Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  TV, film, glazba, slika  •  Thompson i Crkva
TV, film, glazba, slika

Prostor za rasprave vezane uz tv program, filmove i glazbu
Moderatori: Dina mlado zaboljesutra
Tema: 147
Poruka: 5080
Najnovija tema: Religija i znanost, suprotnosti ili?
Aktualna tema: Što čitate?
Zadnja poruka: sara, četvrtak 4.12.2008. u 14:48
Naslov teme:
Thompson i Crkva
Autor teme: segi555  •  Broj odgovora: 868  •  Broj pregleda: 18376
1 2 3 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... 55 56 57
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
alina
Ž 45 god.,
Rijeka
Član od 11.04.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 606 (iskusni forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 17:04
Tema: Thompson i Crkva

Dragi Romanus,

pa malo povijesti ipak treba poznavati (nisam ni ja veliki znalac), ali ajmo od početka kako si ih ti spomenuo; Pavelić je bio za vrijeme rata na vlasti, rat ga doveo, rat odnio, drug Tito je mogao biti na vlasti dok je živio jer tada nije bilo izbora (bilo je nekakvih općinskih gdje si zaokruživao svih, ali ne i predsjedničkih - to je bila doživotna funkcija). I što je narod tu mogao?
Pročitaj post moj od prije, ako si ispričao vic, rekao nešto...završio si u Lepoglavi, Golom otoku, a u najgorem slučaju - nije te bilo. I znaš, nisu se svi vraćali sa Golog otoka...meni je Goli otok blizu i slušala sam priče ljudi preko puta Golog koliko se pucanja u noći čulo. Posjeti jednom Goli otok dobit ćeš "ljepši dojam".

Možda tebi to izgleda daleko i pretjerano (kao kad nam pričaju priče iz stare Grčke!) , kao što će i slijedećim generacijama biti daleke priče o domovinskom ratu. Ali, , možeš li vjerovati da je nas nekoliko u 3. razredu srednje bilo na inf. razgovoru u policiji jer smo na satu marksizma usudili se kritički progovoriti nešto o samoupravnom socijalizmu? Ni ja sada ne mogu vjerovati to i užasno mi je smiješno, uostalom i tada mi je bilo smiješno i sjećam se da nisam mogla vjerovati što će to biti i što sam ja to toliko važna, a oni su nam pričali da takvim razmišljanjima rušimo temelje SFRJ. A mi smo bili samo srednjoškolci koji smo počeli misliti svojom glavom što je u to doba najnormalnije, e to su već bile osamdesete kada je bajka prestajala biti bajka i kada je sve počelo polako pucati, a istina je izbijala na vidjelo.
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
silent
M 33 god.,
Zagreb
Član od 15.06.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 119 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 17:05

lykos piše:
Što se tiče klanja i partizani su klali i ljude žive spaljivali a samo da se otvore arhivi .Račan kad je predavao arhivu Centralnog komiteta u arhiv Hrvatske onda je izrijekom rekao da se tek nakon 50 g.mogu otvoriti arhivi za javnost.Vjerojatno se bojao osvete,komunjari mudri što možeš,sad su najveće demokrate.

Ovo je neistina. Arhiva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske dostupna je kao i sva povijesna građa prema zakonima RH. Nije dostupno samo ono što je nastalo nakon 1978. godine (od sljedeće godine nakon 1979.), odnosno u posljednjih 30 godina. Dakle, sve od 1941-1945, pa famozna 1971. je dostupno. Ponavljam, sve do 1978.
Idi na vrh

silent
M 33 god.,
Zagreb
Član od 15.06.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 119 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 17:28

Koliko je loše dijeliti žrtve, a i davati proizvoljna pojednostavljena tumačenja i relativiziranja, evo vam par primjera:

Mirku Norcu došlo je glave to, što su njegovi ljudi ubili majku Srbinu, hrvatskom vojniku, koji se za to sigurno nije borio.
U Šibeniku je ubijeno dvoje mladih ljudi jer su imali "neobična" imena i prezimena. Bili su izbjeglice iz Vojvodine, Hrvati po nacionalnosti.
U Lori je mučen čovjek Srbin, jer je čuvao djecu svome zetu Hrvatu, koji je na frontu branio Hrvatsku.
U Splitu su Crnogorcu, hrvatskom vojniku, pokušali ubiti ženu i dijete, misleći da je na frontu. Srećom, bio je kod kuće na odmoru, pa je napadače istjerao bombama.

Najgori primjer:
U vrijeme Oluje, svome suborcu srpske nacionalnosti vojnici su, iako su to dobro znali, ubili djeda i baku, slijepe i nepokretne starce od 80 godina, "objašnjavajući" svome kolegi da su pokušali pobjeći. Bili su slijepi kao šećeraši, a nepokretni jer su im Martićevi četnici zbog istog unuka, hrvatskog vojnika, polomili noge.

Prema tome, kada govorimo o žrtvama, ne možemo generalizirati, skrivajući se iza navodne ispravnosti ideologija ili pitanja tko se tu generalno brani, a tko napada. Vrlo često, razlozi svih ovih ludosti mogu biti puno prizemniji.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 17:34

Romanus piše:
Iskreno meni je tak svejedno jer nisam nikad upoznao nit jednog nit drugog
Al brojke govore u korist Tita (ipak je bio dulje na vlasti neg Ante) a narod nije baš tolko blesav da trpi nekog ko mu nepaše i to su već puno puta pokazali dosad

tak da je Tito ipak manje zlo
ipak su se ljudi živi vraćali iz golog otoka za razliku od onih koji su odplutali po savi nizvodno

@Jasminka----ma jadno je to da nema dost svojeg talenta pa mora uzimati od drugih
to ko da ti neko drugi odmjeri kolko soli ide u juhu--nema smisla
kad se već bavi muzikom ko neki autor onda nek i napravi zbilja autorske stvari a ne da prek novina traži prođu

Očito vrlo, vrlo malo znaš! O batinjanima, zlostavljanjima i šutnji, prije svega šutnji i utjerivanju straha...
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 17:38

silent piše:
Koliko je loše dijeliti žrtve, a i davati proizvoljna pojednostavljena tumačenja i relativiziranja, evo vam par primjera:

Mirku Norcu došlo je glave to, što su njegovi ljudi ubili majku Srbinu, hrvatskom vojniku, koji se za to sigurno nije borio.
U Šibeniku je ubijeno dvoje mladih ljudi jer su imali "neobična" imena i prezimena. Bili su izbjeglice iz Vojvodine, Hrvati po nacionalnosti.
U Lori je mučen čovjek Srbin, jer je čuvao djecu svome zetu Hrvatu, koji je na frontu branio Hrvatsku.
U Splitu su Crnogorcu, hrvatskom vojniku, pokušali ubiti ženu i dijete, misleći da je na frontu. Srećom, bio je kod kuće na odmoru, pa je napadače istjerao bombama.

Najgori primjer:
U vrijeme Oluje, svome suborcu srpske nacionalnosti vojnici su, iako su to dobro znali, ubili djeda i baku, slijepe i nepokretne starce od 80 godina, "objašnjavajući" svome kolegi da su pokušali pobjeći. Bili su slijepi kao šećeraši, a nepokretni jer su im Martićevi četnici zbog istog unuka, hrvatskog vojnika, polomili noge.

Prema tome, kada govorimo o žrtvama, ne možemo generalizirati, skrivajući se iza navodne ispravnosti ideologija ili pitanja tko se tu generalno brani, a tko napada. Vrlo često, razlozi svih ovih ludosti mogu biti puno prizemniji.

Pa valjda nitko ne govori da nije bilo pojedinačnih zala i ludila. Uostalom, među dobrovoljcima je bilo kojekakvih osoba. No, pričali su mi još u ratu, dečki ovdje kako su našli nepokretnu ženu u krevetu, ostavili je, javili drugima da je ne diraju, a ona je zapucala čim su se makli i prostrijelila leđa kolegi koji je zatim ostao nepokretan. Bacili su je kroz prozor - da im se čudim?!
Idi na vrh

marinianis
Ž 34 god.,
Zagreb
Član od 06.04.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 603 (iskusni forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 18:15

sara piše:
Pa valjda nitko ne govori da nije bilo pojedinačnih zala i ludila. Uostalom, među dobrovoljcima je bilo kojekakvih osoba. No, pričali su mi još u ratu, dečki ovdje kako su našli nepokretnu ženu u krevetu, ostavili je, javili drugima da je ne diraju, a ona je zapucala čim su se makli i prostrijelila leđa kolegi koji je zatim ostao nepokretan. Bacili su je kroz prozor - da im se čudim?!

O itekako se govori, uglavnom sve se i svodi na ustaše i partizane, lijeve i desne, crvene i crne, zar ne!? Koliko samo ljudska zatrovanost može biti i ići daleko....a svi kršćani teški...naravno, da je bilo smaknuća srpskih civila i u ratu i u miru, ciljano, od djece i žena...uzornih građana koji su dobili otkaze ili bili premješteni na neka "niža" radna mjesta....svi znamo recimo za ubojstvo obitelji Zec....u Zagrebu....koliko je takvih stradalo u Osijeku, slučaj "selotejp", trebali bi pitati g. Glavaša, zar ne!?....bilo je svašta, to će vam reći svaki iskreni ratnik, kojeg je stjecaj okolnosti bacio u ratni vrtlog....svašta, al svakom na njegovu dušu i savjest...samo krajnje je gnjusno i naprosto neshvatljivo da nakon svih zala i ratova na ovim prostorima, ljudi još uvijek se drže zaostalih zločinačkih demagogija od doba Pavelića, preko Tita, pa do Franje i Miloševića i današnjih dana....iskreno, kojeg normalnog čovjeka zanimaju ta ksenofobična "sranja"....s oproštenjem na izrazu, ali zar nije više dosta laprdanja o svemu tome!?....Zar nije već krajnje vrijeme da živimo kao ljudi, kao kršćani, kao Božja djeca, što i jesmo.
Idi na vrh

Romanus
M 30 god.,
Zagreb
Član od 19.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 312 (forumaš u usponu)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 18:23

alina piše:

Dragi Romanus,

pa malo povijesti ipak treba poznavati (nisam ni ja veliki znalac), ali ajmo od početka kako si ih ti spomenuo; Pavelić je bio za vrijeme rata na vlasti, rat ga doveo, rat odnio, drug Tito je mogao biti na vlasti dok je živio jer tada nije bilo izbora (bilo je nekakvih općinskih gdje si zaokruživao svih, ali ne i predsjedničkih - to je bila doživotna funkcija). I što je narod tu mogao?

da im nije pasalo maknuli bi kak su prije maknuli mnoge koji im nisu pasali
kolko god su nam prije plemići nametali svoje neke strane vladare (od Arpadovića do Hausburgovaca i Karađorđevića nakraju) uvijek su se dizale bune i borilo za pravicu
za izbor skj poslje rata je dosta kriv i hss koji nisu bili tolko uključeni u rat jer su stalno balansirali a trebali su povest narod u borbu za slobodu i vani objasnit da smo mi samostalna nacija a ne neko pleme u jugi
tak da su svejedno komunisti bolji izbor bili onda--makar je većina stanovništva hr onda bila s sela pa prema tome su trebali bit glasači hss-a

Pročitaj post moj od prije, ako si ispričao vic, rekao nešto...završio si u Lepoglavi, Golom otoku, a u najgorem slučaju - nije te bilo. I znaš, nisu se svi vraćali sa Golog otoka...meni je Goli otok blizu i slušala sam priče ljudi preko puta Golog koliko se pucanja u noći čulo. Posjeti jednom Goli otok dobit ćeš "ljepši dojam".

isto tak je bilo ljudi koji su izašli živi iz Lepoglave pa to neznaći da im je bilo ugodno tam
zatvor je zatvor svejedno di je
isto tak 1997 kad su se ljudi okupili na trgu radi radija 1o1 su sastrane bili specijalci u pripremi da ih rastjeraju
uvijek bude pozicije i opozicije nkog kome neke stvari nepašu
ovo pozicija-opozicija mislim na prave ljude ne ove bjednike iz sabora

Možda tebi to izgleda daleko i pretjerano (kao kad nam pričaju priče iz stare Grčke!) , kao što će i slijedećim generacijama biti daleke priče o domovinskom ratu. Ali, , možeš li vjerovati da je nas nekoliko u 3. razredu srednje bilo na inf. razgovoru u policiji jer smo na satu marksizma usudili se kritički progovoriti nešto o samoupravnom socijalizmu?
isto tak IV osnove je bila frka jer je klinac cinkao curu iz razreda da je rekla nekaj protiv Tita
isto sredina 80-tih pa eto
sreća pa je sve ostalo u razredu
Idi na vrh

alina
Ž 45 god.,
Rijeka
Član od 11.04.2008.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 18:46

Romanus, znaš u čemu je razlika između mene i tebe, u ovom slučaju?

U tome što ja nigdje nisam vidjela da si ti spreman reći; da nije baš sve bilo bajno u toj bivšoj Jugoslaviji, Tito je bio zločinac kada je ljude slao radi "verbalnog delikta" u zatvore, kada je udba ubijala sve one koji su se borili protiv te države (jer ti kažeš, zašto se nisu pobunili - pa ubijali su ih, zar to tebi nije jasno, intelektualce micali, ušutkavali, šefovi policije, a i većina u policiji bili su Srbi; čak i ovdje kod mene gdje nisu bili ni većina, ni polovina, ni trećina stanovništva!!!)..
A vidiš ja se mogu posramiti susjeda koji je ubio u Lici možda nekoga nevinog, ja to ovdje (a i većina nas to je rekla) otvoreno izgovorim.

Bila sam kritična i nezaslijepljena u onoj državi, tako sam i sada. Ali, ne prihvaćam da se konstantno ističu i napuhavaju zločini domovinskoga rata, a ostalo se priziva, veliča i kao što ti uglavnom radiš, relativizira. Jer, oprosti, nije isto kada policija stoji i nikom ništa ne radi na trgu u slučaju radia 101 i kada te batina radi toga jer si rekao negdje u kafiću da ti se ne sviđa govor druga Tita.
Idi na vrh

Romanus
M 30 god.,
Zagreb
Član od 19.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 312 (forumaš u usponu)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 22:49

alina piše:
Romanus, znaš u čemu je razlika između mene i tebe, u ovom slučaju?

Razlika između tebe i mene je da je ovaj već odavno bio mrtav pa nije nit bilo tolko važan u javnom žiivotu ko u tvoje doba
u moje doba čak više nit nije bilo štafeta dok je to prije bilo normalno vama klincima trčat za tim
bilo je normalno ić u Graz il Trst u shoping
nabavit neku stranu muziku
ta yuga iz mog vremena i tvog se jako razlikuju al da nenabrajam dalje razlike između tebe i mene nema smisla

Moj kraj nikad nije bio pun Srba il nekih drugih manjina pa nit nisu nikad bili na nekim položajima za razliku od Ri di ih ima u solidnom broju (veliš manje od trećine al opet to ispada oko 30% čak i da fulaš pa da ih je samo 10% puno je)

eto to je razlika između nas

postoje sudovi i državni arhiv i slične ustanove i ti ljudi su i predobro plaćeni pa nek oni traže ko je radio nepravdu i kažnjavaju krivce
to nikak nije moj posao sorry
jedino mi zdrava pamet govori da su svi totalitarni sistemi propast i da nikad nedonose dobro ljudima
Idi na vrh

alina
Ž 45 god.,
Rijeka
Član od 11.04.2008.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 1:04

Pa to i je poanta priče; da čujemo jedni drugei probamo razumjeti, jer neke stvari sam pročitala, neke čula, neke doživjela.
Kao i ti, ali u drugim vremenima. Rođen si kada se počela polako raspadati umjetna tvorevina Jugoslavija. Mi nismo imali u osnovnoj školi šarene bilježnice, glavna je fora bila kupiti ih u Trstu, dobiti od nekoga paketić žvakaćih guma bilo je ogromno veselje, a tek traperice!. Bilježnice zelene i narančastih korica motali smo sa slikama iz časopisa i obljepljivali selotejpom; to nam je bila fora, da unesemo malo šarenila. Danas mi ne pada na pamet odlaziti u Trst, Talijani kupuju ovdje.
I meni zdrava pamet govori o besmislu totalitarnih režima i samo površni ljudi mogu plakati za tim vremenima, Ili oni kojima je bilo jako dobro i koji su okruženi bili paunima . Demokracija je možda teži put, kod nas je zaista mlada i prepuna dječjih bolesti, ali odgovornost je na svakome od nas. Ima svatko šansu, pa i uključiti se u politiku od grada, općine, pa i do Sabora.No, svima nama lakše je kritizirati, ali ne i učiniti nešto.
Idi na vrh

lykos
M 52 god.,
Gospić
Član od 12.01.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 171 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 1:23

marinianis piše:
O itekako se govori, uglavnom sve se i svodi na ustaše i partizane, lijeve i desne, crvene i crne, zar ne!? Koliko samo ljudska zatrovanost može biti i ići daleko....a svi kršćani teški...naravno, da je bilo smaknuća srpskih civila i u ratu i u miru, ciljano, od djece i žena...uzornih građana koji su dobili otkaze ili bili premješteni na neka "niža" radna mjesta....svi znamo recimo za ubojstvo obitelji Zec....u Zagrebu....koliko je takvih stradalo u Osijeku, slučaj "selotejp", trebali bi pitati g. Glavaša, zar ne!?....bilo je svašta, to će vam reći svaki iskreni ratnik, kojeg je stjecaj okolnosti bacio u ratni vrtlog....svašta, al svakom na njegovu dušu i savjest...samo krajnje je gnjusno i naprosto neshvatljivo da nakon svih zala i ratova na ovim prostorima, ljudi još uvijek se drže zaostalih zločinačkih demagogija od doba Pavelića, preko Tita, pa do Franje i Miloševića i današnjih dana....iskreno, kojeg normalnog čovjeka zanimaju ta ksenofobična "sranja"....s oproštenjem na izrazu, ali zar nije više dosta laprdanja o svemu tome!?....Zar nije već krajnje vrijeme da živimo kao ljudi, kao kršćani, kao Božja djeca, što i jesmo.

To je tragedija da ti opet izjednačavaš dr.Franju Tuđmana kao zločinačkog demagoga sa jednim balkanskim krvnikom Miloševićom.ili komunističkim diktatorom Titom.Čovjeka koji je stvorio ovu hrvatsku državu a onda i pljuješ i sereš po hrvatskim braniteljima.Pitam se pitam dokle će se srati po Hrvatima?
I DOK JE SRCA BIT ĆE I KROACIJE! Zar nije krajnje vrijeme prestati srati a ne pozivati se na neko kršćanstvo???Ti sa svojim laprdanjem nećeš pridonjeti miru i ljubavi već naprotiv izazivaš gjev na suprotnoj strani.
Idi na vrh

foxylady007
Ž 22 god.,
Zagreb
Član od 24.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 126 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 8:31

kakve ovo sve ima veze sa thompsonom i crkvom???
ekipa opet ste pobjegli iz teme

Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10146 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 8:40

ajmo opet o Thopsonu

Film:
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10146 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 8:42

intervju o koncertu na Jelačić placu i o zabranjenim koncertima

Film:
Idi na vrh

ivan101
M 25 god.,
Zagreb
Član od 06.09.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 215 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 9:00

silent piše:

Najgori primjer:

Mojem su prijatelju te "sljepe" babe i didovi "šećeraši" ubili ratnog kolegu tanđarom sa prozora. Sljepci baš to i nebi mogli. To je samo jedan od niza takvih događaja. Zašto nebi malo o Vukovaru i Ovčari pisali. Upamtite, pojedine incidente nemožemo izjednačavati sa razaranjem Vukovara, sa pokoljem na Ovčari, sa logorima u Srbiji gdje su odvedeni pripadnici hrvatske nacionalnosti. Hrvati nigdje u domovinskom ratu nisu napravili Ovčaru, nigdje organizirani pokolj. Prestanite blatiti domovinski rat.
Gdje su hrvati pjevali, kada su oslobađali hrvatske krajeve, kao što su srbi dok su razorili Vukovar: "BIt će mesa, bit će mesa klat ćemo Hrvate." Bio sam mali, ali dobro se sječam. Došlo mi je da plačem. Nije mi bilo jasno kako netko može klati čovijeka. Jasno su javno pokazali pred kamerama kakva im je namjera. Spominješ Zadar, a nespominješ kako su četnici tamo digli u zrak čitav autobus Hrvatskih vojnika, i kako su nakon toga naši krenuli u akciju protjerivanja četnika iz Benkovca da se nebi to ponovilo.
Hrvatski rat je bio oslobodilački, legalni i legitimni. Srbi su nametnuli građanski rat, sami sebi sudbinu odredili. Da ih žalim? Neću! Nisu oni ni žalili naše Vukovarce, nisu žalili Ličane, Dalmatince, Hercegovce i ostale Hrvate. Bila im je bitna Velika Srbija. Eto im je sad. BEOGRADSKI PAŠALUK.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... 55 56 57
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Koliko stranih jezika govorite?
outspacer, četvrtak 4.12.2008 u 18:20