M 22 god., Van Hrvatske Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2564 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 19.11.2008 u 22:22 Tema: Poznajete li Zen!?
nagarjuna
piše: Ja sam zen budist!
Mnogi vaši katolički redovnici zainteresirani su za zen, kako je s vama laicima!?
Evo ja sam redovnik (monah), zivim sa monasima i poznam ih na stotine i to na Zapadu i ne upade mi u oci da itko od njih pokazuje zanimanje za zen budizam. Za laike ne znam.
Dobrodosao na Forum!
M 27 god., Zagreb Član od 19.11.2008. Pošalji poruku
Poruka: 14 (novi forumaš)
Napisano: srijeda, 19.11.2008 u 22:24 Tema: Poznajete li Zen!?
TroIva
piše: Evo ja sam redovnik (monah), zivim sa monasima i poznam ih na stotine i to na Zapadu i ne upade mi u oci da itko od njih pokazuje zanimanje za zen budizam. Za laike ne znam.
Dobrodosao na Forum!
Hvala!
Moj učitelj je poznavao cistercite-trapiste koji su kod nas dolazili na tečajeve, kao i brojni jezuiti.
M 22 god., Van Hrvatske Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2564 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 19.11.2008 u 22:36 Tema: Poznajete li Zen!?
nagarjuna
piše: Hvala!
Moj učitelj je poznavao cistercite-trapiste koji su kod nas dolazili na tečajeve, kao i brojni jezuiti.
Ja sam cistercit pa opet ti ponavljam da nitko iz mog Reda ovdje u Srednjoj Europi kog poznam ne ide na takve tecajeve. ALI to ne znaci da ne idu primjera radi americka subraca ili francuzi.
Nego kako da postanes budist?
M 30 god., Zagreb Član od 01.11.2008. Pošalji poruku
Poruka: 754 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 20.11.2008 u 1:02 Mijenjano: četvrtak, 20.11.2008 u 1:06 (Zen), četvrtak, 20.11.2008 u 1:09 (Zen), četvrtak, 20.11.2008 u 1:11 (Zen), četvrtak, 20.11.2008 u 2:06 (Zen) Tema: Poznajete li Zen!?
A ha ha ha dobio si odmah izgleda žuti karton......
Polako polako, samo polako ne odmah tako naglo, ne razumiju te osudit će te prerano. Zen se teško shvaća, polako, polako imaj strpljenja kod objašnjavanja. Teško to ide ovdje. Ne serviraj naglo, pogotovo ne gotove stavove i učenja iz prakse.
Ne razumiju......ideš prenaglo, nemožeš tako njima svima, imaš različite osobnosti, stavove, toleriraj, saslušaj - nauči bolje.
Zen je probuđenje, istina. Zen također prenosi mudrost Bude koju je isti postigao pod drvetom.
Motrenje uma, prožimanje vlastitog bića kroz spoznaju.
Fizička praksa vrlo bitna - teški zadaci ponekad, pomalo neshvatljivi nekima, kako bi se učenik oslobodio nekih određenih umnih stanja ili pak pogrešnih stavova.
Beskonačnim ponavljanjem određenih vježbi - um se postepeno oslobađa tjelesnog i svih tjelesnih požuda gdje tada usredotočen može
nesmetano promatrati. Ovdje je bitan naglasak na motoričkoj vještini koja ujedno i odaje duhovno stanje
učenika. Znači umrtljivanje osjetila tijela. Dizanje do spoznaje duha i savršeno smirivanje uma kroz obuzdavanje tjelesnog.
Stalne zagonetke - riješavanje kompleksnih zagonetki koje obiluju mnoštvom logičkih apsurda.
Cilj svega je postizanje Koana - spoznavanja nirvane - prolaznosti svega - savršenog fokusa......
Ishrana mora biti vegetarijanska! - razni rituali, vježbe.
Postoji hijerarhija - bitna također - definira dnevne dužnosti.
Zen se može prakticirati i izvan samostanskih zidina.
Pravila koliko školovanje traje - nema. Niti postoje strogo određena pravila za učenje učenika, već će Zen majstor prilagođavati praksu učenja po potrebi.
Bit je - samorealizacija.
Dovesti um do ne-uma.
Buda sada i ovdje - teško za shvatiti, još teže naučiti, najteže za postići.
Po meni osobno Zen je najviši stupanj budizma.
Sve je pitanje....i je i nije, i može i nemože - balans, ekvilibrij, stabilnost, postojanost, usredotočenost, filozofska škola.
Potreban analitički um, filozofski um, logika........
To je ukratko od mene, šaljem vam svima slike zen arhitekture da kroz slike uvidite pravu narav i sklad Zena te se možda na tren zamislite.
M 32 god., Čakovec Član od 08.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 149 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 20.11.2008 u 8:43 Tema: Poznajete li Zen!?
Kakav je stav budista prema kršćanstvu? I što vi mislite o stavu kršćana da je Isus Krist jedini ispravan put? Moje mišljenje je da je to pravi put, ali nije jedini. Druge religije doživljavam kao različit put ka istom cilju.
M 33 god., Van Hrvatske Član od 19.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 343 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 20.11.2008 u 9:18 Tema: Poznajete li Zen!?
Sfinga
piše: Kakav je stav budista prema kršćanstvu? I što vi mislite o stavu kršćana da je Isus Krist jedini ispravan put? Moje mišljenje je da je to pravi put, ali nije jedini. Druge religije doživljavam kao različit put ka istom cilju.
M 30 god., Zagreb Član od 01.11.2008. Pošalji poruku
Poruka: 754 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 20.11.2008 u 18:07 Tema: Poznajete li Zen!?
Sfinga
piše: Kakav je stav budista prema kršćanstvu? I što vi mislite o stavu kršćana da je Isus Krist jedini ispravan put? Moje mišljenje je da je to pravi put, ali nije jedini. Druge religije doživljavam kao različit put ka istom cilju.
Teško mi je na to pitanje dati ti pravovaljani odgovor. Pokušati ću.
Budizam ne nijeka Isusa uopće, niti mu osporava sve što piše u Bibliji. Kada bi to bilo tako ja Zen i budizam nikada ne bi proučavao. Religija koja dopušta svojim vjernicima da agresivno i arogantno potiskuje neki drug vid vjerovanja i življenja, nije religija nego nakarada i sramota. Budizam ne nijeka išta u biti nikome.
Zen učitelji i učenici pristupaju životu na jedan filozofski način, baš vrlo slično kao i pravi kršćanski monaški redovi. Netrepeljivost prema bilo kojem drugom vidu i obliku vjerovanja i prakticiranja vjere, budista ne smije osuđivati, već pokušati razumjeti i shvatiti u namjeri da produbi svoje osobno shvaćanje svijeta i univerzalnog poretka koji je dan svim živim bićima zajedno. Univerzalni poredak je rođenje i smrt i sve ono između toga.
Shvatiti sebe i definirati put kao takav, odrediti uzroke patnji, dokučiti misterij postojanja, svrstati sebe u prostor i vrijeme, shvatiti strah, usredotočiti se, očistiti se od svijeta, usmjeriti um, umrtviti osjetila za bolje promatranje, doseći spoznju, utvrditi istinu, shvatiti sve stvari i na koji način su povezane, osloboditi se želja.
U teoretskom smislu Isus je mudrac, prorok, onaj koji prosvjetljuje, njegova patnja daje novi smisao, novu stvarnost. Njegova stvarnost pomiče naše granice percepcije i shvaćanja o nama samima, o našem putu, životu, prihvaćanju svega što je bilo, što jeste i što će biti. On je vrijedan, postojan, zaslužuje čast.
Ž 37 god., Osijek Član od 21.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1281 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 20.11.2008 u 18:11 Tema: Poznajete li Zen!?
Zen
piše: Teško mi je na to pitanje dati ti pravovaljani odgovor. Pokušati ću.
Budizam ne nijeka Isusa uopće, niti mu osporava sve što piše u Bibliji. Kada bi to bilo tako ja Zen i budizam nikada ne bi proučavao. Religija koja dopušta svojim vjernicima da agresivno i arogantno potiskuje neki drug vid vjerovanja i življenja, nije religija nego nakarada i sramota. Budizam ne nijeka išta u biti nikome.
Zen učitelji i učenici pristupaju životu na jedan filozofski način, baš vrlo slično kao i pravi kršćanski monaški redovi. Netrepeljivost prema bilo kojem drugom vidu i obliku vjerovanja i prakticiranja vjere, budista ne smije osuđivati, već pokušati razumjeti i shvatiti u namjeri da produbi svoje osobno shvaćanje svijeta i univerzalnog poretka koji je dan svim živim bićima zajedno. Univerzalni poredak je rođenje i smrt i sve ono između toga.
Shvatiti sebe i definirati put kao takav, odrediti uzroke patnji, dokučiti misterij postojanja, svrstati sebe u prostor i vrijeme, shvatiti strah, usredotočiti se, očistiti se od svijeta, usmjeriti um, umrtviti osjetila za bolje promatranje, doseći spoznju, utvrditi istinu, shvatiti sve stvari i na koji način su povezane, osloboditi se želja.
U teoretskom smislu Isus je mudrac, prorok, onaj koji prosvjetljuje, njegova patnja daje novi smisao, novu stvarnost. Njegova stvarnost pomiče naše granice percepcije i shvaćanja o nama samima, o našem putu, životu, prihvaćanju svega što je bilo, što jeste i što će biti. On je vrijedan, postojan, zaslužuje čast.
To ti je u najkraće što može.
Biblija kaže, a katolici vjeruju Isus je pravi čovjek i pravi Bog.......................nije mudrac, prosvjetitelj : BOG je, znači nije u skladu s Bilijom