M 27 god., Zagreb Član od 19.11.2008. Pošalji poruku
Poruka: 14 (novi forumaš)
Napisano: četvrtak, 20.11.2008 u 18:17 Tema: Poznajete li Zen!?
Sfinga
piše: Kakav je stav budista prema kršćanstvu? I što vi mislite o stavu kršćana da je Isus Krist jedini ispravan put? Moje mišljenje je da je to pravi put, ali nije jedini. Druge religije doživljavam kao različit put ka istom cilju.
Kao što Vaš monah T Merton veli : MI SMO JEDAN ČOVJEK!
M 30 god., Zagreb Član od 01.11.2008. Pošalji poruku
Poruka: 754 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 20.11.2008 u 19:21 Mijenjano: četvrtak, 20.11.2008 u 19:22 (Zen), četvrtak, 20.11.2008 u 19:22 (Zen) Tema: Poznajete li Zen!?
Ništa nemožete dokučiti....sve vam se treba crtati kao maloj dječici....
Stanje ne-uma je prva i osnovna predispozicija za istinsko shvaćanje vjere i onostranoga. Stanje "ne-uma" je termin koji jasno kazuje da onaj koji želi upoznati Boga, i da onaj koji želi čuti Boga, ne mehaničkim ušima, već unutra čuti, čuti srcem, mora isprazniti um od blokada koje si je sam nametnuo.
Evo primjer;
Dok je čovjek malen, potpuno malen, ide učiti skijati, to dijete se ne boji stati na skije i spustit niz padinu, nema strah ima samo otvoreno srce. Bog ga čuva, jer je malen, hrabar, odvažan, ne boji se, odvažno stupa u svoj novi boj, i nikad mu se ništa ne desi.
Evo primjer br.2 ;
Ako čovjek od recimo 35 godina ide učiti skijati taj je pun predrasuda i strahova. Što će biti ako padnem, što će biti ako se polomim, neću moći ići na posao pa ću dobiti otkaz. Što ako se izgubim, što ako se smrznem, što ako se izgubim pa padne mrak, što ako...........
Što ako - je um.......um onemogućuje djelovanje srca.
Ne-um je maleno dijete.
Isus Krist kaže; pustite dječicu k meni, uistinu vam kažem, dok ne budete kao ovi maleni, zasigurno nećete ući u kraljestvo nebesko.......
Jel vam jasno što znači svesti um na ne-um, ili da donesem kruškice i jabukice pa da pokušamo ponovno???
M 33 god., Van Hrvatske Član od 19.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 343 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 21.11.2008 u 9:36 Tema: Poznajete li Zen!?
Zen
piše: Ne slažem se da je Isus Bog. On je možda najbliži Bogu, ali nije Bog.
Sveto trojstvo kaže - otac, sin, i duh sveti.
Dakle on je dionik svetog trojstva a ne Bog.
Uuuuuuuuuuuuuuuu čuj nije Bog? Da sam jučer umro baš bih otišao neprosvijetljen!
Ti si neki budistički kršćanin? Tvoja vjera je neki križanac istoka i zapada?
M 32 god., Čakovec Član od 08.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 149 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 21.11.2008 u 11:14 Tema: Poznajete li Zen!?
sluga Jahvin
piše: Uuuuuuuuuuuuuuuu čuj nije Bog? Da sam jučer umro baš bih otišao neprosvijetljen!
Ti si neki budistički kršćanin? Tvoja vjera je neki križanac istoka i zapada?
Neću ništa komentirati, samo ću stavit jednog smješka i pratit što se događa.
M 25 god., Van Hrvatske Član od 15.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 129 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 21.11.2008 u 17:22 Tema: Poznajete li Zen!?
Sfinga
piše: Kakav je stav budista prema kršćanstvu? I što vi mislite o stavu kršćana da je Isus Krist jedini ispravan put? Moje mišljenje je da je to pravi put, ali nije jedini. Druge religije doživljavam kao različit put ka istom cilju.
Postoje različiti putevi jer Bog voli sve ljude i ljude koji ne znaju tko je Isus Krist i ništa nisu čuli o Njem. Ali zato Bog je ukazao samoga seba da bismo ne morali dobiti nebo vlastitom silom jer ovo nije moguće.
Zašto nebi bio Isus Krist Bog? Isus je oprostio grijehe i radio je sve ovo javno i ovo je naljutio židove jer samo Bog može oprostiti grijeh.
I nemojmo misliti da je bio samo čovjek i sve je radio i govorio je kao Bog zbog toga da bi On dobio moć. Neki moji prijatelji tvrđe da Krist je htio dobiti moć i zato sve ovo. I ja sam rekao da bi se je predomislio kad bi je znao na koji način Ga će ubijati.