljudske slobode omogućile svakave pojave, no pitanje je:zašto je došlo do ove pojave? Današnja Europa je, kažete, nastala na kršćanskim temeljima, a potpuno je "zastranila". Netko će reći, uzrok ovome je moralni problem (iskreno, ne znam kako bih definirao moral), drugi će reći, gospodarski problem, no moje je mišljenje da je uzrok DUHOVNI problem. Problem leži u našem odnosu prema Bogu i u onome u što mi vjerujemo da on "traži" i "želi" od nas. Kad bismo u potpunosti promijenili naše shvaćanje Boga vjerujem da bismo se polagano počeli oporavljati i da bi se ova vrsta počela razvijati kako treba.
Što se tiče skučenog načina razmišljanja...oprosti, ali najviše skučenosti, netolerancije i osuđivanja sam vidio kod najfanatičnijih katolika. Takvi ljudi obično nisu spremni za konstruktivnu raspravu i svako drugačije razmišljanje shvaćaju kao napad. Klasičan rezultat programiranja.

Molim te, malo prouči povijest Crkve i to iz nečeg kvalitetnog. A malo i prouči islam da ozbiljnije utvrdiš neke njegove oznake.
Posebno pruči inkviziciju, jer je očito da te stvari baš ne razumiješ posve dobro.
Jesi li svijestan da je inkvizicija bila puno puta oruđe u rukama vladara, a da je španjolska inkvizicija kao takva i u temeljena. I, znaš li koliko znanstvenika su bili klerici?
Imaš posve pravo ne biti kršćanin, ali ako želiš komentirat neke stvari, onda ih trebaš i znat.
Idi na vrh

moonlight
M 27 god.,
Split
Član od 31.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 129 (mladi forumaš)
Napisano: srijeda, 8.10.2008 u 10:54

jasminka piše:
po prvoj tvojoj rečenici, definiciji liberalizma, i ja bih se lako svrstala u te....ali....kao s pokretom feminizma kada se išlo za tim da se žene priznaju kao ravnopravna bića uz muškarce, da im se isti rad koji rade i satnica plati kao i muškarcima, da im se dopusti bolovanje, da ne gube posao sa trudnoćom, da smiju odabrati svog bračnog druga. da se mogu visoko školovati, da mogu biti priznate i cijenjene u društvu i da imaju zaštitu od svakakvih degradacija ili nasilništva, s tim se pokretom otišlo u krajnost.
Krajnost neću nabrajati jer mislim da svi znamo krajnosti feminizma.
Tako je i s liberalizmom..moram priznati da sam furala neki liberalizam što se tiće mog poimanja vjere i religije i...postala sam manje liberalna, jer sam uvidjela da liberalizam zapravo nije nikakav slobodan stav..to je jedan pokret koji je skrenuo sa svog pravogf pravca, jer kako se liberalizmom ipak u društvo oslobađalo nekih stega i skućenog mišljenja, tako je liberalizam otišo u nešto što se može nazvati i nemoralom i neslobodom uopće. Prije svaga taj liberalni stav kojime se Crkvi kad se nema što spočitava uvijek jedno te isto, od srednnjega vijeka, pape, križarskih ratova, u novije vrijeme pedofilstva, homoseksualizma itd isl.
žalosno.
tako sad i ovo tvoje pretjerivanje da ak smo kršćani da bi i drugim vjerama trebali u svom kršćanskom duhu...blabla..A što bi ti zapravo htio? jesmo li konstatirali da se u kršćanskim zemljama slobodno grade đamije? ašrami? jesmo li? pa što ti još hoćeš? to bi trebao biti razlog da se maknu križevi sa zidova učionica? a šta to tebi smeta npr. smijemo li znati? ti se osjećaš slobodarom, širokog pogleda, na sve vjere osim naše kršćanske? mislim da si u totalnom košmaru, samog sebe uvjeravaš kak si slobodouman i time se služiš ne bi li ponizio kršćane i obezvrijedio našu vjeru i naš vjernički život....mama mia!

mogu ti samo reći da je tebi daleko lakše braniti islam, a ja napr ne znam čemu ga braniti kad ga nitko ovdje ne napada, jer ti o islamu ne znaš zapravo niš. ztnaš da je Crkva prije 600 godina to i to..i točka..a ne znaš što je Muhamed, i ne znaš što piše u Kur'anu. Prema tome tvoji su argumenti dječija igra. najlakše je reći da je susjed bolji, jer ne znaš što mu se događa između 4 zida, a kod sebe doma znaš. To je ono što čitam kod tebe.
Po vjerojatno nekim vjernicima koji su u tvojoj blizini ti zaključuješ da smo to i to..i fino si nas sve lijepo smjestio u svoju ladicu zvanu_zablude glupih kršćana.

je sigurno bismo već živjeli na Marsu da nije bilo inkvizicije, tu se slažem s tobom.

Samo iznosim svoje mišljenje, ne moraš me zbog toga napadati. Prošlo je vrijeme kada se zbog drugačijeg načina razmišljanja kažnjavalo. Imam osjećaj da se osjećaš ugroženo, iako ne bi trebala ako imaš čvrstu vjeru.
Nigdje u svojim postovima nisam obezvrijeđivao kršćanstvo, jer je ideja kršćanstva u biti izuzetno pozitivna, no za razliku od tebe, na neke pojave u kršćanstvu pokušavam gledati što objektivnije te sa takvim pogledom na stvarnost vidim neke nelogičnosti u katoličkom nauku (koje su, naravno, potekle od ljudi) i primjećujem da današnje kršćanstvo u svom pristupu nema nikakve veze sa prvim kršćanima i njihovim naukom. Nitko nije primijetio da je današnja crkva okrenuta većinom materijalnom a malo duhovnom komponentom? Otiđite u Vatikan, u baziliku sv. Petra i vidjet ćete na licu mjesta tu "skromnost" koju propagiraju. Mnogi koji su tamo, kad su to vidjeli (kao i ja), su se razočarali, jer su shvatili da crkva propovijeda nešto što uopće ne živi.
Istina je da slabo poznajem islam, što je i logično jer živim u "katoličkoj" sredini, tako da ga nisam nešto posebno komentirao.
Kažeš da živim u totalnom košmaru... odakle to znaš? Poznaješ me? Iskreno, otkad sam izašao iz crkve i otkad ne slušam svaku papinu i biskupsku izjavu živim puno ljepše i osjećam se odlično. Tek sam sada shvatio pravu veličinu Boga i naš odnos sa njim. U crkvi to nisam mogao jer od šume obreda, rituala i zapovijedi nisam vidio pravu poruku. Zapravo, u interesu je religija da naprave što kompliciranije i "mističnije" obrede da bi narod pomislio kako je to nešto veličanstveno i kako bi im bez problema uzimali novac. Ljudi iz nekog razloga više vole kvantitetu a ne kvalitetu.
Iskreno, čini mi se da najfanatičniji kršćani žive u totalnom košmaru jer se non-stop nečega boje, izvršavaju sve što im Crkva naredi da bi "zadovoljili" Boga, imaju osjećaj krivnje koji, usput rečeno, može u većoj količini izazvati i neka oboljenja.
Idi na vrh

outspacer
M 30 god.,
Van Hrvatske
Član od 27.10.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 389 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 9.10.2008 u 10:29
Mijenjano: četvrtak, 9.10.2008 u 10:30 (outspacer)

TroIva piše:
Prenosim sa jedne njemacke katolicke web stranice koja donosi vijesti iz crkvenog zivota (www.kreuz.net)

Bezgresno sredstvo

Znate li sto rade Talijani kad zele sprijeciti gradnju dzamije?
Prosetaju par krmaka po buducem gradilistu.Kud se svinje setaju, muslimani dzamija ne grade.
Mozda bi se ta praksa trebala prosiriti i po Njemackoj.
Poznate li kakve seljake? U Kölnu bi se blizu katedrale sada trebala graditi ogromna dzamija. Pokus je bolji od ucenja.
Nekakav seljak bi ondje trebao na duze vrijeme istovariti svinje i to najbolje tako da oni koji tu zgradu grade doznaju da su svinje na terenu.
To bi se moglo bez problema napraviti.
To zvuci toliko svmjesno da je za nepovjerovati. Ali ponekad u zivotu do uspjeha dovode i jednostavna sredstva.
A i ne moze naskoditi tako nesto pokusati.A ni nije ni ilegalno.

Dobro, razumijem da je Njemcima puna kapa dzamija koje nicu posvuda po njihovoj zemlji. Ali ovo, i k tomu na katolickoj web stranici!

Evo da se i ja javim na ovu jako komentiranu temu.....
Svaka čast islamu i njegovim pripadnicima, ja sam u životu imao i previše iskustva sa Islamom, a i nedavno sam godinu dana radio u muslimanskoj sredini, no nema tog Boga da me ikad više natjera bilo ko da provedem u muslimanskoj sredini išta više od jednog turističkog posjeta. Muslimani su dobri dok su u manjini, ali kad su u većini onda više nisu dobri za sve one koji nisu muslimani. Imamo krasan primjer pred nosom: Bosnu i Hercegovinu. Nek neko proba bit Hrvat, Srbin ili kršćanin u Sarajevu, ili još gore, u Zenici. Mogu mislit kako je to tek npr. u Iranu. Odmah te objese.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Bernardica Juretić
TroIva, četvrtak 4.12.2008 u 22:03

Vjerski turizam
KARTUZIJANAC, četvrtak 4.12.2008 u 21:52

Thompson i Crkva
Lady, četvrtak 4.12.2008 u 21:49

Prostituiranje kršćanskih simbola
dominik21, četvrtak 4.12.2008 u 21:48

Licemjerno ekstremno srednjevjekovno katoličanstvo?!
Sir Oliver, četvrtak 4.12.2008 u 21:36

Koliko stranih jezika govorite?
Lady, četvrtak 4.12.2008 u 21:29

Moj prijatelj u sekti - što činiti?
sara, četvrtak 4.12.2008 u 21:28

Neokatekumenski put?
sara, četvrtak 4.12.2008 u 21:26

Don Ivan Grubišić
sara, četvrtak 4.12.2008 u 21:24

Opus Dei
Eutanasije, četvrtak 4.12.2008 u 17:36
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
elle, ponedjeljak 24.11.2008 u 19:07

Međugorje
Marina021, nedjelja 16.11.2008 u 10:47

Thompson i Crkva
Lady, četvrtak 4.12.2008 u 21:49

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
Marina021, četvrtak 27.11.2008 u 10:36

Božje stvaranje ili evolucija?
Tuga, srijeda 1.10.2008 u 16:27

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Sve
k-pax, petak 26.10.2007 u 22:56

Čokoladni faith
Dina, petak 30.11.2007 u 21:07
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Religije  •  Je li ovako nesto opravdano?

IZ WEB SHOPA

Darlene Zschech: Change Your World
130,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Nismo šutjeli i nudimo rješenje za Udbinu
Crkva, 22.11.2008

Novi prijedlozi više me ne zanimaju
Interview, 24.11.2008

Koncert za 15. rođendan zbora Izvor
Glazba, 21.11.2008

Papa uvodi promjene u misno slavlje
Pod povećalom, 23.11.2008