Ž 29 god., Zagreb Član od 22.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 54 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 29.1.2007 u 19:24 Tema: Što čitate?
eto vidim nema nigdje topic o knijgama, romanima, čitanju,pa ću ga ja ko strastveni zaljubljenik u knjige otvorit... neću pitat koja vam je najdraža knjiga jer poprilično je njih koje vrijedi pročitat, al eto barem da čujem što čitate, što preporučate....
ja obožavam Houellebecqa između ostalih i rao preporučam sva njegova djela
Ž 88 god., Zagreb Član od 23.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3566 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 30.1.2007 u 11:30 Tema: Što čitate?
Nedavno sam pročitala "Tajanstveni plamen kraljice Loane" od U. Eca. Inače ga volim, moj najdraži pisac, ali ovo mu je sigurno najgori roman. Dosadan do bola. U potrazi za izgubljenim pamćenjem, lik do detalja opisuje svaki detalj koji bi mu mogao pomoći da povrati memoriju, a osobito svoju knjižnicu na djedovom tavanu na selu, kamo odlazi nakon izlaska iz bolnice ne bi li se prisjetio svog života. Dijelovi knjige u kojima ima dijaloga (prilično rijetki) su dobri, ali veći dio knjige je posvećen analizi stripova i literature iz djetinjstva i općenito svega što je čitao dok su mu klikeri radili kako treba... Prisjećanja na obiteljske odnose, nove i sadašnje ljubavi i društvene prilike su jedine šanse za predah od te gnjavaže sa stripovima i romanima, kojima je u knjigu stavio čak i naslovne stranice (!)
Savjet: tko uživa u ulozi čitatelja-mazohista, neka obavezno pročita ovu knjigu.
Sad sam počela čitati "Carev novi um" R. Penrosea. O dojmovima kad završim s njim.
Što se tiče M. Houllebecqa, taj ima sjajne psiho-sociološke analize, ali za međuljudske odnose u njegovim romanima stvarno treba imati dobar želudac... što je zapravo logična posljedica tih istih analiza, jer likovi kao da su kreirani prema njima, dedukcijom :( ... Donekle me podsjeća na Orwella, ali samo donekle, jer je kod Houllebecqa proces dehumanizacije čovjeka očito dosljedno doveden do kraja, i to u drukčijim društvenim uvjetima od onih opisanih kod Orwella. Tamo je totalitarni sustav drobio čovjeka izvana, a kod Houllebecqa uopće nije riječ o prikazu nekakvog sustava, već o konvergenciji složenih društveno-psiholoških okolnosti u kojima čovjek doživljava unutarnju degeneraciju koja ga izjeda kao karcinom. U tom smislu mi je znakovito da u "Elementarnim česticama" jedan lik konstatira da je svijet bolestan od nedostatka suosjećanja i očekuje izbavljenje od toga u tehno-znanstvenom sustavu, koji bi čovjeku vratio sposobnost da suosjeća s drugima pomoću [i:6f1788cd03]genetičkog inženjeringa[/i:6f1788cd03] :?
M 27 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 72 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 20.2.2007 u 16:03 Tema: Što čitate?
[img:c9cf95bea0]http://img53.imageshack.us/img53/9224/17iq2.jpg[/img:c9cf95bea0]
-Gospodin
Razmatranja o osobi i životu
Isusa Krista, autor Romanno Guardini.
[img:c9cf95bea0]http://img53.imageshack.us/img53/337/19xf6.jpg[/img:c9cf95bea0]
-Daj mi svoje brige
Veliki poljski katolički književnik JAN DOBRACYNSKI na svoj način dovodi čitatelja Isusu,
na koga se mirno i pouzdano možemo osloniti u svim svojim brigama i tjeskobama.
Napisao je ovaj svojevrsni
Isusov životopis pod naslovom Pisma Nikodemova kojim je divno obuhvatio život Isusov
i njegov susret sa Nikodemom.
U Poljskoj je doživio ogromnu nakladu, preveden je na sve velike svjetske jezike.
Čitajući knjigu slijedit ćemo Nikodemovo traženje, umovanje i osjećanje...
Ž 34 god., Vinkovci Član od 11.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 624 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 21.2.2007 u 17:36 Tema: Što čitate?
[quote:f09611609e="Ivan"][img:f09611609e]http://img53.imageshack.us/img53/9224/17iq2.jpg[/img:f09611609e]
-Gospodin
Razmatranja o osobi i životu
Isusa Krista, autor Romanno Guardini.
[img:f09611609e]http://img53.imageshack.us/img53/337/19xf6.jpg[/img:f09611609e]
-Daj mi svoje brige
Veliki poljski katolički književnik JAN DOBRACYNSKI na svoj način dovodi čitatelja Isusu,
na koga se mirno i pouzdano možemo osloniti u svim svojim brigama i tjeskobama.
Napisao je ovaj svojevrsni
Isusov životopis pod naslovom Pisma Nikodemova kojim je divno obuhvatio život Isusov
i njegov susret sa Nikodemom.
U Poljskoj je doživio ogromnu nakladu, preveden je na sve velike svjetske jezike.
Čitajući knjigu slijedit ćemo Nikodemovo traženje, umovanje i osjećanje...[/quote:f09611609e]
Bravo za odabir knjige Daj mi svoje brige, meni je najdraža. Odlično prikazuje traganje pojedinca,Nikodema, za Bogom, njegove nade i strahove. Odlično štivo za korizmu.