M 30 god., Zagreb Član od 01.11.2008. Pošalji poruku
Poruka: 754 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 20.11.2008 u 18:53 Tema: Gospina biografija
Filozofija postavlja pitanja, čovjeka usmjerava ka temelju njegove cjekupne zbilje.
Filozofija→pitanje o bitku, uključuje tri temeljne teme;
-traži smisao svega i želi dati odgovor na cjekupnu zbilju.
-pitanje o bitku i praksa, na koji način se uzdiči.
-traga za kroz pitanja o bitku, harmonijom cjekupne zbilje.
Onome što nadilazi ne može se svesti na pitanje o svemu u opasnosti da Boga učini vlastitim idolom. Pitanje o Bogu koji nadilazi sve. ″Stvaranja″ i shvaćanje Boga prema svojoj predodžbi.
Teologija u opasnosti da postane znanost kao ostale znanosti bez filozofije. Zahtjeva drugačiji pristup. Teolozi baveći se teologijom zaborave samog Boga. Mitskoj religiji je teologija bila partikularna. Bog se objavio u Kristu i pokazao kao riječ. Do krščanstva, teologija nije bila univerzalna. Krščanstvo je prva univerzalna religija. Analizirati mitove→biti teolog. Problem današnjeg društva→današnje društvo je na pragu partikularnog, tehnička civilizacija, sve religije jednake, Krist nije Bog, već samo dobar čovjek; teolog je onaj koji se bavi povješću→ne postoji više istina kao takva, svi smo unutar tehničke civilizacije.
Aristotel→filozofija počinje s divljenjem, nešto jest, a u stvari nije→zadivljenost događajem da se bitak neprestano očituje u daje. Uzdizanje pogleda ka nečemu što smo zaboravili.
M 25 god., Van Hrvatske Član od 15.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 129 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 25.11.2008 u 13:28 Tema: Gospina biografija
Zanima me, biografija kojoj Gospi to će biti? Gospa Medjugorska, Gospa Fatimska, Gospa Lurdska, Gospa iz Garabandala, ...?
U našoj biskupiji se je postala jedna stvar: Biskup je posjetio jednu župu i dolazivše u crkvu vidi: U crkvi na strani sedam ili koliko statua, sve u redoslijedu. Bila je tamo Gospa Medjugorska, Fatimska, Lurdska, iz Turzovki, Guadalupe... ne znam još koje. I biskup je rekao: Što je to? Što su one sestrične ili što? Dajte to odatle!
Ž 31 god., Zagreb Član od 19.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1219 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 27.11.2008 u 9:42 Tema: Gospina biografija
Pa cak, ljudi, i ja. Pa sta god.....kad se vec nacitah svega u zivotu do sada, mogu, brate, i ovo....sa zadovoljstvom. Vicka mi je velelegendarna osoba, mislim kako ce i knjiga biti nesto izvanredno, u svakom slucaju.
Ž 2 god., Van Hrvatske Član od 24.11.2008. Pošalji poruku
Poruka: 93 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 27.11.2008 u 9:57 Tema: Gospina biografija
Lady
piše: ... mislim kako ce i knjiga biti nesto izvanredno, u svakom slucaju.
Pridružujem se tvom iščekivanju, lady.... U "svijetu Harry Pottera", Gospina biografija naći će svoje čitatelje.. Možda je i Glas Koncila bude objavio u nastavcima....tko zna..
Ž 31 god., Zagreb Član od 19.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1219 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 27.11.2008 u 10:00 Tema: Gospina biografija
sara
piše: Osobno, doživljavam to kao ruganje s onom koja je uzor vjernice.
Oke, Sara...Svi se slazemo kako je Gospa uzor covjeka vjernika. Vicka inace lijepo govori o Njoj, a ja sam cisto znatizeljna jer ju poznajem. Budemo te obavijestili - ako se ista takvog objavi...pa cemo i sami procijeniti je li zdravo ili nezdravo....